Burdur OSB Gürallar'a yer sattı, şimdi Ülker'in peşinde
BUTSO Başkanı Keyik, birinci organize sanayi bölgesinin dolması üzerine başladıkları ikinci OSB'de 12 büyük parsel sattıklarını, Gürallar'ın cam eşya ve soda için yer aldığını, şimdi Ülker'i getirmek için girişimlerde bulunduklarını söyledi
İBRAHİM EKİNCİ
Burdur'un ekonomisiyle ilgili şu an en önemli gelişme yeni OSB'nin kuruluşu. Altyapı çalışmaları yürütülüyor. Birincisi dolu. 52 küçük parsel dolmuş. BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, "5-6 atıl yer var. Bazıları satılık. Yeni OSB 24 parselli, 12'sini sattık. 60-70 dönümlük büyük parseller var, dışarıdan yatırım alalım diye büyük tuttuk. 300-500 işçilik yerler. Gürallar 75 dönüm aldı, şişe cam sanayi ve soda fabrikası kuracaklar. Bir iki yılda ancak gerçekleşir. Bir et entegre tesisi kurulacak. Güçbirliği şeklinde bir şirket. Üretimi OSB'ye taşıyacak. Matlı Yem ile görüşmelerimiz var. Arazi ile ilgili bilgi gönderdik. Bir girişimci mobilya fabrikası için yer aldı. Diğer parselleri yerli sanayicilere sattık. Ülker ile görüşüyoruz, getirmeye çalışacağız. 2015'te yatırım düşünmüyorlar. Süt fabrikası olabilir. Bu bölgeden çok süt alıyor. Diğer illerde fabrikalara götürüyor. Hammaddeyi yerinde işleme politikaları var. Bu bölge sütünün yüzde 50'sini Ülker alıyor. İkna ederiz diye düşünüyorum" diye konuştu.
Altyapı bitince aktif pazarlamaya geçiyoruz
Yusuf Keyik, OSB'nin altyapısını haziran ayında bitirebileceklerini ifade ederek, "O zaman daha aktif pazarlama yaparız. Yatırımcı görmeli net olarak. Biz oda olarak çalışma başlattık. 20 Ocak'ta İzmir'e, sonra İstanbul'a gidip tanıtım yapacağız. Büyük şehirlerdeki Burdurlu işadamlarını topluyoruz. Son halini tanıtıyoruz. Büyük yatırımcılarımız var. Onları memlekete yatırıma zorlamak istiyoruz. 3 şehirden 3 kişi ikna etsek iyidir. Bu OSB Antalya'da olsa temelleri atılmadan biterdi" dedi.
Mermerde işleme zorunluğu için Zeybekçi'ye başvurdu
Burdur'da sanayi mermer ağırlıklı. Dağlarında 200 ocakta üretim yapılıyor. Yusuf Keyik, bu maden zenginliğinden daha yüksek bir gelir için, blok satış yerine, en azından belli bir oranda işlenmiş ürün satışı zorunluluğu getirilmesini istiyor. Keyik, "Blok satış belli bir yere kadar. 2014'te de Çin'de daralma olunca sektör sıkışıyor. Mermercinin aklı başına geldi. Mamul yapmaya yöneliş var. Taşına güvenenler fabrika yatırımlarına yöneliyor. Mamul de 25 ülke müşteriniz olur, blokta neredeyse sadece Çin. Sanayicileri ikna etmeye çalışıyoruz. Ocak sahiplerinin yüzde 30'u hevesli. Ekonomi Bakanlığı bir karar da alabilir, blok satış yapan yüzde 10-20 mamul haline getirsin. Böyle yapmak mecburi olabilir. Nihat Bey'e (Nihat Zeybekçi) söyledik. Bir ay önce. Sıcak bakıyor ama 'sektör rıza göstermeli, saha olumlu bakarsa yaparız' dedi. Sektör hâlâ blok satış üzerinde devam taraftarı. Bizce zorunluluk iyi olur. İşletmeler '3 yıldır kazanıyorum, 2-3 yıl daha kazansam bana yeter' gibi bakıyor" dedi.
30'a yakın büyük çiftlik kuruldu
Burdur'un tarım ve hayvancılık kenti olduğunu belirten Yusuf Keyik, bu alanda önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Keyik bu konuda da sözlerini şöyle sürdürdü: "2014 yarısından sonra ürün değerini korudu, üretici memnun. Yeni yeni büyük hayvancılık yatırımı, 30'a yakın büyük çiftlik oluşumuyla başladı. Burdur bu yöne devam ediyor. Ocak ayı yeni çağrı oldu Kırsal Kalkınma'dan. Hayvancılık bütçesi kalmamış, bir dahaki çağrıda tekrar destek verecekler. Süt fabrikası, et entegre, otel restoran... İl merkezi dışında aromatik bitkiler olsun, kanatlı hayvan, traktör alımı, hayvancılıkla ilgili makine alımı için Kırsal Kalkınma destek verdi, 800 milyon lira destek verdiler. Isparta'nın iki üç katı destek aldık. Burdurlu bu tip olanaklardan faydalanıyor. Bizim bakış açımız tarım ve hayvancılık teknolojiyi takip ederek gelişebilir. Altyapısı var. Bunun dışında sanayileşme önemli, mermer, makine üretimi. Bir mermer fabrikasını tamamen yerli makine ile kurma şansına sahibiz. Gıda da Burdur'un potansiyelini harekete geçirebilecek gayretler var. Çiğ süt üretiminde günlük 1000 ton. Yüzde 15'ini Burdur'da işliyoruz, kalanı satılıyor. Beklentimiz yüzde 50'si işlenmeli. Ülker bunun için önemli. İki tane et entegre tesisi var. Hayvan bulamıyorlar bazen."
'Bedelli ekonomisi'nin yerine öğrenci ekonomisi
Burdur, bedelli askerlik kentiydi. Kentin ekonomisine dışarıdan askerlik için gelen binlerce kişinin önemli katkısı oluyordu. Yeni sistemde parayı yatırmak yeterli, kıtaya gitme yok. Bu da 'bedelli ekonomisini' bitirdi. Burdur, bu kaybı yerine koymak için üniversiteyi önemsiyor. Yusuf Keyik, "2011'den itibaren bedelli kalktığı için kente asker gelmiyor. Burdur'u ciddi sıkıntıya soktu. Oda olarak bunu dile getirdik. Bu açığı üniversiteden kapatabiliriz. 2-3 fakülte istedik. Üniversitede 22 bin öğrencimiz oldu. 1-2 yıl içinde 25 bine çıkacak. Orada fren düşünüyoruz. Her ilde üniversite, özel üniversiteler, artık marka olma zamanı" dedi. Keyik, ülke genelinde ilgi gören sağlık yatırımlarından Burdur'un aldığı pay hakkında da şunları söyledi: "Yeni bir hastane yatırımı yapılacak. 2 tane var, eskisi riskli, yeni olan yetersiz, büyük bir hastane projesi gerçekleşecek. Özel hastane bir tane açılmıştı, randıman alamadı kapandı. Nüfus merkezde 70 bin, az. Bununla hızlı yol almak zor. Etrafımızda büyük iller var göç hızını kesmiyor. Turizmde ciddi potansiyelimiz var. Göl, İnsuyu Mağarası... Ama bunların altyapı çalışmalarını yapamadık. Dört yıldızlı tek otel var. Ticari sıkıntı var. Küçük esnaf dertli. Komşu iller nüfus çekiyor. Burdurlu çevre illere giderek ihtiyaçlarını karşılıyor. AVM yok, birkaç firma geldi ama nüfus yetersiz olunca geri gitti."