Bölgesel marka olmak için dev fabrika kuruyor
Tepe Home, 4 ülkede mağaza açmak için ön protokol yaptı, ihracatta atağa geçmeye hazırlanıyor
ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
Tepe Mobilya, bölgesel bir marka olma vizyonu ile ihracat atağı başlatmaya hazırlanıyor. Bilkent Holding bünyesindeki şirket 4 ülkede mağaza açmak için ön protokol imzaladı. Tepe Home, üretim hacmini artırmak için ise Ankara’da Organize Sanayi Bölgesi’nde 300 bin metrekarelik bir arsa satın aldı. 100 bin metrekarelik kapalı alanda tomruğun bir tarafından girdiği, diğer taraftan örneğin sandalye olarak çıktığı bir lojistik merkezi ve üretim üssü planlanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan İl, yatırımın 4 yıl içinde planlandığını, yabancı bir danışmanlık firması ile çevreci, modern yeni bir fabrikanın detayları konusunda görüşmeye başladıklarını söyledi. Tepe Home, prensip olarak ciro açıklamıyor. İlhan İl, 2014 büyüme hedefl erinin yüzde 10 olarak planlandığını ifade etti. 10 yıl içinde Tepe Home’un bölgesel bir marka olma vizyonu olduğunu anlatan İlhan İl, “Avrupa ve Ortadoğu’da markamızı oturtmaya odaklanacağız” dedi. Tepe Home, mutfaktan panel mobilyaya, koltuktan sandalyeye mobilya üretiminde önemli bir kapasiteye sahip. Şirket ayrıca proje bazlı işlere, işyeri ve ofislere de mobilya üretiyor. Eskişehir ve Ankara’da fabrikaları olan Tepe Home, 106 bin metrekare kapalı alanda tek vardiyada yıllık 1.5 milyon metrekare panel mobilya üretiyor. Yıllık 20 bin takım koltuk grubu, 120 bin sandalye, 50 bin iç, 6 bin çelik kapı kapasitesi söz konusu. İlhan İl, Tepe Home’u sektörde farklılaştıran üretimin, kişiye özel koltuklar olduğunu anlattı. Müşterilerin beğendiği koltuk tipine, yüzlerce kumaş içinden istediklerini seçebileceği bir üretim modelleri olduğunu anlatan İl, “Kişiye özel mobilya üretiyoruz. Bunun için çok gelişmiş bir bilgisayar altyapısı ve stok kontrolü gerekiyor. Çok iyi bir tecrübe söz konusu. Siparişiniz faturanız çıkarken fabrikaya düşüyor ve ortalama 22 günde teslim edilebiliyor” dedi. Tepe Home’un kalitede sıfır taviz prensibi benimsediğini anlatan İl, makine yatırımlarını tamamladıklarını ve cila hattı kapasitesini ikiye katladıklarını, üretim hatlarına kapı imalatını da eklediklerini söyledi.
Artık fiyat indirimini satışa döndüremiyorsanız büyük sıkıntı
Yeni yatırımlar maliyetleri de aşağı çekecek. Eskiden rekabette fiyat indiriminin öne geçmek için kullanılabildiğini ancak kar marjlarının daraldığı yeni dönemde fiyat indirimi satışa döndürülemediğinde büyük bir sıkıntı yarattığını anlatan İl, “Maliyetlere inanılmaz ciddi bakmak gerekiyor. Verimlilik artık çok önemli” diye konuştu. Tepe olarak prensip olarak fiyat üzerinden rekabet yapmadıklarını anlatan İlhan İl, rekabette kalite üzerinden ayrışma stratejisi uyguladıklarını anlattı. Tepe’de aksesuar da satılıyor. Bu ürünlerin bir kısmı yerli üretim, bir kısmı ise ithal. Ortalama 2 bin metrekare üzerindeki mağazalarda mobilyalarla kombinlenecek aksesuarların da müşteriye sunulduğunu söyleyen İl, “Aksesuar kısmında, hediyelikte ayrıştığımız noktanın, bizdeki ürünlerin başka hemen hemen hiçbir yerde olmaması olduğunu düşünüyoruz. Bölgemizdeki fuarları çok yakından takip ediyoruz” diye konuştu.
Döviz bazlı kiradan 3 yıl önce vazgeçmiştik
Tepe’nin bugün Türkiye çapında 34 mağazası var. 120 bin metrekare aşılmış. İlhan İl, son olarak Ordu’da 6 bin metrekarelik bir mağaza açtıklarını ve Kayseri’den sonra Anadolu’da en büyük mağazaları olduğunu söyledi. İstanbul’da 2, Edirne Uzunköprü’de bir mağaza açılmış bu yıl. Sene sonuna kadar Mersin ve Çanakkale dahil olmak üzere 5 mağaza daha açılması planlanıyor. Böylece 2015 yılında mağaza sayısı olarak 40’lı rakamları ifade edeceklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı, “Böylece 140 bin metrekareye ulaşacağız, bu iddialı bir rakam... İstikrarlı, kontrol edilebilir bir büyüme öngörüyoruz. Her yıl 10-12 mağaza açmayı hedefl iyoruz” dedi. Peki ya döviz kurlarındaki artış, mağazaları etkilemedi mi? İl şöyle yanıtladı: “Dövizdeki artışın bize iki tür etkisi olabilirdi. Birincisi, doların daha da artacağı düşünülerek paranın tüketimden çekilmesi, diğer yandan döviz kuruyla kiraların aşağıdan maliyelere baskı yapması... Bizim rakamlarımıza dövizdeki son birkaç aylık yükselişin sert bir etkisi görülmüyor. Döviz bazlı kiraladığımız yerleri son 3 yıldır TL’ye fiksleme ya da metrekare verimliliğinden memnun değilsek oralardan çıkma kararı vermiş, bunu önemli ölçüde uygulamıştık. Geriye kalan döviz bazlı kiralar şu anda maliyetlerimiz içinde minimumda.”
Proje bazlı işlerimiz arttı talebe yetişmekte zorlanıyoruz
Tepe Home’un önümüzdeki dönemde en önemli hedefi ihracatta atağa kalkmak ve proje bazlı işlerde yoğunlaşmak. Kıbrıs ve Azerbaycan’da mağazaları var Tepe’nin. Bu yıl Avrupa ve Ortadoğu’da 4 ülkede mağaza açmak için ön protokol imzalanmış. Yurtdışında projeli iş yapma ile ilgili hedefl eri olduğunu da vurgulayan İl, “Teklifl er vermeye, projeler almaya başladık” bilgisini verdi. Kapı üretimine girmelerinin ardında proje bazlı işlerde hedef büyütmeleri olduğunu anlatan İl, “İstanbul, Ankara, Denizli, Malatya, her nerede bir iş yeri, bir konut yapımı varsa orada olmaya gayret ediyoruz. Şimdi işleri yetiştirmekte zorlanıyoruz, arkadaşlarımız fazla mesai ile çalışıyor. Şu an ciromuz içinde proje bazlı işlerimiz yüzde 15 seviyesinde” dedi.