Beko 5 yılda 2 kat büyüdü
Arçelik’in beyaz eşyadaki küresel markası Beko, dünyanın en büyük beyaz eşya pazarı olan Avrupa’da son beş yılda beşincilikten ikinciliğe yükseldi
MADRİD - Koç Topluluğu çatısı altında faaliyet gösteren Arçelik‘in küresel markası Beko, beyaz eşya sektöründe dünyanın en hızlı büyüyen markaları arasına girdi. Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Beko’nun cirosunun son 5 yılda ikiye katlandığını açıkladı.
Ana sponsorluğunu Beko’nun yaptığı, 30 Ağustos-14 Eylül 2014 tarihlerinde İspanya’da gerçekleşen, FIBA Basketbol Dünya Kupası’nın final maçı öncesinde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Holding CEO’su Turgay Durak, Holding’in Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı ve Arçelik AŞ Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ile Holding’in Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, bir grup ekonomi gazetecisiyle Madrid’de bir araya geldi.
Beko’nun Koç Topluluğu’nun global vizyonunu başarıyla ortaya koyduğunu belirten Mustafa V. Koç, “Arçelik bizim için tacın üzerindeki mücevher gibi. Arkadaşlarımız çok önemli işler başarıyor. Beyaz eşya sektöründe Beko dünyanın en hızlı büyüyen markaları arasında yer aldı ve bu yürüyüşüne devam edecek” dedi.
‘İlk 10 için küresel markalar şart’
“Markalarımızı dünya piyasalarında üst sıralara taşımak en önemli hedefimiz olmalı” diyen Koç, global markalar yaratma stratejisinin “Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma vizyonunu gerçekleştirebilmesi için de en önemli hedefl erden biri olması gerektiğini” vurguladı. Koç şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’nin küresel oyuncu ve bölgesel güç olabilmesi için siyasi inisiyatifl eri ekonomik aktörlerle desteklemek gerektiğine inanıyorum. Ne zaman ki birçok Türk şirketi küresel bir oyuncu ve bölgesel bir güç olur, Türkiye de küresel konumunu güçlendirmiş olur. Onun için teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak markalarımızı dünya piyasalarında üst sıralara taşımak en önemli hedefimiz olmalı. Türkiye’nin küresel konumunu güçlendirmesi ve uluslararası pazarlarda daha üst sıraya sıçraması, daha sürdürülebilir bir rekabetçilik anlayışı gerektiriyor. Artık inovasyon, yurtiçinde ve yurtdışında rekabetçilik ve yüksek katma değerli bir büyüme yakalamak için en önemli unsur haline geldi.”
‘Arçelik, Türkiye için örnek oldu’
Yurtdışında faaliyet gösteren her bir şirketin Türkiye’yi ve Türk insanını temsil ettiğini vurgulayan Mustafa Koç, “Bu bilinçle hem ürünlerimizin, hem üretimimizin hem de iş yapma kültürümüzün uluslararası standartlarda olması gerektiğini unutmamamız lazım. Arçelik bu anlamda topluluğumuzun olduğu kadar ülkemizin de yüz akı. Beko markamız da öyle. 10 kadar ülkede yatırımlarıyla da bunu başardılar. Arçelik, Güney Afrika, Romanya, Rusya ve Çin’de yatırımlarını sürdürüyor. Bu çerçevede uluslararası marka portföyünü de başarıyla yönetiyor. Bu başarılarının ülkemiz için güzel örnek oluşturduğuna inanıyorum” dedi.
Avrupa’da en hızlı büyüyen marka
Beko’nun dünyanın pek çok ülkesinde milyonlarca tüketicinin evinde olduğunu bilmekten büyük haz duyduğunu belirten Mustafa Koç, “Beko’nun dünya üzerinde en hızlı büyüyen beyaz eşya markalarından biri. Avrupa’dan son 7 yılda pazar payını en çok artıran beyaz eşya markası oldu. Bu ciddi bir başarı. Bu başarının ardında, teknolojisi, yenilikçiliği ve tasarımıyla, tüketicilerin yaşam kalitesini artıran, dünyada öncü ürünler ortaya koymak var” diye konuştu.
Dünya beyaz eşya pazarının yaklaşık yarısını Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarının oluşturduğunu ve Beko’nun bu pazarlarda hızlı bir büyüme içinde olduğunu belirten Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da şu bilgileri paylaştı: “Beş yıl önce EMEA denilen bu bölgede 5'inci konumdaydık. Şimdi 2'nciyiz. Bu süreçte toplam ciromuz 5 yılda iki katına çıktı. Avrupa özelinde de beşincilikten ikinciliğe çıktık. Avrupa genelinde Bosch’un hemen arkasındayız. İngiltere’de ise yüzde 16 ile lideriz. Avrupa’nın en büyük beyaz eşya pazarı Almanya’da son beş yılda en hızlı büyüyen beyaz eşya markası Beko oldu. Polonya’da ise 7’ncilikten birinciliğe yükseldik. Fransa’da 14’üncü sıradan üçüncü sıraya çıktık ki bu ülkede solo ürün bazında birinci sırada yer alıyoruz.”
İspanya’da hedef 2 yılda 3’üncülük
Arçelik çatısı altındaki Beko ve bir üst segmentte konumlamak istedikleri Grundig markalarının dünyadaki olumlu algısının spora verdikleri destek sayesinde arttığını da söyleyen Çakıroğlu, geçen ay Camp Nou Stadı’nda FC Barcelona ile imzaladıkları sponsorluk anlaşmasını hatırlatarak, İspanya pazarı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu ülkedeki ciromuzu 5 yılda 5 kat artırmayı başardık. Pazar payı anlamında 23’üncülükten 6’altıncılığa yükseldik. Barcelona sponsorluğumuzun da desteğiyle 2 yıl içinde pazar üçüncülüğüne ulaşmayı hedefl iyoruz. ”
Pazar payı ve satış fiyatı da artıyor
Beko’nun pazar payı ile birlikte satış fiyatını da artırma başarısını gösterdiğini vurgulayan Levent Çakıroğlu, “Müşteri ihtiyaçları temel belirleyici. Biz de pazar pazar evlere kadar girerek ihtiyacı belirlemeye çalışıyoruz. Böylelikle ülke bazında müşteriyi yakalıyoruz. Bu da bizi farklı kılıyor. Pazar payımızla birlikte satış fiyatımızı da artırmamıza olanak veriyor. Örneğin Endonezya’da, her şeyi tazesiyle tüketiyorlar. Ülkenin iklim koşuları buna uygun. Sebzeyi bol miktarda almalarına gerek yok. O zaman sebzeliğin büyük olmasına gerek yok. Orada sattığımız buzdolaplarında sebze rafl arını küçülttük. Rusya’da ise buzdolaplarına konan şişelerin daha büyük ebatlarda olduğunu tespit ettik. Ruslar için şişe bölmelerine daha geniş bir alan dizayn ettik. Çin’de ise bir gözü pirinç saklamaya uygun hale getirdik. Bu ürünümüz Çin’de inovasyon ödülü aldı” dedi.
Çin’e özel ‘az kurutan’ makine
Çin pazarında çamaşır-kurutma makineleri için inovatif bir ürün geliştirdiklerini ve bunun Çinlilerin bir alışkanlığından kaynaklandığını ifade eden Çakıroğlu şunları anlattı: “Çinliler, yıkadıkları çamaşırın makinede değil, güneşte kurumasını istiyor. Çünkü bunun daha sağlıklı olduğuna inanıyor. Bundan dolayı makinelerimizde ‘güneşte kurutmaya hazır’ bir program geliştirdik. Tam kurutmuyor. Güneşte kurutmaya hazır hale getiriyor. Tüm bunlar bize faaliyet gösterdiğimiz pazar kapılarının sonuna kadar açılmasını sağladı…”
Amerika’nın küçük eşya ihtiyacı
Levent Çakıroğlu, ABD pazarına giriş için de benzer bir araştırma yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “ABD’de ürün tipleri, şimdiye kadar faaliyet gösterdiğimiz ülkelerden çok farklı… Kullanılan buzdolaplarını, beyaz eşyaların ebatları Avrupa ile kıyaslayınca çok büyük. Bu tip bir üretime girmek oldukça riskli. 'Elimizde olanla ne yapabiliriz’ diye kafa yorarken, ülkenin büyük kentlerinde Avrupa tipi küçük ürünlerin tercih edildiğini gözlemledik. ABD’ye önce yerin sorun olduğu büyükşehirlerden giriyoruz. Manhattan’da dünya devi sigorta şirketi AIG’nin eski genel merkezi şimdilerde rezidansa çevriliyor. O proje ile anlaşma sağladık, rezidansın mutfak ankestre ürünlerini tamamen biz veriyoruz.”
Başvuruların 3’te biri Arçelik’ten
Bağlı şirketler ve dünya genelindeki yayılımına bakıldığında Arçelik ekosisteminde 28 farklı dil konuşulduğunu, mali tablolarında 22 farklı para biriminin yönetildiğini ve şirketin kur pozisyonunun da bu veriler etrafında şekillendiğini anlatan Çakıroğlu, şunları söyledi:
“Toplam rekabetçiliğimizi artırmamız için ihracatımızı artırmamız gerekiyor. Bu çerçevede, yenilikçiliğe, katma değerli ürün ihracatına çok önem veriyoruz. Ve ihracatımızın yüzde 90’ından fazlası, kendi markamızla yaptığımız ihracattan oluşuyor. Ciromuzun yüzde 1.5 ila 2’si kadar Ar-Ge’ye yatırım yapıyoruz. Arçelik, Türkiye’nin patent şampiyonu. Dünya patent liginde ilk 200 arasına giren tek Türk şirketi."