Avea 8 yılda 3 bin 201 engelliye iş sağladı

Avea açıklamasına göre Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) işbirliği ile gerçekleştirdikleri “Özümüzle Üretiyoruz Projesi” ile 8 yılda 3 bin 201 engelliye iş imkanı sağladığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avea,  Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) işbirliğiyle hayata geçirilen "Özümüzle Üretiyoruz Projesi" ile 8 yılda 3 bin 201 engelliyi iş sahibi yaptı.

Avea açıklamasına göre, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde "Özümüzle Üretiyoruz Projesi" ile iş imkanı yaratılan 3 bin 201 engelli bireyin istihdam edildiği iş kollarına ilişkin rapor sonuçları açıklandı. 

Açıklanan rapora göre, işe kabulü sağlanan 3 bin 201 engelli adayın yüzde 45'i Türkiye'nin en büyük 500 sıralamasındaki şirketlere yerleştirilirken; diğer adaylar da sektörünün öncüsü kuruluşlarda istihdam edildi. Proje kapsamında istihdam edilen engelli bireylerin yaklaşık yüzde 30'u "beyaz yakalılar" kategorisinde, yüzde 20'si ise mağazacılık sektöründe değerlendirildi. Engelli adayların yoğunlukla iş sahibi olduğu diğer sektörler, 500 kişi ile bankacılık ve sigortacılık, 412 kişi ile yeme-içme, 294'er kişi ile temizlik ve sanayi, 220 kişi ile tekstil olarak sıralanıyor. Proje ile istihdamı gerçekleşen engelli bireyler arasında 650'ye yakın kadın bulunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, FEV işbirliğiyle hayata geçirilen "Özümüzle Üretiyoruz Projesi" ile engelli istihdamına yeni bir anlayış getirerek, kurum olarak, sosyal sorumluluk anlayışlarının temelinde fırsat eşitliği vizyonuyla topluma değer katmanın yattığını kaydetti.

Akdemir, bu kapsamda toplumsal sorunlara kalıcı çözümler aradıkları uzun vadeli sosyal sorumluluk projelerinde yer aldıklarını vurgulayarak, "Özümüzle Üretiyoruz Projesi"nin bu çalışmalardan biri olduğunu ifade etti.

Proje ile engellilerin kendi kendine yetebilen, sosyal ve ekonomik hayata katılan ve üreten bireyler haline gelmelerine yardımcı olurken, aileleri için de yeni bir gelir kapısı yaratmış olduklarına işaret eden Akdemir, "Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre engelli bireylerin iş hayatından dışlanmasının bir ülkeye maliyeti, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 3 ile 7'si kadar. Engellilere yönelik yapılan araştırmalar iş sahibi olan engelli adaylarının ailelerinin ortalama 6 kişiden oluştuğunu işaret ediyor. Bu da, Avea'nın FEV ile hayata geçirdiği projenin 19 binden fazla kişinin hayatını değiştirerek umut olduğunu gösteriyor" değerlendirmelerini yaptı.

Akdemir, gelecek dönemde engellilerin istihdamı konusunda farklı kesimleri kapsayan tüm çalışmalarda işbirliği içerisinde olmaya devam edeceklerini dile getirerek, "Bu proje ile engellilerimize iş imkanının yanı sıra ülke ekonomisine katkı, toplumsal hayatımıza ise değer yaratıyoruz" ifadesini kullandı.

"Onların fiziksel engelleri, hayata katılımlarına da engel olmamalı"

FEV Başkanı Doç. Dr. Kahraman Emmioğlu da, engellilerin belli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşmaları ve bir meslek sahibi olarak toplumsal hayata katılmalarının aslında anayasal hakları olduğunu belirterek, "Onların fiziksel engelleri, hayata katılımlarına da engel olmamalı" dedi.

Emmioğlu, engellilerin hayata katılabilmeleri için iş sahibi yapılarak hem kendi kendilerine yetmelerini sağlayacak hem de ailelerine destek olacak ekonomik gücün onlara kazandırılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Bu konuda bizlere düşen görev ise engellilerimizin mesleki eğitimlerini tamamlamalarını, iş sahibi olmalarını sağlayacak destek mekanizmalarını oluşturmak ve bu mekanizmaları sürdürülebilir kılmak. Bu kapsamda, Avea ile hayata geçirdiğimiz Özümüzle Üretiyoruz Projesi'nin çok doğru bir örnek teşkil ettiğine inanıyorum. Proje ile 8 yılda iş sahibi yaptığımız 3 bin 201 engelli adayın 1.434'ünün Türkiye'nin en büyük 500 sıralamasındaki firmalarda iş sahibi olmaları gerçekten mutluluk verici. Engelli bireyleri ekonomik düzenden mahrum bırakarak, onların sahip oldukları potansiyelden de toplumu mahrum etmiş olduğumuz gerçeğini bu proje ile bir kez daha görmüş olduk."