BES'te hedefe blok katılımlarla ulaşabiliriz
BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, etkili dağıtım kanallarının sektörde giderek daha dikkat çeken bir rol oynamaya başladığını söyledi
Bireysel emeklilik ve hayat sigortası pazarının önemli oyuncularından BNP Paribas Cardif, bu yılın ilk yarısında hedeflediği büyüme oranlarını yakaladı. BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, “Emeklilik, hayat ve hayat dışı grubunda ağırlıklı olarak finansal kayıplar, kaza ve hayat ürünlerinde odaklanarak faaliyetlerimizi yükselen bir ivmeyle sürdürüyoruz” dedi. Aynı zamanda Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Başkanı da olan Cemal Kişmir, BES’e bakıldığında son 1 yılda bireysel sözleşme adedinin yüzde 20 oranında gruplarda ise sözleşme sayısının yüzde 24 oranında büyüdüğünü belirterek, “Sistemde istenen fon büyüklüğüne ulaşmak için blok katılımlara ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su ve EGM Başkanı Cemal Kişmir, sektörün geleceğine yönelik öngörülerini ve BNP Paribas Cardif’in Türkiye’deki hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. BNP Paribas Cardif olarak sigortacılık tarafında, 2015 ilk yarı sonu itibariyle yaklaşık 187 milyon TL prim üretimi yaratarak geçen sene aynı döneme göre yüzde 30’un üzerinde büyüme kaydettiklerini belirten Cemal Kişmir, “Söz konusu büyümemizin özellikle de kredi koruma kaynaklı banka sigortacılığı kanalı ile desteklendiğini söyleyebiliriz. Yine aynı dönemde, bireysel emeklilik alanında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 27’lik bir büyüme ile Devlet Katkısı hariç 1,2 milyar TL fon büyüklüğüne ve 211 binin üzerinde sözleşme sayısına ulaşmış durumdayız. Önümüzdeki dönem içerisinde de, hem mevcut segmentlerimizde büyümeyi hem de müşterilere katma değerli çözümler sunabileceğimiz yeni branşlarda faaliyetlerimizi geliştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Emeklilik fonları uzun vadeli yatırım aracıdır
Fonlarının performansları konusunda düşüncelerini paylaşan Cemal Kişmir, fonlarda en yüksek getirilerin döviz cinsi fonlarda özellikle Dolar cinsi Eurobond fonlarında gerçekleştiğinin gözlemlendiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bunları piyasa hareketlerinden çok etkilenmeyen ve kendi iç verimleri ile getiri sağlayan özel sektör tahvil fonları ve para piyasası (likit) fonları takip etmekte. Şunu unutmamak gerekir ki, emeklilik fonları uzun vadeli yatırım araçlarıdır. 5-10 yıllık vadelere bakıldığı zaman ortalama getirilerini pozitif dönemde sağlayacakları kısmen daha yüksek getiriler ile kazanan yatırım araçlarıdırlar.” Cemal Kişmir, genel itibariyle sektörde güçlü ve etkin dağıtım kanallarına sahip olabilmenin, müşteri deneyimini ön plana çıkarabilen ve pazar ihtiyaçlarına yönelik doğru çözümler sunabilen gerek yerli gerekse de yabancı oyuncular açısından belirleyici bir rekabet avantajı yarattığını söyledi. “Bu noktada, etkili dağıtım kanallarının sektörde giderek daha dikkat çeken bir rol oynadıklarını görüyoruz” diyen Kişmir sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıllara göre prim üretimi kanal paylarında giderek öne çıkmakta olan banka sigortacılığı kanalı, bankalar açısından hem komisyon gelirleri hem de çeşitlendirilmiş risk yönetimi sağlaması açısından tercih edilen bir işbirliği modeli olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda, sigorta şirketleri açısından yıllar içerisinde daha da güçlü bir satış kanalı olarak konumlanabilmesi ve bankalar açısından çapraz satışla müşterilere kapsamlı finansal ürünler sunulabilmesine de imkan vermesi adına pazarda münhasırlık da dahil olmak üzere çeşitli işbirliği modellerinin giderek daha cazip hale geldiğini görebiliyoruz.”
İşveren katkılı katılımlar yüzde 7 civarında
Sektörün gelişimine yönelik değerlendirmelerde bulunan Cemal Kişmir, son 1 yılda bireysel sözleşme adedinin yüzde 20 oranında büyüdüğü bir ortamda gruplarda sözleşme sayısının ise yüzde 24 oranında büyümesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. Gruplarda yatırıma yönlendirilen fon tutarında da yüzde 32 büyüme gözlendiğine dikkat çeken Kişmir, “Sistemde istenen fon büyüklüğüne ulaşmak için blok katılımlara ihtiyaç var. Bunun yanı sıra bazı ülkelerde ikinci basamak olarak da bilinen, Sistem içerisinde işverenlerin çalışanları adına yaptıkları emeklilik sözleşmelerinin ağırlıklarını artırmaya yönelik düzenlemeler olması gerektiğine inanıyoruz. Mevcut durum itibarıyla işverenlerin katkıda bulunduğu sözleşmeler Sistem’de bulunan katılımcıların yalnızca yüzde 7’si civarında kalıyor. Bu uygulamanın sadece bireysel katılımcılar için değil yapısal olarak da BES’e önemli bir kurumsal destek olacağı görüşündeyiz” dedi.
Cemal Kişmir, BNP Paribas Cardif olarak ise kurumsal satışlarda pazar payını ve müşteri hacmini genişletmeyi hedeflediklerini, sektördeki yeni yapısal gelişmelerin ise katılımcıların menfaatini güçlendirmesini ve katılımcı sayısını yükselen bir ivmeyle arttırmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.