Çin’de üretime başladı ‘havalı korna’ patenti aldı
Bursa ve Çin’deki fabrikalarında üretim yapan ve 50 ülkeye ihracat gerçekleştiren Seger, Ar-Ge çalışmalarına hız verdi. Havalı korna üzerinde 1.5 yıldır çalışan firma yeni ürününün dünya çapında patentini aldı. Hedef Amerika.
ZEHRA ORUÇ
BURSA - Otomotiv firmalarına klakson imal eden Seger, yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde çalıştığı havalı korna ürünü ile dünyanın en dayanıklı kornasını üretme iddiasında. Firma, Bursa’daki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikası ve Çin fabrikasındaki üretimi ile 50’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. 33 yıllık tecrübesi ile Ar-Ge çalışmalarına da hız veren Seger AŞ; motosiklet, otomotiv, kamyon, TIR gibi birçok farklı konseptteki araç için çeşitli kornalar üretiyor.
Bu yıl Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyleyen Seger AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Selim Baykal, yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde çalıştıkları yeni tarz havalı korna ürününü ocak ayı itibari ile piyasaya sunduklarını belirtti. Dünyada ilk olan bu ürünün patentini de aldıklarını ifade eden Baykal, “Ana ürün gamımız olan elektromanyetik kornaların dışında, havalı korna ürününde de iddialıyız. Daha çok kamyon, otobüs gibi ağır vasıtalarda kullanılabilecek yeni tip havalı kornanın en önemli özelliği diğer korna çeşitlerine göre 3’te bir oranında daha az yer kaplıyor olması. Ayrıca plastik bir ürün olduğundan korozyon, ölçü kaçıklıkları gibi konularla karşılaşılmıyor. Dayanıklılığı en uzun olan ürünümüz diyebiliriz. Bu üründe yurtdışında öncelikle Amerika ve Asya pazarlarını hedefliyoruz” dedi.
Havalı kornayı başlangıçta Toyota’nın yurtdışında ağır vasıta araç üretiminde faaliyet gösterdiği Hino markası için üreteceklerinin sinyallerini veren Baykal, bu anlaşma için şu an ürün test aşamasında olduklarını sözlerine ekledi. Yılın son çeyreğine kadar devreye almayı planladıkları 2 milyon dolarlık full otomatik 3’üncü bant ile 2 vardiyadan 3 vardiyaya çıkacaklarını anlatan Baykal, “Yıllık üretim kapasitemizi 14 milyon adetin üzerine çıkaracağız” dedi. Baykal, 2013 yılında yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerinin de bilgisini verdi.
2016’da yüzde 35 büyüme hedefliyor
2016 hedeflerini yüzde 35 büyüme olarak belirlediklerini kaydeden Baykal, “2013’te üretimin yüzde 50’sini OEM, yüzde 50’sini ise after markete kanalize ettik. Yüzde 65 ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ihracatı yüzde 70’e çıkarmayı, 2016’da ise yüzde80’e ulaşmayı hedefliyoruz. 2016 yılında üretimin yüzde 60’ını OEM’lere yönlendirmek de hedeflerimiz arasında” şeklinde konuştu.
Çin’deki fabrika yüzde 15 büyüdü
Çin’deki fabrikanın geçen yıl, büyüyen pazarla cirosal bazda yüzde 15 civarı büyüme kaydettiğini dile getiren Baykal, Asya pazarına yaptıkları ihracatı Çin kanalıyla gerçekleştirdiklerini; yeni ürünün söz konusu ihracat pazarını da 2015’te bu tesise devretmeyi planladıklarını söyledi. Baykal, Türkiye genelinde 16 bayi ile hizmet verdiklerini de sözlerine ekledi.