Bilsar, küçük metrekareli siber mağazacılığa geçiyor

Bil’shirt mağazası ile deneysel mağazacılığa başlayan Bilsar, büyük metrekareli mağazalar yerine 9-15 metrekare alanlı kiosk ve showroomlar açacak. Selman Bilal, zamanla perakendenin bu tarz satışa yöneleceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

ÇORUM - Geçtiğimiz yılı 190 milyon TL ciro ile kapatan Bilsar, Bil’shirt konseptinde ‘cyber mağazacılık’ adını verdiği yeni bir uygulama ile büyüyecek. Söz konusu konsept ile 9-15 metrekare arasında showroomlarda teşhir ürünlere yer vereceklerini ve müşterilerin denedikleri ürünü adreslerine kargo ile göndereceklerini dile getiren Selman Bilal, “Eylül ayında 2 mağazasını açarak başlattığımız Bil’shirt projemizde, bu iş modeline odaklanarak, büyümek istiyoruz. Bu yıl 5-6 tane kiosk açacağız. Diğer konseptlerimizde de benzer uygulamalara zamanla geçmek istiyoruz” dedi. 

Çorum fabrikasında basın mensupları ile bir araya gelen Bilsar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selman Bilal, kocaman büyük mağazaların yerini yavaş yavaş showroomlara bırakacağını anlattı. Geçtiğimiz ay New York Times’ın düzenlenen ve kendilerinin de katıldığı International Luxury konferansında, önemli markaların online ve offl ine tecrübelerini dinleme fırsatı yakaladıklarını söyleyen Selman Bilal, lükste en büyük dünya markalarının yaptığı araştırmada, yüzde 40’ı geçen oranda, online ve offline yapıların ilişki içerisinde olduğunu anlattı. 

Depo maliyeti ortadan kalkıyor 

Bilal, “Müşterilerin mağazada denediği bir ürünü online’dan satın aldığını veya online’da gördüğü ürünü mağazada gidip deneyerek aldığını biliyoruz. Bu oranın hızlı bir şekilde yükseleceğini ve yüzde 100’lük bir şekilde iç içe geçeceğini düşünüyorum. Bizde bu eğilim doğrultusunda Eylül ayında 2 mağazasını açarak başlattığımız Bil’shirt projemizde, bu iş modeline odaklanarak, projemizi büyütmek istiyoruz. Bil’shirt bir “cyber mağazacılık” anlayışı ile gelişecek. Diğer konseptlerimizde de benzer uygulamalara zamanla geçmek istiyoruz.” dedi. Bilal, uygulamanın mağaza kiralarından depo maliyetlerine kadar önemli avantajlar sağlandığını belirtti. 

ABD’de cyber Monday adı verilen günlerde yapılan satışların Black Friday’i geride bıraktığını söyleyen Bilal, Bil’shirt mağazalarında da bu tarz satışların yanı sıra isteyene ütüleme gibi hizmetler de verdiklerini söyledi. Selman Bilal, İstanbul içine bir günde dışına ise 2 günde teslimat yapabildiklerini dile getirdi. 

İngiltere’de 2016’da ilk mağaza 

Bilsar bünyesinde 10 marka ve 6 ayrı konsept mağazacılığı bulunuyor. Markalar, Bil’s, Bil’s Remix, Fred Perry, An Original Penguin, Muji, Lole Women, Wix ve Bensimon’dan oluşurken, mağazalar ise Bil’s Shirt, Bilstore, Fred Perry, Muji, Lole Women ve Eleven Paris’ten oluşuyor. Türkiye’de 21 mağaza ile hizmet veren Bilsar, bu yıl 25 mağazaya ulaşacak. Selman Bilal, yurtdışına ilişkin çalışmaların da sürdüğünü belirterek “Önce İngiltere istiyoruz. 2016’da Londra’da Shoreditch Bölgesi’nde ilk mağazamızı açacağız” diye konuştu.

Lüks segmentte en büyük kapasite 

Üretimdeki deneyimlerini Bilstore ve Bil’shirt markaları ile perakendeye taşıdıklarını hatırlatan Selman Bilal, 2014’te 191 milyon TL olarak gerçekleşen cironun yüzde 65’inin üretimden, yüzde 35’inin ise perakendeden geldiğini açıkladı. Bilsar, Çorum tesisinde, 900’ü kadın olmak üzere 960 kişi çalışıyor ve fabrika lüks segmente üretim yapan bölgedeki en büyük tesis. 40 bin metrekarelik alanda üretim, depolama ve lojistik hizmetleri yürütülüyor. Bilal, tesisin günde yaklaşık 7 bin, yılda ise 2,3 milyon gömlek üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu tesiste üretilen gömleklerin yüzde 80’i ihraç ediliyor. 20’den fazla üst segment markaya üretim yapılan tesiste ağırlıklı olarak Almanya, İngiltere, Fransa vb. ülkelere ihracat yapıyor. Bilsar, 2014’te 140 milyon TL’lik ihracat yaptı. Şirketin yurtiçi satışları ise 2014'te yüzde 46 artışla 50 milyon TL seviyesinde oldu.