Asansör montajıyla başladı 37 ülkeye ihracat yapıyor

Merih Asansör, bir zamanlar tamamı ithal edilen otomatik kapıyı Türkiye’de üretebilen bir şirket haline geldi. Merih Asansör bugün 37 ülkeye ihracat yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Derya ŞENGÜL 

ANKARA - Sektöre 1977 yılında montaj ve bakım firması olarak adım atan Merih Asansör, Türkiye’nin ilk otomatik asansör kapısı üreten firmalarından biri oldu ve ihracata ağırlık vererek hızla büyüdü. Merih Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, Türkiye’deki büyük projelerde yerli ürünlere yönelik şüpheli yaklaşımdan şikayetçi olurken, “Tamamen ithal elde edilen otomatik kapının Türkiye’de üretilebileceğini kanıtlayarak seri üretime başladık. Üretimimize fabrikamızda devam ediyoruz. Yurdumuzun her köşesine ve onlarca ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuştu.

Merih Asansör, üretime yönelik araştırmalarıyla kuruluşunun 24’üncü yılında otomatik asansör kapısı imalatına başladı. Halen 25 bin metrekare alanda 160 kişilik personelle üretime devam eden şirket, 37 ülkeye yaptığı ihracatla sektörün lokomotif  firması haline geldi. Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, Avrupa’nın Türk ürünlerine yönelişinin iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Avrupalı bugün artık bizi tercih ediyor" diyen Atik, Türkiye’de bazı büyük projelerde yerli ürünlere yönelik şüpheli yaklaşımların giderilmesi halinde sektörün çok daha hızıl büyüyeceğini dile getirdi. 

Otomotik kapılar ithal edilirken...

Tamamı ithal elde edilen otomatik kapının Türkiye’de üretilebileceğini kanıtlayarak seri üretime başladıktan sonra Türkiye’nin her yerine ve 37 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini veren Atik, “Geçen zaman içinde, sektörde çekici bir güç olabildiğimizi gördük. Sistemimizi entegre yönetim sistemlerine dönüştürdük. Kabin üretim fabrikamızda tam kapasite çalışmaya başlıyoruz” dedi. Şirketin aylık 10 binin üzerinde kapı üretim kapasitesi bulunuyor. Katıldıkları Almanya ve Rusya fuarlarıyla kendilerine yeni kapılar açtıklarını ifade eden Atik, “Rusya’ya ilk ihracatımızı geçekleştirdik. Afrika ve Ortadoğu pazarlarında bilinirliğimiz arttı” şeklinde konuştu. Ar-Ge çalışmaları ile ürettikleri özgün projelere patentler aldıklarının altını çizen Yusuf Atik, bu kapsamda üniversiteler ve TÜBİTAK’la da işbirliği içinde olduklarını kaydetti. 

Dar alanlar için de otomatik kapı  üretecek

İthal ürünlerde özellikle satış sonrası hizmetlerde maliyetin yükseldiğini dile getiren Atik, “Ucuza ürün aldığını düşünenler 5 yıl sonra aslında daha pahalıya mal ettiklerini anlıyorlar. Biz de makineleri alırken satış sonrası hizmet maliyetlerine dikkat ediyoruz” dedi. Yusuf Atik, 2014'te revizyon projelerinde dar alanlarda kullanılacak otomatik kapı projesini hayata geçireceklerini kaydetti.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir