Cezaevlerindeki çocuklara satranç sınıfları açılıyor
Türkiye Satranç Federasyonu’nun 2005 yılından bu yana ana sponsoru olan Türkiye İş Bankası, çocukların ve gençlerin zihinsel gelişimlerine önemli katkı yapan satranç sporunun yaygınlaşması için yeni bir işbirliğine imza attı.
İş Bankası Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu arasında imzalanan işbirliği çerçevesinde iki bine yakın hükümlü çocuğun ve gencin bulunduğu 31 ceza infaz kurumunda toplam 40 satranç sınıfı açılacak.
İmza töreni Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Türkiye Satranç Federasyon Başkanı Gülkız Tulay ve Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen’in katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek 31 kurumda, İş Bankası sponsorluğunda açılacak satranç sınıflarında, 10’ar adet satranç takımı, satranç eğitim panosu, satranç taşları, bahçe satranç takımları ve satranç kitapları yer alacak. Ayrıca, Federasyon bu kurumlardan belirli sayıda personele satranç antrenörlüğü kursu verecek. Bu kursta başarılı olanlar da Ceza İnfaz Kurumları’nda satranç dersleri verebilecek.
Sözen: "Satranç ülkemizin geleceğine yapılmış bir yatırımdır"
İmza töreninde konuşan Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, satranca 10 yılı aşkın süredir destek veriyor olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Satrancın bir spor dalı olmanın ötesinde problem çözme ve analitik düşünme yeteneğini destekleme, yaratıcılığı geliştirme, dikkat eksikliğini azaltma gibi faydaları bulunduğunu ifade eden Sözen, satrancı toplumsal gelişime katkısı açısından önemli bulduklarını belirtti.
Cezaevlerinde açılacak satranç sınıflarıyla satrancı tanıtmayı, satranç sayesinde çocukların ve gençlerin sosyalleşmelerine ve yeniden topluma kazandırılmalarına bir nebze olsun yardımcı olabilmeyi amaçladıklarını söyleyen Sözen sözlerine şöyle devam etti: “Federasyon bu kurumlardan belirli sayıda personele satranç antrenörlüğü kursu verecek. Bu kursta başarılı olanlar da Ceza İnfaz Kurumları’nda satranç dersleri verebilecek. Ceza İnfaz Kurumları’ndaki çocuklarımızın da satranca ulaşabilmesi için sunduğumuz bu imkânla, umuyoruz ki onların arasından da ileride ülkemizi satrançta başarıyla temsil edecekler çıkacak ve hepimizi gururlandıracak. İş Bankası olarak satrancın ülkemiz için çok önemli olduğuna ve satrançta kazandığımız ivmeyi muhafaza etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu inançla, satranca verdiğiniz desteği sürdüreceğiz. Türkiye’yi bir satranç ülkesi haline getirme yönündeki çabalarımızın, gelecek yıllarda daha da büyük başarılara vesile olacağına yürekten inanıyoruz”.
2005 yılından bu yana satranç oynayan lisanslı sporcu sayısı 30 binden 693 bine, satranç antrenörü sayısı 2 binden 80 bine, satranç kulüplerinin sayısı ise 600’den 2 binin üstüne yükseldi. 2005’ten bu yana 15 dünya şampiyonluğu, 25 dünya ikinciliği ve 28 dünya üçüncülüğünün yanı sıra 47 Avrupa şampiyonluğu, 51 Avrupa ikinciliği ve 45 Avrupa üçüncülüğü, 4 Ülke Avrupa Şampiyonluğu elde edildi, uluslararası turnuvalarda kazanılan madalya sayısı 343’e ulaştı. Geçtiğimiz yıl İş Bankası Türkiye Satranç Federasyonu sponsorluğunu 6 yıl daha sürdürme kararı almıştı.