Boydak Holding'in markaları Avrupa'daki etkinliğini artırıyor
Boydak Holding, Avrupa ülkelerindeki mağazalaşma çalışmalarını hızlandırdı.
HATİCE ŞİMŞEK
KAYSERİ - Türkiye'nin bitmiş ev mobilyasının yüzde 25'ini İstikbal, Bellona ve Mondi gibi markaları ile karşılayan Boydak Holding, Avrupa ülkelerindeki mağazalaşma çalışmalarını hızlandırdı. Holding, lokomotif sektörü mobilyada 2015 yılı itibarıyla yüzde 15'lik büyüme kaydederek, 3.9 milyar liralık ciroya ulaştı. Grup, markaları ile 2023 yılında, küresel pazarın ilk üç mobilya üreticisi arasında yer almayı hedeflediğini söyleyen Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Uyanık, 2015 yılında grubun toplamda yüzde 12, mobilya grubunun ise yüzde 15 oranında büyüdüğünü hatırlattı. Boydak Holding bünyesinde halen yaklaşık 14 bin kişinin istihdam edildiği bilgisini veren Uyanık, "Mobilya sektöründe 2015 yılı ciromuz 3.9 milyar liraya ulaştı. Mobilya ihracatı ise yaklaşık 150 milyon dolar seviyesinde. Bu yıl içinde İstikbal, Bellona ve Mondi bünyesinde açacağımız yeni mağazalar ile hem ciroyu hem de ihracatı artırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Mobilya grubunu lokomotif markası İstikbal'de bu yıl 25 adet, Bellona'da 30 adet, Mondi'de ise 40 adet yeni mağaza açacaklarına dikkat çeken Bilal Uyanık, tüm çalışmalarını 2023 yılında, küresel ölçekteki üç büyük marka arasında yer almak üzerine gerçekleştirdiklerini söyledi. Boydak Holding'in 2015 yılı itibarıyla toplamda 560 milyon dolarlık ihracat yaptığı bilgisini veren Uyanık, "Bunun yaklaşık yüzde 27'lik kısmını mobilya grubumuz oluşturuyor. Boydak Holding olarak 6.9 milyar liralık 2015 yılı ciromuzu 2016 yılında 7.8 milyar liraya yükseltmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
"İhracattaki olumsuzlukları bir süre kaldırabilecek güçteyiz"
2015 yılının sadece mobilya değil tüm sektörler için kritik bir dönem olarak geride kaldığına dikkat çeken Bilal Uyanık, sektörün güçlü yapısı ile bu kritik dönemi kaldırabildiğine vurgu yaptı. Uyanık, şöyle devam etti:
"İç ve dış hareketliliğin yoğun olduğu bir yılı geride bıraktık. Sektörümüz için önemli pazarlar olan Suriye ve yakın coğrafyamızdaki siyasi gelişmeler, yakın dönemde Rusya-Türkiye arasındaki gerilim de sektörümüz tarafından yakından izlendi. Güçlü oyuncuların yer aldığı sektörümüz sadece iç pazar değil, dış pazarlarda da yerleşik yapısı; ihracat ve perakende anlamında kurduğu kuvvetli altyapı ile her türlü olumsuzluğu da belirli bir süre başarıyla kaldırabilecek güçte."
Mobilya sektöründe trend belirleyen bir marka grubuna sahip olduklarına işaret eden Bilal Uyanık, sektördeki tüm yenilikleri tüketiciye anında yansıttıklarını söyledi. Trend belirleme noktasında Ar-Ge faaliyetlerinin önemine değinen Uyanık, "Yaptığımız her yenilik sektöre ışık tutuyor ve rakiplerimize de öncülük ediyor. Bu gücümüzün arkasında ise Ar-Ge bölümümüze verdiğimiz önem ve global ölçekte trendleri yakından takip etmemizin önemli bir etkisi var. Son yıllarda mobilya artık daha kolay alınan ve değişen ürün grupları arasına girdi. Dolayısıyla bu özellik sektörü daha dinamik hale getiriyor. Her yıl ürün gamımızı genişletiyor, yeni ürünleri piyasaya sürmemizin yanında, eski ürünlerimizi günümüz koşullarına ve trendlerine uygun hale getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Alıcıda değişen mobilya anlayışı yenilikçi ürünleri merkeze taşıyor"
Tüketici alışkanlıklarındaki hızlı değişim ve gelişimin mobilya trendlerinin de geçmişe göre daha hızlı değişmesi sonucunu doğurduğuna atıfta bulunan Bilal Uyanık, "Bu gelişimi ve değişimi yakından takip ederek ihtiyaçlara anında cevap veriyoruz. Mobilyada rahatlığın önem kazanmasıyla fonksiyonellik, zevklerin çeşitlenmesiyle de renk, desen ve dikiş özellikleri öne çıkmaya başladı. Mobilya artık sadece bir ihtiyaç değil, yaşanan yeri güzelleştiren, evde geçirilen vakti verimli kılan, yaşam kalitemize değer katan bir unsur olarak görülüyor. Bu durum ise yenilikçi ürünleri merkeze taşıyor" yorumunu yaptı.
"Kalifiye eleman sorunu var"
Türkiye'nin potansiyeli yüksek sektörlerinden mobilyanın bu potansiyele uygun ivmeyle büyüme kaydetmesinin önündeki en önemli engellerden birinin kalifiye elaman sıkıntısı olduğuna işaret eden Bilal Uyanık, sorunun çözümü için hem özel sektöre hem de kamuya önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi. Meslek liselerinde mobilya sektörüne yönelik bilgi ve beceri sahibi gençlerin yetiştirilmesi önerisinde bulunan Uyanık, şunları kaydetti:
"Ayrıca üniversite-sanayi işbirliği kapsamında mesleki eğitime yönelik çalışmalar artırılmalı. Yanı sıra sektör oyuncularının da kendi iç eğitim sistemlerini kalifiye eleman yetiştirmek üzere gözden geçirmesi bu önemli sıkıntının aşılmasına katkıda bulunacak."