Burgan, orta ölçekli bankalar ligine geçmeyi hedefliyor
Burgan Bank orta vadede orta ölçekli bir banka olmak istiyor. Yatırımlarını da bu çerçevede planlayan banka daha geniş kitlelere ulaşmak için teknoloji yatırımlarına hız vermiş durumda
“Burgan Bank olarak ana hedefimiz ilerleyen dönemde orta ölçekli bankalar ligine giriş yapmak. Bunun için de sermaye, fonlama ve insan gücümüz var. Altyapımızı da buna uyarlıyoruz” diyen Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, “Türkiye’de küçük banka olarak hayatınızı idame ettirmeniz artık mümkün değil. Türkiye’de en az orta ölçekli banka olmanız lazım” tespitini yapıyor.
Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç ile bankacılık sektörü ve Burgan Bank’taki gelişmeleri konuştuk. Murat Dinç, banka olarak çıtayı yükselttiklerini ve 2-3 sene içerisinde orta ölçekli bankalar ligine adım atmayı planladıklarını anlatıyor. Dinç, “Küçükler liginden çıkmak istiyoruz” derken bunun için gerekli ‘kaynak’ desteğine de sahip oldukları vurgusunu yapıyor. Türkiye bankacılık sektöründeki gelişmeleri DÜNYA’ya değerlendiren Murat Dinç, “Ölçek her zaman önemlidir ama daha da önemli hale geliyor. Türkiye’de küçük banka olarak hayatınızı idame ettirmeniz de artık mümkün değil. Türkiye’de en az orta ölçekli banka olmanız lazım. Regülasyonun getirdiği o kadar çok yük var ki artık yükümlülüklerinizi yerine getirmek için yaptığınız yatırımları küçük bir bilançoda taşımanız çok zor. Bankacılığın arka planında, sistemin daha sağlıklı çalışması için, hızla artan raporlama ve denetimin ciddi bir gideri var. Bilançonuzun büyüklüğü 1 milyar lira da olsa 100 milyar lira da olsa regülasyondan doğan yükümlülükleriniz belli. Bu gideri küçük bir bilançonun içinde eritmek bundan sonra hiç kolay olmayacak” dedi.
2016’da bireysel tarafta daha görünür olacak
Şimdiye kadar hep sektörden daha hızlı büyüdüklerini bu yılı da sektörün üzerinde yüzde 15-20 büyüyerek bitirmeyi planladıklarını aktaran Burgan Bank Genel Müdürü Dinç, ölçek büyütmeye odaklandıklarını anlattı. Dinç, “Küçük bankayız ama büyük iş yapabilen bir banka haline geldik. Rekabetçi bir bankayız. Özellikle proje finansmanlarında hızlı büyüyen, müşterisine hızlı dönen bir banka olduk. Her segmenteki müşterimizle uzun vadeli ilişkiler kurmak istiyoruz. Özellikle ticari ve KOBİ segmentinde müşterilerimizin ilk 3 bankasından biri olmak istiyoruz. Kurumsal ve ticari bankacılık bu bankanın DNA’sında var. Biz kurumsal ve ticari bankacılığı iyi biliyoruz iyi de yapıyoruz. Çok da güzel büyüyoruz. KOBİ bankacılığında da büyük KOBİ’lerle iş yaparak büyüyoruz. Perakende bankacılıkta ise altyapı yatırımlarımız devam ediyor. 2016’da perakende bankacılıkta daha görünür bir banka haline geleceğiz” ifadelerini kullandı.
1.5 senedir çok ciddi yatırım yapıyoruz
Dinç, “Belli iş kollarına mutlaka alt yapınızı oluşturarak girmeniz lazım. Yoksa problem yaşarsınız. Hele bankacılıkta çok daha büyük problem yaşarsınız. Teknoloji zaten bugün bankacılığın ayrılmaz bir parçası oldu. Dolayısıyla altyapınızı çok kuvvetli hale getirmeniz lazım. Teknoloji belli pazarlarda söz sahibi olmanıza, bazı bariyerlerin üzerinden atlamanıza ya da çevresinden dolaşabilmenize de imkan veriyor. Özellikle dijital bankacılıkta KOBİ ve bireyselde elinizdeki imkanı büyütüyor. Biz yaklaşık 1.5 senedir bankaya çok ciddi yatırım yapıyoruz. En az 10 milyon dolar harcadık. Data merkezimizden Hazine operasyonlarına, karar alma süreçlerine kadar tüm altyapı sistemimizi komple yeniliyoruz. Bu yatırımlar bizi kitle bankacılığı tarafında daha aktif bir banka haline getirecek” diye konuştu.
2016’da şube sayısını artırma niyetimiz var
Dinç, perakende bankacılıkta, bireyselde teknolojinin getireceği ivme ile büyüyeceklerini anlatırken şube tarafındaki stratejileri hakkında da bilgi verdi. Dinç, Burgan Bank’ın, Türkiye ekonomisinin yüzde 85’ini kapsayacak şekilde 18 ilde 57 şubesiyle faaliyet gösterdiği bilgisini paylaşarak şöyle konuştu: “Belli bir bölgede şube başına kredi büyüklüğümüz hedefl ediğimiz yere gelene kadar şube açmama politikamız devam ediyor. Bankacılıkta eski yıllara bakıldığında aktif başına elde edilen spreadle bugün elde edilen spread arasında fark var. Ticari ve kurumsala odaklanmış bankalarda bu biraz daha azdır, perakende de agresif bankalarda biraz daha fazladır ama spreadler düştü. Eskiden 25-30 milyon TL seviyesinde olan bir şube kar ederken, bugün artık o şubenin 50-60 milyon TL kredi seviyesine çıkması gerekiyor. Bizde buraya doğru yavaş yavaş çıkıyoruz. Birçok şubemiz, çok güzel kar eden şubeler haline geldi. Ama hala bazı şubelerimizde mesafe kat etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu sene yeni şube açmamızın şartı ‘İyi lokasyon, iyi müdür’ oldu. 2016’da şube adedimizi artırmak gibi bir niyetimiz var ama belli alt yapı yatırımlarını da tamamlamamız gerekiyor.”
Burgan Yatırım, Dubai'de iştirak kurarak Körfez'e açılacak
Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, iştirakleri Burgan Yatırım’daki planlarını da anlattı. Özel bankacılıktaki fonlamalarını büyütmek ve bu segmente hitap edecek yeni ürünler çıkartmak istediklerini belirten Dinç, “Özel bankacılık müşterilerine ürün yelpazemizi geliştirmek istiyoruz. Burgan Yatırım da bu ürünleri geliştirmek için inanılmaz bir mutfak. Orada bu segmente yönelik bir ekip kuruyoruz. Burgan Yatırım da Kuveyt ile olan sinerji de artırılacak. Burgan Yatırım, Dubai’de bir iştirak kuruyor. Onun üzerinden Körfez’deki yatırımcılara ulaşacağız” dedi.
Faktoring şirketi kurmak için karar alındı
“Bizim stabil kalacak bir tane şirketimiz var o da leasing şirketimiz” diyen Murat Dinç, “Leasing şirketimiz çok karlı bir şirket. Ciddi anlamda pazar payı olan, bankadan daha fazla pazar payı olan şirketimiz. Bizim en iyi iştirakimiz. Çok da güzel büyüyor, çok iyi işler yapıyorlar. Geçen sene sermayeleri de arttı. Ana ortağımızdan da uzun vadeli çok ciddi bir fonlama geliyor. Onlar da bununla gayet güzel büyüyorlar. Faktoring bankanın içinde yaptığımız bir işti. Yönetim Kurulu’nda bir faktoring şirketi kurmak için karar aldık. 2016 yılında muhtemelen faktoring şirketimiz kurulur” dedi.
Yeni binasına geçti
Burgan Bank, Levent’teki genel müdürlük birimlerini de Maslak’a taşıdı. Eski yerinde 10-11 bin metrekarede faaliyetini sürdüren banka, yeni binasında 20 bin metrekarelik bir alana sahip. Böylece bankanın 4 farklı lokasyonda faaliyet gösteren genel müdürlük birimleri de aynı çatı altında toplanmış oldu. Dinç, “Kendi tabelamızı asacağımız bir plazamız oldu. Ekim başı itibariyle hem banka, hem iştirakler, hem de operasyon merkezleri bu binaya taşındık. Burada ihtiyaç olursa büyüyebileceğimiz fazladan yerimiz de var. Yatırımların hepsini bugünden yapıyoruz. Buna rağmen güzel de kar ediyoruz” diye konuştu.
İnternet ve mobil şubede yüzünü yeniliyor
Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, IT tarafında altyapı yatırımlarını anlatırken çok yakın bir zamanda internet sitelerini de yenileyeceklerini ve yeni yüzleriyle müşterilerini karşılayacaklarını belirterek “Mobil taraf için altyapı yatırımları şu anda yapılıyor. 2016’da dijital tarafta yeni ürünlerimizle piyasaya çıkmak gibi bir hedef koyduk” dedi.
Türkiye'ye olan güvende hiçbir soru işareti yok
Körfez yatırımcısının, ana ortakları da dahil Türkiye’ye ekonomik açıdan gelişen ülkeler tarafından baktığına da değinen Murat Dinç, “Türkiye’ye olan güvende hiçbir soru işareti yok. Türkiye artık büyük ülke. Türkiye’de hapşırmalar, öksürmeler olacaktır ama ana yol devam edecektir. Bir de Türkiye’de kurumlar da çok antrenmanlı. Krizleri çok iyi biliyorlar. Bu tip volatilitede ne yapacaklarını bilen kurumlarımız var. Biz Burgan Bank olarak bu volatilite dönemini çok normal görüyoruz. Kuveyt’in bize sağlamış olduğu bir likidite var. Daha fazlası da duruyor. O nedenle çok büyük soru işaretleri yok” ifadelerini kullandı.
Kredi tarafında bankalar arasında çok ciddi rekabet var
Kredi faizlerinde son dönemde yaşanan artışın ağırlıklı fonlama maliyetlerinde artıştan kaynaklandığını da kaydeden Murat Dinç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Mevduat faizlerindeki artış kredi faizlerindeki artışa neden oluyor. ‘Piyasada risk arttı, faiz arttı’ diye bir durum yok. Kredide hala çok ciddi bir rekabet var. Bir şekilde herkes kredi vermek istiyor. Bankacılık sektöründe, herkes kredisini büyütmek istiyor. Ama krediyi de kredibilitesi olan kişilere veriyorsunuz. Orada bir bozulma söz konusuysa bankalar da daha seçici olacaktır. Bunun da beklenen bir durum olması lazım. Bankalar neticede topladıkları mevduatı dönüp kredi olarak veriyorlar. İnsanlar paralarını bankalara veriyor, bankalar da bunu en güvenli aktifl ere yatırıyor. Aktif kalitesinde bir bozulma olursa seçici davranılır. Yoksa bankacılık sektöründe hiçbir likidite sorunu yok. Herkesin çok iyi sermaye bazı var. Türkiye’de bankalar büyümeye hazır aslında...
Rakamlarla Burgan Bank
Haziran bilançosunda 30,6 milyon TL net kar açıklayan Burgan Bank, nakdi kredilerini yüzde 55 büyüterek 8.6 milyar TL’ye, aktifl erini yüzde 44 büyüterek 10.4 milyar TL’ye taşıdı. Bankanın mevduatı ise yüzde 60 büyümeyle 5.5 milyar TL seviyesinde. Aynı dönemde bankanın sermayesindeki büyüme ise yüzde 66. Toplam öz kaynakları 1.4 milyar TL seviyesinde olan bankanın sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 16.