Büyüme ve enflasyonda risk var
Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Dinçer, "Kur ve faizlerdeki hareketlilik dolayısıyla büyümede aşağı yönde, enflasyonda yukarı yönde riskler var" dedi
İSTANBUL - Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, "Normal şartlar altında 2014'te Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyüyeceğini düşünüyorduk. Bu son olan bitenlerle, kur ve faizlerdeki hareketlilik dolayısıyla büyümede aşağı yönde, enflasyonda yukarı yönde riskler var" dedi.
Basın mensupları ile düzenlenen toplantı ile bir araya gelen Dinçer, Türkiye ekonomisi, perakende sektörü ve grup şirketlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Son dönemde gelişmekte olan ülkelerde yavaşlama trendi görüldüğünü anımsatan Dinçer, bu yıl küresel ekonomide 3,6 oranında büyüme beklediklerini söyledi.
Dinçer, bu yıl dünya ekonomisinde Amerika'nın büyümede başı çekeceğine işaret ederek, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğini belirtti.
Türkiye ekonomisine ilişkin 2013 yılının Ekim ve Kasım aylarında belirledikleri şirket tahminlerinin yüzde 3,5 olduğunu belirten Dinçer, "Normal şartlar altında 2014'te Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyüyeceğini düşünüyorduk. Bu son olan bitenlerle, kur ve faizlerdeki hareketlilik dolayısıyla büyümede aşağı yönde, enflasyonda yukarı yönde riskler vardır. Bizim enflasyon beklentimiz yüzde 7,5 ve bunda da yukarı yönde risk görüyoruz" diye konuştu.
Perakende sektörünün Türkiye'de ciddi bir büyüme potansiyeli vadettiğini dile getiren Dinçer, "Tüm perakende sektörü bugün 280 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bunun içinde gıda ve gıda dışı var. Türkiye'nin demografik özellikleri çok kuvvetli. Genç ve hızlı büyüyen bir nüfusu var. Perakende için gelecek vadeden bir ülke" değerlendirmesini yaptı.
Perakende sektöründe önümüzdeki 10 yıla ilişkin beklentilerini aktaran Dinçer, "Gıda perakendeciliği daha istikrarlı büyür. Ortalama 6-7 büyümeyle önümüzdeki 10 yılda gıda perakende sektörünün iki katına çıkacağını öngörüyoruz. Tabi kendi içinde ciddi bir konsolidasyon olacaktır. Elektronik perakendeciliğinde de 3 kat bir büyüme öngörüyoruz. Bugün 20 milyar lira konuşulan pazar o günlerde 58 milyar lira olacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de perakende sektöründeki konsolidasyona dikkati çeken Dinçer, elektronik perakendeciliğinde yabancıların pek çok dezavantaja sahip olduğunu kaydetti.
"Bu sektörde Teknosa dışında doğru dürüst kar eden yok"
Grup şirketlerinden Teknosa'nın 2000 yılında 5 mağazayla sektöre girdiğini anımsatan Dinçer, "Çalışan sayımız bugün itibariyle 4 bin 500'dür. Teknosa'yı rakiplerden ayıran, bir kere açık ara lideriz ve yıllardır lideriz. Türkiye'nin açık ara marka bilinirliği en yüksek şirketiyiz. Türkiye'nin 77 ilinde varız. 4 tane ile de gireceğiz. Oralarda da doğru yerleri arıyoruz, bulacağız. Bizim rakiplerden farklı yanımız çoklu mağaza formatımız var. 100 metrekare mağazamız da var, 6 bin metrekare de var. Şirketin nakit pozisyonu son derece kuvvetli. Herhangi bir borcumuz yok" değerlendirmesinde bulundu.
Dinçer, şirket çalışanlarının işe başlamadan önce 21 günlüğüne Teknosa Akademi'de eğitim aldığını aktararak, bu akademiden bugüne kadar 10 bin mezun verildiğini söyledi.
Bir soru üzerine piyasada daha rasyonel davranan oyuncuların var olmasından yana olduklarını aktaran Dinçer, "Bu sektörde Teknosa dışında doğru dürüst kar eden yok. Bu sektörde bizim dışımızdakiler son 6-7 yılda 600- 700 milyon lira zarar etmiştir. Hiç şüpheniz olmasın. Tabi böyle olunca rasyonel bir fiyatlama olmuyor. Sizin de tabi performansınızı olumsuz etkiliyor. Biz iş hayatında rekabet ederken karşımızda hep rasyonel hareket eden bir rakip isteriz. Bu sektörde tabi piyasaya yeni girmek, pazar payı kazanmak için bazı rasyonel olmayan davranışlar da oldu geçtiğimiz 7 yılda, buna şüphe yok" diye konuştu.
"Taksitle cep telefonu satamazsınız anlamı çıkıp çıkmadığı net değil"
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı taksitlerine sınırlandırma getiren uygulanmasına ilişkin bir soru üzerine Dinçer, "Telekom harcamalarının ne olduğu hakkında bir tereddüt var. Bir netlik yok. Biz BDDK'dan önce bunu tabi bankalara sorduk. Bizim için geçerli olan doğal olarak Telekom operatörlerinin bayilerinde de veya kendi mağazalarında da geçerli olacak" değerlendirmesini yaptı.
Dinçer, uygulamaya ilişkin, "Çıkartılan kısıtlamanın cep telefonu satışlarını kapsayıp kapsamadığı, en azından 9'a kadar kapsadığı kesin de, 'taksitle cep telefonu satamazsınız' anlamı çıkıp çıkmadığı net değil. Ama bu sonuç çıktığı takdirde, eğer böyleyse bizim cep telefonu satamadığımız gibi, Telekom operatörlerinin de satamaması gerekir. Burada bir tereddüt yok" ifadelerini kullandı.
"Avivasa'nın halka arzı 2014 veya 2015'te gerçekleştirilecek"
İngiliz Aviva şirketiyle 2007 yılında kurulan ortaklıkla kurulan Avivasa'da bin 400 çalışanın istihdam edildiğini, bunun 800'ünün doğrudan satış ekibinde olduğunu belirten Dinçer, şirketin Bireysel Emeklilik Sistemi'yle ilgili önemli bir konumda olduğunu kaydetti.
Geçen yıl devletin BES'e 1,2 milyar lira teşvik verdiğini anımsatan Dinçer, "Yüzde 25 devlet katkılı BES sektöründe 2013 sonu itibariyle 26 milyar liraya geldi toplam fon Türkiye'de. Bir sene içinde yüzde 30 büyüme gerçekleştirdi. 4,1 milyon kişinin BES hesabı var. Avivasa bu sektörün en büyük iki oyuncusundan bir tanesi. Bizim de 615 bin BES hesabı sahibi müşterimiz var. Yüzde 50'nin üzerinde bir kar artışı gerçekleştirdik, yüzde 30'da özkaynak karlılığımız var" diye konuştu.
Avivasa'nın bu yıla ilişkin hedeflerini paylaşan Dinçer, "Bu sene 26 milyar lira olan rakamın 34 milyara çıkması bekleniyor. Devlet bu iş için 2 milyar lira ayırdı. 1,1 milyon kişi sisteme dahil olacak. Biz Avivasa tarafında bu hızlı büyüyen pazarda en iyi şekilde konumlanmayı hedefliyoruz. Konumumuzu korumayı arzu ediyoruz. BES katılımcı sayısında yüzde 30 bir büyümeyle 800 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Hayat sigortalarında yine yüzde 26 bir büyüme hedefliyoruz, 10 milyon liralık bir yatırım planımız var" değerlendirmesinde bulundu.
Dinçer, Avivasa'nın halka arzını gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek, "Sabancı Holding olarak Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketimiz var. Bunların 3 tanesi perakende ve sigorta şirketi. Avivasa da 13. şirket, perakende sigorta grubunun da 4. şirketi olacak. Sabancı'da belli olgunluğa erişmiş tüm şirketleri halka arz ediyoruz. Avivasa için de bu doğru zaman geldi. Tabi sadece orada bitmiyor, şartlar. Ama bizim bir acelemiz yok. Biz zaten bu işe karar verdiğimiz zaman seçimler dolayısıyla belli bir siyasi belirsizlik veya farklı bir dönem olduğunu biliyorduk. Doğru fırsat penceresini yakaladığımız zaman bir halka arz gerçekleştirebiliriz dedik. Doğru fırsat penceresini yakaladığımızda 2014 veya 2015 yılında bu halka arzı gerçekleştireceğiz. Biz çalışmalarımızı nisan-mayıs'a göre yapacağız. Ama nisan-mayıs bir penceredir. Tabii temmuz-ağustos da bir başka seçim var. Bunların hepsini bilebilmemiz mümkün değil dolayısıyla biz çalışmalarımızı 2014'te olacak gibi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kur artışının talebi belli bir oranda kıstığını ancak bunun belli bir noktada dengeye geldiğini aktaran Dinçer, kredi kartı taksit limiti sınırlandırmasının yanında tüketici kredilerinde de sınırlandırma yapıldığını, tüm bu tedbirlerin tüketimi kısan bir etkisinin olacağını belirtti.