APM Terminals firmaların lojistik maliyetini üçte bir azaltacak

Aliağa’daki Petkim Limanı’nı 28 yıllığına işletecek olan APM Terminals İzmir ultra-büyük konteyner gemilerini elleçleme yeteneğine ekipmanlarla firmaların lojistik maliyetini üçte bir azaltacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - Aliağa’daki Petkim Limanı’nı 28 yıllığına işletecek olan APM Terminals İzmir, açılışa hazırlanıyor. Şu ana kadar 400 milyon doların üzerinde yatırımın yapıldığı, önümüzdeki 2 yıl boyunca 50 milyon dolarlık yatırımın daha gerçekleştirileceği liman, 2016 yılının ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacak. APM Terminals Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, şu an dünyadaki en büyük konteyner gemilerini elleçleme yeteneğine sahip olacak limanın, İzmir ve çevresindeki firmaların lojistik maliyetlerini üçte bir oranında azaltacağını dile getirdi. 

Key Hotel’de düzenlediği basın toplantısında bu ayın başlarında 16 bin TEU kapasiteye kadar ultra-büyük konteyner gemilerini elleçleme yeteneğine sahip iki adet dev rıhtım vinci (STS) ile 5 adet lastik tekerlekli saha vincinin (RTG) teslimi ile ilk fazın tamamlanmasında sona gelindiğini vurgulayan Larsen, “1.3 milyon TEU kapasiteli ilk faz için planlanan ekipmanlar aralık ayında gelecek 1 adet STS ve 5 adet RTG vinç ile tamamlanmış olacak. Limanda kurulmakta olan 51 metre yüksekliğindeki dev STS vinçler en son teknoloji ile donatılmış durumda. Bunlar şu an dünyadaki en büyük konteyner gemilerini elleçleyebilecek yeteneğe sahipler. Her biri yaklaşık 10 milyon dolara mal oldu. RTG vinçler ise karbondioksit emisyonlarını asgari düzeye indirmek ve daha yüksek verimlilik sağlamak amacıyla elektrikle çalışacak şekilde üretildi” dedi. 

APM Terminals İzmir’in Ege’nin en büyük konteyner limanı olacağına dikkat çeken Larsen, “Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yönündeki planları, büyük gemilerle direkt olarak global lojistik zincirine ulaşması ile mümkün olur. Terminalimiz de bu süreçte büyük bir rol oynayacak. İlk fazda 350 metre rıhtım ve 16 metre su derinliğine sahip olacak işletmemiz, ikinci fazın tamamlanmasıyla toplam 700 metre rıhtım uzunluğuna ulaşacak. Burada ilk etapta 350 kişiye istihdam sağlayacağız. Tam kapasiteye ulaştığımızda bu rakam 600’e çıkacak. Fakat önceki deneyimlerimizden biliyoruz ki, böyle bir işletme, etrafında yaratacağı ticaret ve üretim imkanlarıyla en az 6 bin kişi için iş kapısı olacaktır” diye konuştu. 

Büyük gemiler sularımızda geziyor ama İzmir’e uğrak yapmıyor 

İzmir’de 3 tane büyük olmayan konteyner limanı bulunduğunu hatırlatan Larsen, “Bunlarda büyük ölçekli gemileri elleçleme yeteneği yok. Büyük gemiler Türkiye sularında geziyor ama İzmir’e uğrak yapmıyor. Biz bunları elleçleyebileceğiz. Lojistik maliyeti endüstri için çok önemli. Büyük gemilere aktarma yapıldığı için İzmir ve Ege’de lojistik maliyetleri yüksek rakamlar. Sadece aktarmasız taşımayı düşündüğümüzde bile maliyetlerin üçte bir oranında düşeceğini görüyoruz. Biz dünyada 63 terminal işleten bir şirketiz. Burada da dünyadaki en yeni teknolojiyi kullandık” dedi. 

APM Terminals’in ulaşım, enerji ve lojistik konusunda dünyanın en büyük markalarından Maersk Grubu bünyesinde faaliyet gösterdiğini belirten Larsen, “APM Terminals olarak dünyanın bir çok yerinde hizmet veriyoruz. 5 kıtada, 59 ülkede 20 bin 600 kişiye istihdam sağlıyoruz. 2014 ciromuz 4 milyar 450 milyon dolar. 63 liman, 60 kara terminali işletiyoruz. Dünyada yüzde 5.6 pazar payına sahibiz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir