‘Bertaraf vergisi atık yağı teşvik için kullanılsın’
Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, atık yağı olan tesislerin yurtdışındaki gibi bertaraf vergisi ödemesi gerektiğini kaydederek, elde edilecek gelirin de atık yağ toplayan tesislerin teşvikinde kullanılmasını istedi
YENER KARADENİZ
İSTANBUL - Taş Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, 100 milyon dolar yatırım ile girdiği atık yağ işinde destek görememekten şikayetçi. Çevreye milyarlarca dolar zarar veren atıkları topladıklarını ve sanayiye kazandırdıklarını vurgulayan Turanlı, "Devletin bizi desteklemesi lazım. Atık yağı olan tesislerin yurtdışında olduğu gibi bir bertaraf vergisi ödemesi gerekiyor. Buradan elde edilecek gelir, bizim gibi şirketleri teşvik etmek için kullanılabilir" dedi. Emrullah Turanlı 2012’de Mustafa Ezici ile ortak olarak enerji işine girmişti. Önce bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğü yatırımın daha sonra sahibi olan Turanlı, atık yağda katkı zorunluluğu olmaması nedeni ile şimdi aspir üretimine giriyor. Bunun için Turanlı, Kocaeli Aslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde 50 bin ton kapasiteli bir tesis kurdu.
'Hem yağdan kurtuluyor hem de hediye istiyor'
Turanlı, atık yağ toplama işinde ise önemli sıkıntılar yaşadıklarını anlattı. Devlet desteği beklediklerinin altını çizen Turanlı şöyle konuştu: “Biz 120 araç ile atık yağ topluyoruz. Bunun için yakıt harcıyoruz ancak 75 bin ton olan atık yağın ancak yüzde 25’ini toplayabiliyoruz. Kalanı kaçak yolla yetkisi olmayan kişilerce toplanıyor. Biz atığı toplayarak hem devleti hem de atık yağ üreten işletmeleri sıkıntıdan kurtarıyoruz. Bunun için birincisi atık yağ bertaraf vergisi ödemeleri lazım. Bir diğeri de bu kaçak toplamaların önüne geçilmesi ve bize teslim edilmesi gerekiyor. Tüm dünyada bu böyle. Bizde tam tersi atığı hem vermiyor, verseler de hediye adı altında çeşitli taleplerde bulunuyorlar. Bu toplama işi bize pahalıya mal oluyor.” Turanlı, tüm bu enerji yatırımı için 100 milyon dolar yatırmış ve 25 milyon dolar daha yatıracak.
Aspir için çiftçilerle sözleşme yaptı
Emrullah Turanlı, atık yağdan elde edilen biodizeli dağıtım şirketlerine de satamıyor. 2012’de bu işe girdiğinde yüzde 2 olan katkı zorunluluğunun kaldırıldığını dile getiren Turanlı, şimdi bu sıkıntıyı azaltmak için ham yağ üretimine de giriyor. Bunun için Kocaeli’deki tesiste atık yağ ile ham yağdan elde edilen yağı birleştirerek biodizel elde edeceklerini söyleyen Emrullah Turanlı şöyle konuştu: “Biz, aspir için harekete geçtik. Çiftçi ile sözleşme yaptık ve suyu az olan İç Anadolu’da ekim başlattık. Geçen yıl mahsul alacaktık ki çiftçi hasat zamanı ürünü bize vermedi. Biz tonunu 750 TL’ye almak için anlaşmıştık. Ürün piyasada 800 TL’ye yükselmişti. Biz buna da sevindik. Çünkü çiftçi bu işten para kazanacağını anladı. Geçen yıl ekim 3’e katlandı. 2015’te de katlanacak. Türkiye genelinde 150 bin hektarda ekilebilir ve 1 milyon tonluk üretim olsa yine alıcı bulur. Çünkü aspiri ilaç ve kozmetik sanayicileri de kullanıyor. Yemeklik yağ da oluyor. Anadolu’nun farklı bölgelerinde aspir üretimi başlayacaktır. Kıbrıs’ta da gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”
Binde 4 bile olur yeter ki zorunlu olsun
Projenin mimarı olan Mustafa Ezici, yılda 15-20 bin ton atık yağ topladıklarını ancak bundan dönüştürülen biodizeli dağıtım şirketlerine satamadıklarını söyledi. Ham yağdan elde edilen biodizel ile aynı standartta üretim yaptıklarını anlatan Ezici, "Tüm dünyada atık yağdan üretilen biodizele öncelik veriyorlar. Atık yağ doğayı, çevreyi, denizleri kirletiyor boruları tıkıyor ve taşkınlara sellere sebep oluyor. Biz bu tehlikelerin ortadan kalkmasını sağlıyoruz. Ancak atık olduğu ve donma sınırı nedeni ile dağıtım şirketleri almıyor. Biz bunu da düşünerek sadece yaz döneminde binde 4 de olsa bir katma zorunluluğu talep ediyoruz” dedi.