ASPİLSAN, Ar-Ge merkeziyle yerli akü tasarımına odaklandı
ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, yerli ve milli bataryaların tasarımına ve ticarileşmesine odaklandıklarını kaydetti.
DİLEK FİDAN
KAYSERİ - TSK'nın envanterindeki uçak ve helikopterler için akü üreten ASPİLSAN Enerji, 2017 yılında Kayseri'nin 3'üncü, Türkiye'nin de 359'uncu Ar-Ge merkezini kurdu. Merkezde batarya sistemleri konusunda çalışmalara başladıklarını belirten ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, yerli ve milli bataryaların tasarımına ve ticarileşmesine odaklandıklarını kaydetti. Ar-Ge merkezinde sadece savunma sanayiine yönelik tasarımlar yapılmadığının altını çizen Özsoy, elektrikli araç/otobüs bataryaları için de çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
Savunma sanayiinde büyük ölçekli firmalar için gerek silah ve mobil elektronik sistemleri, su altı sistemlerine özel bataryalar da ürettikleri bilgisini veren Ferhat Özsoy, "Bunun yanı sıra pil üretiminin kritik malzemesi olan anot-katot geliştirmesine yönelik elektrokimyasal Ar-Ge çalışmalarını da merkezimizde yapıyoruz. Kurulan kimya-malzeme laboratuvarında TÜBİTAK destekli olarak elektrot üretimi projesini sürdürüyoruz. Ayrıca ileri pil teknolojileri kapsamında malzeme-kimya alanındaki ihtiyaçları yerli kaynaklarla karşılamak için ODTÜ Teknopark'ta bir Ar-Ge şubesi açtık" dedi.
"Yakıt pilleri için Ar-Ge yapacağız"
Ar-Ge merkezlerinde yakıt pilleri konusunda çalışmalar yapacaklarını söyleyen Özsoy, bu alanda denizaltı sistemleri, uzun menzilli füze ve roketler ile hava araçlarının enerji ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri geliştirileceklerinin altını çizdi. Özsoy, "Burada ayrıca ülkenin yurtdışına bağımlı olduğu denizaltı silah sistem bataryaları tasarlayıp, üretime hazır hale getireceğiz. Ayrıca teknolojisi ve üretim tekniği uçak aküsü gibi olan raylı sistem akülerinin de üretilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Temel hedefimiz Türkiye'de özellikle pil teknolojilerinin geliştirildiği bir Ar-Ge merkezi oluşturmak" diye konuştu.
Öte yandan 2017 yılında ürün gamlarına yeni bataryalar eklediklerini bildiren Ferhat Özsoy, "Söz konusu ürünlerden biri tanesi BB-2590, aslında global pazarda kullanılan standart bir batarya olsa da ürünü yerli hale getirdik ve bir takım özellikler de ekledik. Bu batarya, askeri sırt teçhizatlarında kullanılıyor" açıklamasını yaptı. Askeri üslerde elektrik kesintilerinde oluşan problemlerin önüne geçmek amacıyla da faaliyet gösterdiklerini aktaran Özsoy, "Elektrik kesinitisi yaşandığında, gerekli enerjiyi sağlayan ve şebekeden kaynaklanan dalgalanmaları düzenleyen enerji depolama sistemleri de üretiyoruz" bilgisini verdi.
"İhracat pazarını büyütmek istiyoruz"
Öte yandan bugün itibarıyla 16 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Ferhat özsoy, Özsoy, "Bu sayı yeterli değil ve bu yüzden yurt dışında pazarlama faaliyetlerimize hız verdik. Bu kapsamda önceki yıllarda Katar ve Azerbaycan'da savunma sanayi fuarlarına katıldık. Kısa vadede yeni pazarlara açılmak amacıyla başta savunma sanayiine yönelik olmak üzere uluslararası nitelikli yerli ve yabancı fuarlara katılmayı planlıyoruz. 2017'de Fransa, Lüksemburg ve Bosna-Hersek gibi ülkelere ihracata başladık" dedi.