Çatalağzı ve Yatağan’da elektrik 'Bereket'i

Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Saldanlı, Yatağan ve Çatalağzı santrallerinde acil bakımlarla kapasite kullanımını yüzde 50-60’tan yüzde 80’e çıkardıklarını belirtti. Grubun yıllık üretiminin 2 milyar kWh’dan 8 milyar kWh’ya yükseldiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

İzmir ve Manisa (Gediz EDAŞ) ile Aydın, Denizli ve Muğla (AYDEM) illerinde elektrik dağıtan, 2 bin MW’ye yakın kurulu güçle elektrik üretip satan Denizli merkezli Bereket Enerji Grubu, yıllık üretimini 2 milyar kWh’dan 8 milyar kWh’ya yükseltti. Bu artışta, yeni devreye alınan hidroelektrik ve rüzgar santrallerinin yanı sıra, özelleştirmeden devralınan Yatağan ve Çatalağzı santrallerinde verimliliğin yüzde 50-60’lardan yüzde 80’lere yükseltilmesi büyük rol oynadı. Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı sorularımızı cevapladı. 

►2015’in sonlarına yaklaşıyoruz, nasıl bir yıl geçirdiniz? 

Bu yıl devam eden bazı elektrik santrali projelerimizi devreye aldık. Seyhan Nehri’nin Zamantı kolu üzerinde kurulan 300 MW’lik Göktaş Hidroelektrik Santrali’nin 160 MW’lik bölümü geçtiğimiz günlerde devreye girdi. Geri kalan 140 MW’lik bölümü de mart ayında devreye alınacak, çalışmalar sürüyor. Uşak’taki 54 MW’lik bir rüzgâr enerji santralimiz (RES) devreye girdi. Yalova’daki 54 MW ve Söke’deki 46 MW gücündeki iki RES projemizin montajları tamamlandı, yılbaşından önce onlar da devreye girecek. 

12313.jpg

►Özelleştirmeden devraldığınız tesislerde neler yaptınız? 

Evet, geçen senenin sonlarında 630 MW’lik Yatağan Termik Santrali ile 300 MW’lik Çatalağzı Termik Santrali’ni devralmıştık. Bu santraller önce ve acilen bakıma alındı. Önemli iyileştirmeler yapılarak çevreye daha uyumlu ve daha kesintisiz çalışacak şekilde revizyonlara gidildi. Acil bakımları tamamlandı. Bu bakımların sonuçlarını da görmeye başladık. Kapasite kullanım oranları Yatağan’da yüzde 50’lerdeyken son iki aydan bu yana yüzde 75-80’lere geldi. Çatalağzı’nda ise yüzde 60’lardayken yüzde 80’e yükseldi. 

►İki tesiste acil bakımlar tamamsa uzun vadede neler yapılacak? 

Şimdi bu iki santralde uzun vadeli revizyonlar üzerinde çalışıyoruz. Yılbaşından itibaren bu çalışmalara hız verilecek. Yatağan’da kazan ve türbin jeneratör olduğu gibi yenilenecek. Şu anda manuel olarak çalışan bu santral tam otomatik hale gelecek. Her ünite otomatik kontrolle yönetilecek. Çevreyle ilgili de emisyonların daha iyi duruma gelmesi sağlanacak. 

►Bu değişimler yenilemeler yapılırken tesis üretim dışı mı kalacak? 

Hayır, bu çalışmalar ürütülürken santral kısmen çalışacak. Kurulacak sistemler dışarıda hazırlanacak. Sadece montaj sırasında, yeni gelenlerle eskilerin değiştirilmesi esnasında kısa duraklamalar olacak. Her ünite için sırasıyla üçer aylık duruş öngörüyoruz. Bunların her birinin değişimi için 9 aylık çalışma yürütülüyor ama bunların sadece üçer ayında duracak üretim. 

►Çatalağzı’nda da aynı işler ve aynı yöntem mi söz konusu?

Çatalağzı’nda da işler aynı şekilde yürüyecek. Yatağan daha acildi ama Çatalağzı’nda da acil bakım yapıldı. Orada da yenileme ve değişim çalışmalarında zamanı çok iyi kullanacağız. Bu çalışmaların tamamlanması ve yeni tesislerin devreye girmesiyle grup olarak şu anda 1000 MW’ye yakın yenilenebilir, 930 MW’de termik santral işletmesi yapıyoruz. 

►Elektrik dağıtımı işlerinizde durum nedir? 

AYDEM’den sonra 2013 yılında da Gediz EDAŞ’ı devralmıştık. İki yıldır Gediz’de verimliliği artırma ve müşteriler açısından işleri kolaylaştırma çalışmaları yürütüyoruz. Bunlar meyvesini vermeye başladı. Şirket daha çok yatırım yapabiliyor. Müşteri hizmetleri merkezlerini yeniledik. AYDEM ve Gediz bölgelerinde toplam 200 adet müşteri merkezimiz var. Eski merkezleri olduğu gibi değiştirdik. Yerleri de dahil. Artık insanlar geliyor, çayını yudumlarken işleri çok daha kolay yürüyor. Perakende ve dağıtım bölümüyle ilgili ayrıştırmayı hızla geliştiriyoruz. Geçiş döneminde bunları da bitirmiş olacağız. Epey sayıda serbest tüketiciye daha indirimli elektrik sağlamaya başladık. 

►Dağıttığınız elektriğin ne kadarını grubunuz üretiyor ve satıyor? 

Toplam 22 milyar kWh elektrik dağıtıyoruz. Bunun 18 milyar kWh’lık kısmını bizim tedarik şirketimiz karşılıyor. Bu 18 milyar kWh’lık tedariğin içindeki kendi santrallerimizin ürettiği kısım da hızla arttı. Çünkü hem yeni tesislerimiz üretime geçti hem de devraldığımız iki termik santral var. Eskiden 2 milyar kWh civarında elektrik üretebiliyorken, gelecek yıl 8 milyar kWh’ı kendimiz üretip, 10 milyar kWh’ını dışarıdan alarak satacağız.

Elektrikte mevcut fiyatlar yeterli değil

YK Başkanı Ceyhan Saldanlı, son dönemde serbest elektrik fiyatlarının düşmesinde Bereket Enerji’deki üretim artışının etkisi olup olmadığı sorusuna “Evet, bizim de çorbada tuzumuz var diyelim. Gerçi biraz fazla tuzlu kaçtı galiba. Şimdi biz de dahil olmak üzere üreticiler olarak fiyatlardan memnun değiliz. Mevcut fiyat seviyelerini yeterli bulmuyoruz” karşılığını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir