AJS, yapay çimle kentlere kayak merkezleri kuracak
Gaziantep'te temelleri 1959 yılında atılan ve 1996 yılından itibaren dış ticaret alanında faaliyet gösteren AJS Dış Ticaret, kış sporları merkezi açmak ve yaygınlaştırmak için kolları sıvadı.
M. Tekin ÇİÇEK
GAZİANTEP - Belçika'dan ithal ettikleri Astro Turf marka yapay çimin Türkiye ve Ortadoğu distribütörü olduklarını ifade eden AJS Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Özkeçeci, "Bu yapay çimin birçok kullanım alanı var. Bunların başında kayak tesisleri geliyor. Yakın zamanda Gaziantep'e de kayak tesisi kurmak için girişimde bulunduk. Gaziantep'e yağan kar miktarı oldukça az. Pahalı bir spor olarak görülen kayak sporunu yapmak isteyen Gaziantepliler Uludağ, Erzurum gibi kayak merkezlerine gitmeye gerek kalmadan bu sporu yapılabilecekler. Astro Turf ile özellikle kar yağışının olmadığı veya çok az olduğu illerde kayak sporunu toplumun her kesimine tanıtmak ve sevdirmek için yola çıktık" açıklamasını yaptı.
'Suni kar'dan daha ekonomik
Suni çim üzerinde kayak yapmanın başta Hollanda da olmak üzere Kanada, Belçika, Brezilya ve Japonya gibi ülkelerde çok popüler olduğunu açıklayan Özkeçeci, "Sadece Hollanda da 50 işletmede kullanılan ürünümüzün minimum 25 yıllık ömrü var. Ayrıca Astro Turf, kayak takımlarına kesinlikle zarar vermez. Kullanım maliyetleri olarak oldukça ekonomik. Bugün bazı yerlerde yapay kar ile çalışan tesisler var. Ancak yapay kar tesisleri gerek kapalı alana ihtiyaç duyulması, gerekse elektrik tüketiminin çok olmasından dolayı oldukça maliyetli. Oysa Astro Turf 365 gün kayak yapmanızı sağlar. Yatırım maliyeti sadece bir defadır. Daha sonra herhangi bir maliyet gerektirmez. Ürünümüz asla deforme olmaz ve uzun ömürlüdür. Kayak yapanın düşmesi halinde insana zarar vermez. Bugün kayak merkezlerine gidilse bile bu sporu öğrenebilmek için orada 15-20 gün kalmak gerekir. Biz kuracağımız tesislerle bu maliyetleri oldukça düşürüyoruz"şeklinde konuştu.
"Yerel yönetimler için sosyal hizmet"
Özkeçeci, bu tür kayak tesislerinin çoğalmasıyla hem hobi olarak hem de profesyonel olarak Türkiye'den birçok kayakçı yetişeceği öngörüsünde bulundu. Özkeçeci, "Ben buradan aynı zamanda yatırımcılara da seslenmek istiyorum. Gelin sadece bir defa yatırım yapın, bunun karşılığını yıllarca geri alın. Bunun yanı sıra ülkemizin kayakçı yetiştirmesine katkıda bulunun" diye konuştu. Kayak pisti kurulurken teknik ekibin Belçika'dan geleceğinin altını çizen Özkeçeci, gerek mimari, gerekse diğer destekler için ise Fransa'dan ekiplerin geleceğini kaydetti. Özkeçeci, kurulacak olan kayak pistinin çevresine yapılacak olan cafe-restaurantlarla beraber sosyal hayata da renk getireceğini vurgulayan Özkeçeci, "Diğer aktivitelerle beraber çevre iller için de sosyal cazibe merkezi olacak" dedi. Özkeçeci, yapay kayak merkezleri ile özellikle yerel yönetimlerin sosyal hizmet anlayışıyla, yatırımcıların ise düşük maliyeti nedeniyle ilgilendiğini sözlerine ekledi.