AROW, satış verimliliğini yüzde 25 artırmayı hedefliyor
Bu yıl içinde 7 yeni mağaza açmayı hedefleyen Arow, 2013 yılından itibaren uygulamaya koyduğu ndirim yerine “Gerilla Yöntemi” ile satış verimliliğini yüzde 25 artırmak istiyor
İSTANBUL - Arow Mağazacılık’da "Değişim ve Verimlilik Yönetimi", 2013 yılında yüksek verimlilik ve karlılık getirdi. Geçtiğimiz yıl, önceliğini var olan mağazalarının verimliliğini arttırmaya veren ve çalışanlara yönelik “Güleryüz Primi, AroLig Primi, Mutlu Çalışan Primi” gibi farklı prim sistemleri oluşturan Arow, indirim yerine “Gerilla Yöntemi” ile rekabet dönemini başlattı.
İlk uygulamayı Anneler gününde yapan Arow, son 3 güne kadar indirim yapmadı ancak son 3 günde “1 alana 1 bedava” kampanyası yaptı. Son 3 günde yapılan bu gerilla hareketi ile 3 günde mağazalarındaki ürünler tükendi.
Türkiye'de perakende sektöründe yapılmamış birçok personel çalışmasına ve tüketici kampanyasına imza atan Arow; 2013 yılında m² başına kar verimliliğini birebir mağazalarda yüzde 33,4 arttırırken satış verimliliğini de yüzde 21,5 arttırdı. Arow’un, 2014 hedefinde ise satışlarını 2013’e göre yüzde 25 arttırmak, 12 yeni mağaza açarak mağaza m²sini 15.750m²’den 19.000m² ’ye çıkarmak ve m² başına satış verimliliğini yüzde 25’e yükseltmek bulunuyor.
Perakende sektörü erken gelen indirimlerin yarattığı karlılık düşüşlerinden şikayet ederken sektörün iddialı markalarından Arow; bir önceki yıla göre 2013’de birebir mağazalarda m² başına kar verimliliğini yüzde 33,4, satış verimliliğini ise yüzde 21,5 arttırdı. 2 yıl önce Arow Mağazacılığı bünyesinde bulunduran Denge Grup’a transfer olan CEO Selim Taşkın, içeride uyguladıkları “Verimlilik Yönetimi”, dışarıda uyguladıkları “İndirim değil Gerilla Kampanyalar” ile Arow’u oldukça verimli hale getirdiklerini açıkladı.
İndirimsiz dönemdeki satış performansı yüzde 16.5 arttı
2012 yılına göre birebir mağazalarda m² başına kar verimliliğini 2013 yılında yüzde 33,4 arttırdıklarının altını çizen Arow Mağazacılık ve Denge Grup Ceo’su Selim Taşkın; "Arow, olarak öncelikle “Gerçek Fiyat” politikamızı tüketiciye anlatmayı başardık. Tüketici; sezon başında yapılan erken indirimlerin kendisi için avantaj yaratmadığının farkında artık. Arow, “Gerçek Fiyat”la birlikte tüketiciye gerçekten avantaj sağlayan ciddi satış kampanyaları yaptı. Birçoğu Türkiye’de ilk kez uygulanan bu kampanyalara tüketicilerin ilgisi büyük oldu" dedi.
Selim Taşkın konuyla ilgili şunları söyledi: Tüketicilerle markamıza uygun her platformda doğru şekilde buluşmaya gayret ettik. Sonuç olarak 2013 yılını indirimsiz dönemdeki satış performansımızı yüzde 16,5 arttırarak kapattık. Bunu yaparken de, OTB ve RPT bütçemizin geçmiş yıllardaki payını yüzde 91,7 arttırdık.
"7 yeni mağaza açmayı hedefliyoruz"
Arow Mağazacılığın büyümeye devam ederken 2013 yılını karlılıkla kapattığını açıklayan Selim Taşkın şu bilgileri verdi : “Dönem sonu kalan stoğumuzun oranı bir önceki yıla göre %39,9 azalmıştır. Ürün çeşitliliğimizi ve tasarım zenginliğimizi arttırmamıza rağmen stoklardaki bu düşüş bile, Arow’un başarısını açıklayan çok önemli bir örnektir. Tüm bu çalışmaların tek bir özeti var, o da; ortalama envanterimizi çok iyi bir OTB planına göre yönettiğimizden firmanın GMROI değerini 2012’ye göre yüzde 36,1, EBITDA değerini ise yüzde 221,9 yukarıya taşıdık" Arow Mağazacılık ve Denge Grup Ceo’su Selim Taşkın, 2014 yılında 7 yeni mağaza açmayı hedeflediklerini, indirimsiz dönemdeki satış performansını da yüzde 20 arttırmayı hedeflediklerini belirtti.
Hedef kitlesi B Plus ve B kitlesi
Arow Mağazacılık, şu anda yüksek kalite, uygun fiyat ve tüketici fayda odaklı kampanya stratejisiyle perakende sektöründe fark yaratıyor. Arow Mağazacılık ve Denge Grup Ceo’su Selim Taşkın, Arow mağazalarında C ve B hedef kitlesine ulaştıklarını belirtirken hedeflerinde B Plus hedef kitle bulunduğunu açıkladı. Selim Taşkın, Masculin ve Diwo markasıyla erkeklere, Hatuny markasıyla ise kadınlara iddialı, moda evinden çıkan houte couture havasında fashion ve daha kaliteli ayakkabı koleksiyonları sunmaya başladıklarını anlattı.
Selim Taşkın, konuyla ilgili şu bilgileri verdi ; “Arow Mağazacılık olarak B ve C hedef grubundan iyi bir pay alıyoruz. Bu gruptaki tüketiciyle olan iletişimimizi her geçen gün farklı, tüketiciye fayda odaklı kampanyalarla güçlendiriyoruz. Perakendede, tek bir hedef kitleye odaklanmak tüketici sadakati oluşturmak çok önemli ama tüketici yelpazesini geliştirmek de bir o kadar önemli. Bu noktadan hareketle, erkekler için “Masculin” ve “Diwo”, kadınlar için de “Hatuny” markasını yarattık. Masculin, Diwo ve Hatuny; modada farklı, iddialı, özel tarzlar arayan tüketicilere houte couture havasında, çok iddialı tasarımlar, pahalı aksesuarlarla detaylandırılmış özel ayakkabılar sunacak. Elbette, Hatuny ve Masculin’in fiyatları da bu oranda çok daha yüksek ve hedef kitlesi B Plus olacak. Yeni koleksiyonumuz Diwo ile de A segmentine hitap edeceğiz.”
Üniversitelileri "Marka elçisi" yaptı
Arow Mağazaları, yeni markalarla hedef kitlesini B kategorisine taşırken gençlere ulaşmak için “Marka Elçisi” projesini hayata geçirdi. Her üniversitede istekli öğrencilerden bir marka elçisi tayin eden Arow, bu öğrenciler vasıtasıyla hem Arow Mağazacılığı kampüslerde tanıtıyor hem de satış yapan öğrenciler prim+maaş yöntemiyle iş hayatına atılıyor. Şu anda Anadolu Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nde uygulamaya geçen Marka Elçisi kapsamında el sıkışılan öğrenciler, üzerlerinde özel Arow Tişörtleri ile kampüste Arow tanıtımı yapıyor, kendilerine verilen özel kodla arow.com.tr üzerinden satış yaparak hem maaş hem de prim kazanıyorlar. Marka Elçisi öğrencilere, satış yapabilmeleri için Ipad veriliyor.