Bertelsmann'ın gözü Türkiye'de
Türkiye'ye Arvato şirketiyle çağrı merkezli yatırımı yaparak giren dev medya gruplarından Bertelsmann satın almalarla büyüyecek.
İSTANBUL- Almanya’nın en büyük medya devlerinden Bertelsmann Grup, çağrı merkezi şirketi Arvato ile girdiği Türkiye’de yatırımlarını arttırma kararı aldı.
Eylül ayında Arvato Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Ali Yalçındağ, organik ya da satın almalarla büyüyeceklerini açıkladı.
Arvato Global CEO’su Achim Berg ise “Bizim için büyüme potansiyeli olan ülkelerin başında Çin, Hindistan, Polonya ve Türkiye geliyor. Bana kalsa en büyük oyunu Türkiye’de oynamak isterim” dedi.
Bertelsmann Grup, Almanya’nın Düsseldorf kenti yakınlarındaki Gütersloh’ta doğan bir medya kuruluşu. Miele ve Dr. Quetker markalarının doğduğu kentte Mohn ailesi 1835 yılında ilk baskı işine buradan girmiş.
Bugün 53 ülkede 114 bin çalışanı olan ve 20 milyar dolarlık ciroya sahip bir dev olan Bertelsmann'ın bünyesinde 10 ülkede 53 TV kanalı bulunan RTL de var.
Grup, merkezini doğduğu bu kentte tutuyor. Grubun önde gelen şirketlerinden biri ise Arvato.
Türkiye’ye 2004’te giren ve İstanbul , Elazığ ve Gümüşhane’den sonra son olarak Adana’da açılan çağrı merkezlerini bünyesinde barındıran Arvato, dünyada 30 binden fazla çalışanı ile 30 dilde hizmet veriyor. Yılda 300 milyondan fazla çağrı cevaplıyor.
Aynı zamanda Yandex Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Ali Yalçındağ, Eylül 2013 itibariyle Arvato Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
Yalçındağ, hem grubu tanıtmak hem de Bertelsmann’ın Türkiye yatırımlarını anlatmak üzere bir grup gazeteciyi şirketin Almanya’daki merkezine davet etti. Ziyarette ev sahipliğini Yalçındağ’ın yanı sıra Arvato Türkiye CEO’su Bertelsmann Strateji ve İş Geliştirme Bölümü Kıdemli Asbaşkanı olan Oktay Erciyaz, Arvato Global CEO’su ve Bertelsmann İcra Kurulu Üyesi Achim Berg ve Arvato Gelişmekte Olan Pazarlardan Sorumlu CEO’su Ralf Bierfischer yaptı.
Satın almayla büyüyecek
Yalçındağ, Bertelsmann’ın Türkiye’ye yabancı bir şirket olmadığını, birkaç yıl önce Türkiye’de bazı TV kanallarını almak üzere girişimde bulunduğunu hatırlatarak açıkladı.
Arvato’nun ise 2004’ten beri çağrı merkezleriyle Türkiye’de hizmet verdiğini belirten ve bir buçuk yıl önce Türkiye’de daha aktif olmaya karar verdiğini dile getiren Yalçındağ, şöyle konuştu: “Bu karar üzerine kendileriyle görüştük. Türkiye’ye inandıklarını ve yatırım planlarını gördüm.
Eylül 2013’te Türkiye’deki şirketin yönetim kurulu başkanlığını üstlendim. Arvato müşteri ilişkileri yönetimi, e-ticaret hizmetleri, ödeme sistemleri yönetimi konusunda lider bir şirket. Ülkemizde organik büyümenin yanı sıra şirket satın almalarıyla da yolumuza devam etmek istiyoruz.”
Grubun büyük hissedarı Liz Mohn’un yılda iki üç kez İstanbul, Bodrum ve Antalya’ya geldiğini de anlatan Yalçındağ, “Yakında Arvato’nun tedarik zinciri yönetimi deneyimini Türkiye’de devreye alacağız. Havayolu şirketleri, elektrik dağıtım şirketleri ve sağlık sektörü ilgi alanlarımızda öne çıkacak” diye konuştu.
Her tüketici Arvato ile günde ortalama 8 kez temasa geçiyor
Arvato, Yılda 700 milyon sevkıyat gerçekleştiriyor. Şirket yılda 300 milyon tüketici ile müşteri ilişkileri yönetiminde etkileşime giriyor ve her gün 180 farklı para biriminde 100 milyon adet online reklam harcaması tahsilatı gerçekleştiriyor.
Yılda müşteri sadakat sistemlerinde 40 milyon tekil ve nihai kullanıcıya hizmet veriyor. Yılda 3.2 milyar Euro üzerinde finansal tahsilat gerçekleştiriyor. 68 milyonun üzerinde e-ticaret kredi kartı ödemesinin onay ve takibini yapıyor.
Şirket, yılda 750 milyon kitap baskısı yapıyorve 2 milyar broşür üretiyor.