Akçasaray Köfte, aylık 100 ton üretim kapasitesine ulaşacak
1985 yılında faaliyetlerine başlayan Akçasaray Köfte, aylık 20 ton olan köfte üretimini yüz tona çıkarmayı hedefliyor.
CANSU TAVACI
TRABZON - Akçaabat Şinik’teki organize sanayi bölgesinde yeni üretim tesislerinde faaliyet göstermeye başlayan Akçasaray Köfte, hem üretim hem kapasite hem de ulusalda çalışılan market sayısı olarak en büyük tesis konumunda faaliyetlerini sürdürüyor. Marka olarak ulusal pazarda adını duyurmaya başlayan firma ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, OHSAS 18001 ve helal gıda belgelerine de almış bulunmakta.
4 milyon lira yatırım yaptı
Ürettikleri ürünler ve almış oldukları belgelerle ulusal pazarda yerini alan firma ilk önce Akçaabat’ta 1985 yılında kasap işletmesi olarak faaliyete başlıyor. Firma sahipleri 2009 yılında şirketleşme kararı alıp “Akçasaray" markasını oluşturduktan sonra büyümeye başlıyor. Akçasaray Et Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kaptan Birinci, babası Mehmet Birinciden işletmeyi devralmasının ardından, Trabzon Yaylacık mevkiinde ufak bir tesis kuruyor. Akçasaray Et Ürünleri Şirket Müdürü Nuri Koç, “Akçaabat köfte, yöreye ve ulusal pazara kendini kabul ettirmiş bir tat. Birinci ailesi de gerekli araştırmayı yaptıktan sonra Akçasaray markasını oluşturup bu pazara girdi” açıklamasında bulundu. Yatırım maliyetlerinin 4 milyon Türk Lirası'na mal olduğunu söyleyen Koç, 1 milyon Türk Lirası'nın devlet desteği olduğunu 2 milyon Türk Lirası'nın da öz sermaye olduğunu belirtti. Koç, İlk önce Akçaabat’taki kendi kasaplarına üretim yaptıklarını, daha sonra gelen talepler doğrultusunda pazarlama departmanını kurarak diğer market zincirleriyle de çalışmaya başladıklarını söyledi. 1750 metrekare kapalı alanda faaliyetlerini sürdüren firma, yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kilogram köfte ve 150 bin kilogram kavurma üretim kapasitesine sahip. Koç, “Akçaabat köftesinin ana maddeleri olan 4 malzemeyle hiçbir katkı maddesi kullanmadan üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimize şekillendirmeyi ustalarımız veriyor, fabrikasyon değildir” diye konuştu.
“Hayvancılığa teşvik verilmeli”
Mevcut durumda aylık 20 ton köfte ürettiklerini söyleyen Koç, hedeflerinin aylık yüz ton olduğunu ve buna finansal olarak hazır olduklarını dile getirdi. Koç, “Şu an Bim, Metro, Kipa ve Carrefoursa gibi markalarla çalışıyoruz. Aynı zamanda A101, Filemar ve Migros gibi market zincirleriyle de görüşme halindeyiz. Böylece üretimimiz aylık yüz tona çıkacaktır” diye konuştu.
Trabzon’da hayvancılığın az olması sebebiyle et ihtiyaçlarını dışarıdan karşılamak zorunda kaldıklarını ifade eden Koç, “Devlet büyüklerimiz hayvancılığa teşvik adına bir şeyler yapmalı. Fiyatlar çok yüksek. Bunun yanında eti kendi yöremizden temin edemiyoruz” sözlerini kaydetti.
Şubat ayında Akçaabat Şinik’teki fabrikalarında faaliyete başladıklarını söyleyen Koç,” Ekip arkadaşlarımızın çoğunu bu bölgeden seçtik. Bölgenin istihdama ve kalkınmaya ihtiyacı var. Biz de çalışma arkadaşlarımızı bu bölgeden seçerek destek vermeye çalışıyoruz” dedi. Koç, firmanın logosunu ve paket ambalajını yenilediklerini ve yeni bir yüzle yola devam edeceklerini söyledi. Nuri Koç, firmanın gerekli bütün belgelere sahip olduğunun tekrar altını çizdi.