Çöp sorununa mobil çözüm

Dünyada ses getiren teknolojileri Türkiye pazarına sunmak amacıyla kurulan Tekcio, özellikle büyük kentlerde yaşanan çöp sorununu Alman mühendisler tarafından geliştirilen mobil sistemle çözmeyi taahhüt ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

İZMİR - Geçen yıl ağustos ayında İzmir'de kurulan Tekcio, ilin çöp sorununa mobil çözüm getirmeyi hedefliyor. Şirket, işbirliği yaptığı Alman mühendislerin geliştirdiği yeni nesil çöp geri dönüşüm teknolojisiyle çöp sahalarına gerek olmadan belli noktalarda kurulacak mobil tesislerle çöpü en yüksek performansla enerjiye dönüştürmeyi taahhüt ediyor.

Tekcio Uluslararası İş Geliştirme ve Ticaret AŞ Uluslararası İş Geliştirme Müdürü İbrahim Evren, Türkiye'nin çöp sorununu üstün performanslı ve atık bırakmayan bir teknolojiyle çözeceklerini söyledi. Yeni nesil çöp geri dönüşüm teknolojisiyle ilgili Türkiye'nin belli başlı geri dönüşüm firmalarıyla görüştüklerini dile getiren Evren, bu teknolojinin dünyada ilk olarak Almanya'da, ardından Kenya'da uygulandığını, üçüncü ülkenin de Türkiye olacağını söyledi.

Teknolojiyi ilk İzmir'e getirmek istediklerini ifade eden Evren, "Bu pahalı bir teknoloji ama 4-5 yıl içerisinde kendini amorti ediyor. Bununla eskiden depolanmış çöp de bertaraf edilebilir. Belediyeler kaynak sıkıntısı yaşıyorlar ama bu tür projelere Dünya Bankası, AB ve BM gibi kuruluşlar ciddi hibeler sağlıyor. Türkiye'deki mevcut çöp bertaraf teknolojileri 30 yıl öncesine dayanıyor. Süreç çok uzun ve pahalı. Getirdiğimiz teknolojide çöp çok hızlı şekilde çürütülerek işleme sokuluyor" diye konuştu.

Sadece organik çöplerden değil, PVC, plastik, ahşap, medikal ve her türlü zehirli atıktan da enerji ürettiklerine işaret eden Evren, şu bilgileri verdi: "Proses sonunda doğaya zehirli bir geri salınım olmuyor, yüzde 3 civarında zararsız kül kalıyor. Günde bin ton çöp işleme kapasiteli tesiste yılda 70 MW net elektrik üretimini taahhüt ediyoruz. Çöpü kuyularda biriktiren eski yöntemlerle bu enerji gücü genellikle 5 MW, yerleşik kurulan en iyi tesislerde bile maksimum 15 MW civarında. Sunduğumuz teknolojide çöpün sahalarda biriktirilmesine ve yıllarca gaz çıkışının beklenmesine gerek yok. Çünkü farklı bir çürütme teknolojisiyle bu süreç hızlandırılıyor. Ayrıca 30 sene öncesinin zehirli gaz çıkaran yanma teknolojisi ise kesinlikle kullanılmıyor."

Yenilikçi çözümler sunuyor

Olmayan teknolojileri getirerek Türkiye'ye değer katmak amacıyla geçen ağustos ayında 3 ortakla yola çıktıklarını belirten Evren, şu bilgileri verdi: "Uluslararası güçlü iş bağlantılarımızla yenilikçi çözümler sunuyoruz. Türkiye, Almanya, Hindistan, Singapur, Arap yarımadası, İngiltere, Çin, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika'daki kuvvetli iştiraklerimiz sayesinde küreselleşen dünyayı müşterilerimizin ayağına getiriyoruz. Olağanüstü özelliklere sahip, dünya çapında ses getirmiş veya getirecek teknolojileri bünyemizde barındırıyoruz. Almanya'daki mühendis ve mucitlerimiz, sektörlerin ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçlara en uygun teknolojiyi tespit ederek, en son teknolojileri üretiyorlar. Ortaklarımız ve iştiraklerimizle dünya çapında kalıcı ve profesyonel boyutlarda bir hizmet anlayışına sahibiz. Yatırım ve iş geliştirme, teknoloji transferi, dış ticaret ve sağlık hizmeti verdiğimiz başlıca alanlar."

Kendini temizleyen boya

Türkiye'ye getirdikleri diğer teknolojileri hakkında da bilgil veren Evren, kendi kendini temizleyebilen nano teknoloji ürünü bir boya teknolojisini Türkiye'ye getirdiklerini ve burada üretimiyle ilgili bir boya firmasıyla görüşmelerinın sürdüğünü bildirdi. Boyanın kendini temizleyebilmesi için ışık veya su görmesinin yeterli olduğunu ve bu teknolojinin 15 yıl garanti süresi bulunduğunu dile getiren Evren, gerçekleştirdikleri teknik yenilikler ışığında, geliştirdikleri patentli kriyojenik teknolojiyle kauçuk tozu üretiminde yüksek verimlilik ve üretkenlik sağladıklarını anlattı. Evren, "Tekcio araştırma ve geliştirme grubu sayesinde sürekli geliştirilen ve ticari boyutu artan kriyojenik teknolojimiz ile hurda lastiklerden sanayiye geri kazandırılmak üzere yüksek kalitede kauçuk üretiliyor" dedi.

Evren, ürün yelpazelerinde hastanelerde biyolojik temizlik yapabilen yüzey kaplama malzemesi de bulunduğunu ve yüzey koruma ürünlerinin fotokataliz yöntemine dayandığını söyledi.