Buzz Hause’dan yüzde 100 hijyen buz üretimi
Girişimci Ali Akar, İzmir Gaziemir’de kurduğu buz üretim tesisinde, arıtılmış suyu kullanarak, içme suyu standartlarında buz üretiyor. Günlük 400 ton kapasiteye sahip tesis, 12 milyon TL’ye mal oldu. Akar, yıl sonunda İstanbul, Bursa, Gaziantep ve Antalya’da 5 buz fabrikası daha kurmayı planlıyor.
DÜNYA/ İzmir
Ekmek fırınları, balık halleri ve balık satış tezgahları için yüzde 100 hijyen kalıp ve yaprak buz üreterek, sektörde önemli bir eksiklikliği gidermeye başladıklarını söyleyen Buzz Hause sahibi Ali Akar, buz üretimini de hakim olan merdiven altı standartlardan kurtarmış olduklarını belirterek, “Gaziemir’de 2 bin 900 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 5 bin metrekare alan üzerine kurduğumuz tesis yaklaşık 12 milyon TL’ye mal oldu. Günlük 400 ton üretim kapasitesine sahip olan tesis tüm Ege Bölgesi’nin kalıp, kristal ve yaprak buz ihtiyacını karşılayacak” dedi.
Uzun yıllar Almanya’da çalıştıktan sonra İzmir’e yerleştiğini ve hijyen standartlarda buz üretilmediğini görerek bu alana yatırım kararı aldığını vurgulayan Akar, “Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra gördümki buz üretiminin neredeyse tamamı merdivenaltı yapılıyor. Yaptığım araştırmalarda genellikle beyaz yakalı olarak tabir ettiğimiz kişilerin bu sektörle ilgilenmediklerini gördüm. Yaptığım görüşmelerde ne yapmak istediğimi başta anlamadılar. Ben Türk halkının sağlıklı buz kullanılarak üretilen ekmeği yemesini, denizden çıkmış balıkların sağlıklı buz içerisinde tüketiciye ulaşmasını istiyorum” dedi.
Bütün fırınlarda hamuru soğuk tutmak için buz kullanıldığına dikkat çeken Akar, “Unlu mamuller ve ekmek fırınları hamura buz katarak sıcaktan korumaya ve canlı kalmasını sağlamaya çalışırlar. Hamur az kabardığı zaman, hamurun içinin daha sağlam olması için, yoğrulduğu sırada buz ilave edilerek istenilen kalitede ekmek üretimi sağlanabiliyor. Bunun yanında balık çiftliklerinde de buz kullanımı yoğun. Hem balık muhafazasında hem de balık sevkiyatında, ayrıca canlı balıkların buzla şoklanarak sevkiyata hazırlanmasında buz kullanılır. Tavuk ve hindi kesimhanelerinde veya et ürünleri işlemede, sosis, salam üretiminde soğuk kıvam arttırıcı olarak yaprak buz kullanımı yaygın. Mevcut durumda şebeke suyuyla ya da yağmur ve artezyen sularıyla yapılan buzlar kullanılıyor. Bu buzlarda bakteri olup olmadığı denetlenmiyor. Buzun içinde bakteri üremiyor ama o buz kullanılırken eriyor ve içindeki bakteriler üremeye devam ediyor. Buz üretiminde fark yaratarak günlük 750 ton ters ozmos sistemiyle içme suyu kalitesinde hijyenik koşullarda sağlıklı su sağlıklı buz üreteceğiz’ şeklinde konuştu.
Buzlar TSE belgeli olacak
Kristal buzda küçük ölçekli üretimlerin mevcut olduğunu ancak kalıp buzda tam otomatik, el değmeden üretim yapılan ilk tesisi firmalarının açtığını vurgulayan Buzz Hause Genel Koordinatörü Gıda Yüksek Mühendisi Pınar Çoruhlu ise “Önce ISO-22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 9001, 14001 VE OHSAS 18001 belgelerimizi alacağız. Ardından TSE belgesi almak için başvuru yapacağız. TSE Ürün ve Hizmet Yeterlilik Belgesi hiçbir buz firmasında bulunmuyor. Bu anlamda ilk olacağız. Biz bu belgelerimizi tamamladıktan sonra tüm zincir marketlere de gireceğiz. Marketler şu an kötünün iyisini seçmek durumunda. Ancak biz üretime başladığımızda müşterilerine yüzde 100 sağlıklı ürün sunmak adına bizi tercih edeceklerdir” diye konuştu. Ar- Ge çalışmalarının da sürdüğünü dile getiren Çoruhlu, “Ar-Ge birimimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Özellikle eğlence sektöründe kullanılacak meyve aromalı kristal buzlar üretmek istiyoruz. Öte yandan ambalaj konusunda da yeni bir tasarım geliştirmek üzereyiz” dedi. Uluslararası gıda mevzuatlarını da incelediğini, Türk Gıda Kodeksi’nde kullanılan yenilebilir buzların standartları ve denetlenmesi hususunda herhangi bir madde olmadığını söyleyen Çoruhlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz gerekli kalite belgelerimizi aldıktan sonra bakanlık nezdinde girişimlerde bulunarak buz kullanımının denetlenmesine olanak sağlayacak yönetmeliğin çıkarılmasını sağlamak istiyoruz. Amacımız hijyenik koşullarda, el değmeden sağlıklı su, sağlıklı buz üretmek” dedi.