Albaraka Türk’ün 400 milyon sukuk hedefi
Albaraka Türk bu yıl 300-400 milyon sukuk ihracı hedefliyor
İSTANBUL - Albaraka Türk bu yıl sukuk ihraçlarını ikiye katlayarak 400 milyon dolara yükseltmeyi hedefliyor.
Bahreynli Al Baraka bankasının Türkiye'deki iştiraki olan Albaraka Türk'ün Finansal Kurumlar Müdürü Mustafa Çetin, "Piyasa koşullarının uygun olması durumunda 2014 yılında 300-400 milyon dolar tutarında sukuk ihracı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.
Albaraka Türk geçen yıl 200 milyon dolar değerindeki ikincil sermaye benzeri sukuk ihraç etmiş, bankanın sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) bu ihraç ile yüzde 13'ten yüzde 15'in üzerine çıkmıştı.
Çetin önümüzdeki dönemde koşulların daha uygun olabileceğini düşündüğünü belirterek, "Yeni bir ihraç için piyasa koşullarının makul olmasını istersiz. Makul piyasa koşullarına ulaştığımızda ise yeni bir ihraç için hazırız" dedi.
Çetin 2014 yılındaki sukuk ihracı için "Yüzde 90 ilk ihraç icara" yapısında olarak dedi. İcara yapısındaki sukuk ihraçları bir varlığın kiralanmasına ilişkin bir anlaşmaya dayanan ve dünya genelinde en çok kullanılan sukuk cinsi.
Albaraka Türk geçen yıl 200 milyon dolar değerindeki ikincil sermaye benzeri sukuk ihracı ise murabaha yapısındaydı.
Sermaye
Albaraka Türk geçen yıl tek bir sukuk ihracı gerçekleştirirken bunun yerine Körfez bankalarından 430 milyon dolara eşdeğer 15 ülkeden 23 bankanın katılımı ile toplam 196 milyon dolar ve 175.5 milyon euroluk murabaha sendikasyon kredisi sağladı.
Türkiye'deki katılım bankalarının çoğunluğunda da olduğu gibi Albaraka Türk'ün de yüzde 20-25 aralığında hedeflediği yıllık aktif ve şube büyüme hedefini sağlaması için uluslararası borçlanma ve taze sermaye ihtiyacı bulunuyor.
İslami bankacılık sektörü geçen yıl sonu itibarıyla 36 milyar dolarlık aktifleri ile Türkiye'deki bankacılık sektörünün yüzde 5'aştı. Bu büyüme bir önceki yıla göre yüzde 25'lik bir büyümeye tekabül ederken konvansiyonel bankacılık sektöründeki büyüme ise yüzde 13 seviyesindeydi.
Resmi veriler açıklanmamış olsa da sektör yetkilileri katılım bankacılığı sektörün tüm sektör içerisindeki payının 2013'te yüzde 6'ya yaklaştığını hesaplıyorlar.
Thomson Reuters tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye'deki İslami bankacılık sektörünün aktiflerinin 2017 yılı itibarıyla 80 ila 120 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Tahmin edilen en düşük büyüme oranı ile bile tüm bankacılık sektöründe İslami bankacılığın payı yüzde 9'a ulaşacak. Hükümet ise 2023'te bu payın yüzde 15'e ulaşmasını hedefliyor.