Çilek Mobilya, Çinli ve Hintli taklitlerinden dertli
Çilek AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Çilek, Çilek'in en ünlü ürünlerinden biri olan araba yatakları, tüm dünyada taklit edildiğini açıkladı
BURSA - Bebek, çocuk ve gençlere yönelik özel tasarım ve üretimleriyle mobilyacılık sektöründe yurt içi ve dışında önemli bir yer edinen Çilek Mobilya'nın yöneticileri, geliştirdikleri "araba karyola"ların, Çin ve Hindistan'da bire bir taklitlerinin yapılmasından yakınıyor.
Çilek AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobilya sektöründe katma değerin 18-20 dolar seviyelerinde olduğunu ve bunun inovasyon, Ar-Ge ile daha da artırılabileceğini söyledi.
Katma değeri, Çilek Mobilya'da 25 dolar civarına çıkardıklarını belirten Çilek, Ar-Ge, inovasyon ve yeni tasarım yaklaşımlarıyla farklı ürünleri sektöre ve pazara kazandırdıklarını vurguladı.
Bu ürünlere en iyi örnek olarak "araba karyola"ların gösterilebileceğini ifade eden Çilek, "Çilek'in en ünlü ürünlerinden biri olan araba yataklarımız, tüm dünyada taklit ediliyor. Çin'e fuara gittiğimizde, ilk defa gördüğümüz birçok markanın yetkilileri, standımıza gelip 'Siz bizim rol modelimizsiniz' diyor. Yani aslında 'Sizi taklit ediyoruz' diyorlar ama bir yandan da gururumuz okşanıyor. Yeni bir mağaza açmak için Hindistan'a gidiyoruz ve ürünlerimizin taklitleriyle karşılaşıyoruz" dedi.
Ar-Ge ve inovasyon
Çilek, taklit edilmelerinin, ürünlerinin dünyada ne kadar tutulduğunu da gösterdiğini anlattı.
"Araba karyola"nın, inovasyon sonucu geliştirdikleri bir ürün olduğuna değinen Çilek, şöyle konuştu:
"Eskiden çocuklar, normal karyolada yatarken yaptığımız inovasyonla araba şeklinde, onların hayal güçlerini geliştiren bir karyolada yatmaya başladı. Bunun da katma değeri, normal bir karyolaya göre tabii ki daha yüksek, fiyatlandırması da daha farklı. O yüzden mobilya sektöründe tematik, tasarım, malzeme ve fonksiyonellik bakımından bu tarz ürünler geliştikçe söz konusu rakam artacaktır. Bunların gelişmesi için tabii ki bütün firmaların, sektörün, Ar-Ge'ye, inovasyona önem vermesi, yatırım yapması, bununla ilgili ekipler kurması gerekiyor. Bizim de bünyemizde bir inovasyon ekibi var. Onlarla sürekli, periyodik olarak toplanıyoruz. Hem dünyadaki hem de Türkiye'deki, sadece sektörümüzde değil farklı sektörlerdeki gelişmeleri de değerlendirip 'Bunları ürünlerimize, hizmetlerimize, sistemimize nasıl uygulayabiliriz' diye beyin fırtınaları yapıyoruz."
Talha Çilek, şirketlerin Ar-Ge ve inovasyona hem ciddi önem vermesi hem de maddi yatırım yapmaları gerektiğine dikkati çekerek, bunun gerçekleştirilebilmesi halinde 2023 yılında Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.