Altınay, 93 milyon dolarlık iş aldı projeye finansman bulamadı
Projenin kendisi teminat olarak kabul edilmeyince, Türkiye’yi katma değerli ihracatla geleceğe taşıyacak projeler finansman sıkıntısı yaşıyor. Buna son örnek, Altınay Robot...
SERCAN AKINCI
İSTANBUL - Hakan Altınay, 1990'da Türkiye’nin ilk endüstriyel robotu Altınay-1’i geliştirdi. 1994'te 4 arkadaşıyla Altınay Robot Teknolojileri AŞ’yi kuran Altınay, 2010’dan bu yana yurtdışındaki otomotiv fabrikalarına hizmet veriyor. Genel Müdürlüğünü yaptığı şirketin 2014 için ciro hedefi 150 milyon lira. Hakan Altınay, robotik ve otomasyon sektöründe yurtdışındaki ana otomotiv sanayiye hizmet veren ilk Türk şirketi olduklarını söyleyerek, “Ford Rusya için yapacağımız yeni gövde üretim hattı ve doğrudan ABD’ye yapacağımız savunma projeleri ile 2014 yılı ihracatımız 45 milyon dolar olacak” diyor. “Mühendislik firmalarının birden fazla projeyi aynı anda gerçekleştirmeleri gerekiyor” diyen Altınay, ihraç edilmek üzere biri 42 diğeri 51 milyon dolarlık 2 iş aldığını aktardı. Ancak finansman bulamadığına dikkat çeken Altınay, “Eximbank dahil nereye gidersem gideyim teminatsız kredi bulamadım. En sonunda 51 milyon dolarlık işim için teminat gösterdim ve kredi kullandım fakat 42 milyon dolarlık iş için teminat gösteremediğim için kredi bulamıyorum. Türkiye’de 2023 hedeflerine ulaşılmak isteniyorsa projenin kendisinin teminat olarak kabul edilmesi lazım. Almanya böyle Almanya oldu" dedi.
20 yıldır finansman bulamıyoruz
Robotik alanındaki Ar-Ge çalışmalarının çok başarılı olmasına rağmen 20 yıldan beri finansmanı bulamadıklarını aktaran Altınay, “Neredeyse yılda 30 milyar TL kaynak, sorunlu veya takipteki alacak büyüklüğüne ulaşmış olmasına rağmen, bankacılık sisteminin teknoloji üreticilerine yeni finansal imkanlar sağlamamması üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur” dedi.