Angola’ya yumurta satarken AB’ye satamamak acı
Yumuta ihracatında AB gibi büyük bir pazarı hedef aldıklarını belirten Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Sezer, 'Angola’ya yumurta satarken 10 km ötedeki AB’ye satamamak acı' dedi
Hüseyin GÖKÇE
ANTALYA - Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Müjdat Sezer, AB gibi büyük bir pazarı hedef aldıklarını belirterek, “ 3 bin km gidip Angola’ya yumurta satarken 10 km ötedeki AB’ye satamamak acı” dedi. Yum-Bir tarafından düzenlenen 2. Yumurta Zirvesi Antalya’da başladı. Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yum-Bir Başkanı Hasan Konya, yumurta sektörü cirosunun 4,5 milyar TL’ye ulaştığını belirterek, sektörün 100 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlandığını aktardı. Yumurta ihracatının 400 milyon dolar seviyesine çıktığını ifade eden Konya, “Dünya yumurta üretiminde 10. sırasını korurken ihracatta da ilk 3 içerisine yükseldik. 2014 yılında kişi başı yumurta üretimi 216 adete, tüketim de 194 adete kadar yükselmiştir. Geçmişte birkaç firma ihracat yaparken bugün onlarca üretici bulunuyor” şeklinde konuştu.
Sektör ‘kuş gribi’ ile yeni bir dönüşüm geçirdi
Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Müjdat Sezer, sektörün kuş gribi ile yeni bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, “Tüm üreticilerimiz biyogüvenlik konusuna önem vermeli” dedi. Dünyanın birçok yerinde firmaların ürünlerini değerli olarak sattıklarını ifade eden Sezer, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci ülke olmasına rağmen dar alanda ticaret yaptığını kaydetti. Sezer, “En büyük pazar Irak. En büyük pazarımız Avrupa Birliği (AB) olacaktır. Kısa zamanda inanıyorum hem de ümit ediyorum. 3 bin km gidip Angola’ya gidip yumurta satarken 10 km ötedeki AB’ye satamamak acı. Hayal diyenler olabilir. Ben sektöre inanıyorum” dedi.
Yumurta tek sepete konulmamalı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, ihracatın sektör için önemli olduğunu, yumurtanın tek sepete konulmaması gerektiğini kaydederek, ihracatın bir iki ülke ile sınırlandırılmaması gerektiğini anlattı.