CHOMAR Antivirus'ten yerli güvenlik yazılımı
CHOMAR Antivirus, yüzde 100 yerli teknoloji ile akıllı televizyonlar için güvenlik yazılımı geliştirdi.
MELTEM ŞAHİN
MERSİN - Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyetlerini sürdüren eBilge Teknoloji San. ve Tic. A.Ş. tarafından yüzde 100 yerli teknoloji ile akıllı televizyonlar için güvenlik yazılımı geliştirildi. Dünyada 2 şirket tarafından üretilen ürün yerli teknoloji ile geliştirilerek kullanıcıların hizmetine sunuldu.
CHOMAR Smart TV Security'nin, akıllı televizyon uygulama marketleri üzerinden ücretsiz bir şekilde indirilerek akıllı televizyonlar için oluşabilecek güvenlik sorunlarına karşı koruma sağladığını ifade eden şirket CEO'su S. Bilgehan Üstündağ, "Nesnelerin İnterneti (IoT) ile ilgili akıllı televizyonlar için geliştirdiğimiz siber güvenlik ürünü dünyada yalnızca 2 şirket tarafından üretilmekte, yerli olarak çözüm sunan tek ürün ise CHOMAR Smart TV Security" dedi.
Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte hayatın her alanında kullanılan cihazların internete bağlandığını, bağlanan bu cihazların çeşitli haberleşme protokolleri vasıtasıyla birbirleri ile haberleşip bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturduklarını anlatan şirket CEO'su Üstündağ, bu sistemin tümünün nesnelerin interneti olarak adlandırabileceğini belirterek tamamen savunmasız olan bu ürünlerin güvenliklerinin sağlanması gerekliliğini görerek bu uygulamayı geliştirdiklerini söyledi. Akıllı televizyonlar için geliştirdikleri ürünün nesnelerin interneti güvenliği ile ilgili bir başlangıç olduğunu, farklı cihazlar için ürünler üzerinde de çalıştıklarını belirten Üstündağ, akıllı televizyonlar üzerinde oluşabilecek güvenlik sorunları ile ilgili şunları söyledi:
"Evimizde veya iş yerimizde sürekli internet bağlantısı ile kullandığımız akıllı televizyonlara bulaşabilecek bir zararlı yazılım, bulunduğu ortamdaki ses veya ortamdaki görüntüyü bilgimiz dışında kayıt edebilir. Bulaşan zararlı yazılım cihazı kilitleyerek fidye ödemeye zorlayabilir. İnternet bağlantısı olmasa bile akıllı televizyonlara bağlanan cihazlarda veya USB'lerde yer alan kötü amaçlı yazılımlar, bu sorunlara neden olabilir" dedi.
Akıllı televizyonların yanı sıra Android, iOS ve Windows platformlarında ürünlerinin olduğunu, bireysel veya kurumsal müşterilere çözüm sağladıklarını belirten Üstündağ, herkesi yerli siber güvenlik ürünleri kullanmaya davet ettiğini kaydetti. Son olarak büyüyen siber güvenlik pazarı hakkında bilgi veren S. Bilgehan Üstündağ, küresel siber güvenlik pazarının 2022'ye kadar 240 milyar dolara ulaşmasının, Ortadoğu pazarının ise 2022 yılında 22 milyar doları aşmasının beklendiğini, dolayısıyla 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için ülke olarak bu sektörden muhakkak pay alınması gerektiğini vurguladı.