CEO'lardan 3 milyar dolar yatırım sözü

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan ve Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul CEO Club toplantısına katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Holdingler 2014'te yatırımlarına devam ederken, Fed'in adımlarının Türkiye için dalgalı bir seyir oluşturmasını bekliyorlar.

İSTANBUL - Türkiye'nin en büyük holdinglerinin CEO'ları, 2014 yılında büyümede beklenen yavaşlamaya karşın, yatırım harcamalarını 2013'e yakın seviyelerde gerçekleştirmeyi hedeflerken; ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağı bir ortamda, cari açık kırılganlığı nedeniyle Türkiye'nin kur ve faizde baskı yaşayarak, bu adımdan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alacağını öngörüyor.

Vodafone CEO Club toplantısında 2014 yılı gündemini ve stratejilerini değerlendiren Borusan Holding, Doğan Holding, Doğuş Holding ve Sabancı Holding CEO'ları, 2014'teki yerel seçim sürecinde ise, seçim ekonomisi uygulanmadan ekonomik ve siyasi istikrarın korunacağı görüşünde.

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, bu yıl yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yapan holdingin 2014 yılında da 2 milyar dolar civarında yatırım planı bulunduğunu söylerken, "Enerjide mevcut yatırımlarımız var. 2014 sonunda 2,900 megawatt'a geleceğiz. Mevcut yatırımlarımızın zamanında bitmesi önemli. Diğer önceliğimiz ise kur riski" dedi ve ekledi:

"Sabancı Holding'in konsolide bazda açık pozisyonu 400-500 milyon euro. Özkaynaklarımız 8 milyar dolar. Majör açık pozisyon değil ama, 'daha çok TL fonlayabilir miyiz, TL kaynakları kullanabilir miyiz?' çalışması yapıyoruz. Enerji şirketimizde kur riskini nasıl azaltırız' konusuna bakıyoruz."

Kârlılıkta halen istedikleri seviyede olmadıklarını söyleyen Kurtul, holdingin Avivasa ve Enerjisa'da halka arz çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi, ancak takvim vermedi. Holding daha önce Avivasa'yı 2014 sonunda, Enerjisa'yı ise 2016 yılında halka açabileceğini belirtmişti.

Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan da, 2014 yılında yatırımlarına devam edeceklerini belirtirken, "2013 yatırım tutarımız 800 milyon dolardı. 2014 yılında 600 milyon dolarlık yeni yatırım olacak. Yatırımlarımız esas olarak turizm ve hizmetler alanında olacak. Marinacılık alanında yurtiçi-yurtdışı yatırımlarımız olacak. Golf ve tenis akademisi kuracağız. Sağlık alanında bir takım yatırımlarımız olabilir" dedi.

Akhan'ın verdiği bilgiye göre, Doğuş 2013 yılını ciroda yüzde 13, FAVÖK'te ise yüzde 26 büyüme ile tamamlamayı planlıyor. Çelik, enerji, lojistik ve otomotiv distribütörlüğü sektörlerinde faaliyet gösteren Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, 2013 yılını dolar bazında yüzde 7 ciro büyümesi ile 4.4 milyar dolar, yüzde 20 FAVÖK büyümesi ve 330 milyon dolar yatırım harcamasıyla tamamlayacaklarını söyledi.

Uğur, "Yatırım harcamalarımızın 2014 yılında 400 milyon doların altında olmayacağını düşünüyorum" dedi. Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen de, holdingin medya sektöründeki dönüşüm projesinin 2014 yılında da devam edeceğini belirterek, içinde bulundukları diğer sektörlerde de yatırım arayışlarının süreceğini açıkladı.
              
FED'İN ADIMLARI BASKI YARATACAK

Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya 2014 yılında kademeli olarak başlayacağını öngören CEO'lar, parasal daralma süreciyle birlikte Türkiye ekonomisi için dalgalı bir ortam yaşanacağını düşünüyor.

Fed, önceki gün ABD ekonomisine sağladığı güçlü destekleri devam ettireceğini açıklarken, aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını sürdürme kararı almıştı.

Sabancı Holding CEO'su Kurtul, "Fed'in parasal genişletmeyi azaltması 2014 yılında karşımıza çıkacak. Bunun etkisiyle faizler yükselecek, kurda baskı yaşayacağız diye düşünüyorum. Gelişmekte olan ülkelere para akışı yavaşlayacak, eskisi gibi bol parayı bulamayacağız. Cari açık nedeniyle Türkiye daha çok etkilenecek ülkeler arasında olacak" dedi.

Kurtul, doların kuvvetlenmesiyle petrol başta olmak üzere Türkiye'nin ithalatçı olduğu emtia fiyatlarında düşüş yaşanabileceğini kaydetti. Doğuş Holding CEO'su Akhan da, 2014'ten itibaren tahvil alımlarının azaltılacağını ve ucuz ve bol likiditenin gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru yöneleceğini vurguladı.

Hükümetin bankacılık sektöründe tüketici kredileri ve kredi kartlarına getirdiği kısıtlamaların daraltıcı etkilerinin önümüzdeki yıl görülmesini bekleyen Akhan ayrıca, Orta Vadeli Program'ın iç talebe dayalı olması nedeniyle ithalatta artış, ihracatta ise baskı yaşanabileceğini öngördü.
              
SEÇİM EKONOMİSİ BEKLENMİYOR

Holding CEO'ları 2014 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesinde, hükümetin seçim ekonomisi uygulamayacağını tahmin ediyor. Doğan Holding CEO'su Üzdiyen, "Başbakan Yardımcısı Babacan'ın OVP açıklamasında bunu gördük. Hükümet ya da ekonomi yönetimi büyüme ve bütçe açığı yönündeki tahminlerini aşağı doğru yaparken, enflasyonda yukarı doğru yaptı. Bunu  seçim ekonomisi olmayacağı şeklinde yorumluyorum" dedi.

Türkiye'nin önümüzdeki üç yıla ilişkin makro hedeflerini gösteren OVP, tasarrufların artırılması, cari açığın azaltılması ve büyüme kaynaklarının farklılaştırılması üzerine kurulurken; büyüme tahmini bu yıl için yüzde 4'ten yüzde 3.6'ya, gelecek yıl için ise yüzde 5'ten yüzde 4'e çekildi.

OVP'ye göre, enflasyon 2013'te yüzde 6.8, 2014'te yüzde 5.3, cari açık/GSYH 2013'te yüzde 7.1, 2014'te yüzde 6.4 olacak. Sabancı Holding CEO'su Kurtul da, "Önümüzdeki sene seçim yılı. Politik istikrarı koruyarak 2014'ü geçireceğimizi düşünüyorum. Büyüme tahminimiz 2014 için yüzde 3.5. Enflasyonda ise önümüzdeki sene yüzde 7.5 tahminimiz var" diye konuştu.