BMC için son teklif 751 milyon lira
BMC ihalesinin nihai pazarlık aşamasında Ethem Sancak, teklifi 751 milyon liraya çıkardı. Teklif kabul edildi, tutar Fon Kurulu'na sunulacak
İSTANBUL - İşadamı Ethem Sancak'ın sahibi olduğu Es Mali Yatırım ve Danışmanlık, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Çukurova Holding'in borçları nedeniyle yönetimini devraldığı araç üreticisi BMC'nin satış ihalesinde 725 milyon lira olarak verdiği teklifini bugünkü pazarlık görüşmelerinde nihai olarak 751 milyon liraya yükseltti.
Teklif, Fon Kurulu onayına sunulacak, uygun bulunursa izin için Rekabet Kurulu'na gönderilecek. TMSF, BMC'nin satış ihalesinde, muhammen bedeli 985 milyon lira olarak belirlemişti.
Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Es Mali Yatırım ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, "Katar devletinin ilgili kuruluşunun ilgilendiği bir ihale bu. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. O ortaklıkla beraber, finansmanı da çözeceğimiz bir model geliştiriyoruz. Kesinleşince duyuracağız" dedi.
Şartnamede üstlenilen yükümlülüklerle beraber verdikleri teklifin 951 milyon liraya karşılık geldiğini söyleyen Sancak, "TSKB ile değerlendirme yapmıştık. Rapora göre 450 milyon lira demişlerdi. En iyi değerlemeyi yapanlar 700 milyon lira üzerinde değer biçmiyordu. O yüzden diğer girişimciler buraya ilgi göstermediler. Tamamen gelecek 20 yıla ilişkin stratejilerimize denk düştüğü için aldık, biraz da pahalı aldık" dedi.
"1 milyarlık yenileme yatırımı gerekiyor"
BMC'yi devralmaları durumunda yenileme yatırımı olarak 1 milyar liralık yatırım gerekeceğini söyleyen Sancak, ilk aşamada 2011 yılındaki 3,600 adetlik istihdam seviyesine geri dönmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.
BMC yetkililerinin verdiği bilgiye göre kurumda şu anda fiili olarak 608, dönüşümlü olanlarla birlikte ise toplamda 1,650 kişi çalışıyor.
Ethem Sancak'ın geçmişte ilaç ve sağlık sektöründe yatırımları bulunuyordu. Sancak son dönemde bu yatırımlardaki hisselerini satarken, yine TMSF'nin satışa çıkardığı Skyturk360 ve Akşam gazetesinin dahil olduğu Turkmedya'yı 62 milyon dolara almıştı.
Borçları nedeniyle üretime uzun bir süre ara vermek zorunda kalan BMC, İzmir'deki fabrikasında kamyon, zırhlı araç ve otobüs üretimi gerçekleştiriyordu. "BMC" ve "Profesyonel" ile kamyon, "Probus" ile otobüs markaları bulunan BMC, Türk Silahlı Kuvvetleri için zırhlı araç Kirpi'yi geliştiriyordu.
TMSF, Çukurova Holding'in Interbank'tan kaynaklanan borçları nedeniyle BMC'nin yönetimini geçen yıl devralmıştı.