Ahmet Çalık'a şeref madalyası
NEW YORK (DÜNYA) - Amerika’daki Ellise Adası Onur Ödülü Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’a verildi. Ahmet Çalık, Türkiye’den bu ödülü alan ilk kişi oldu. Ödüllerin düzenleyicisi, kısa adı NECO olan Ulusal Etnik Örgütler Koalisyonu (National Ethnic Coalition of Organizations) kuruluşunun başkanı Nasser Kazemity, Ahmet Çalık’ın cesur bir girişimci olarak Türkiye, Türkistan diye bilinen Orta Asya ile Ortadoğu ve Balkanlar’a olan katkıları ve insan yaşamına sağladığı katma değer dolayısıyla bu ödüle layık görüldüğünü söyledi.
Orta Asya’ya ilk giden işadamı
İlham verici hizmetlerle kendi toplumlarına dokunarak, başkalarının yaşamını değiştiren bireylere verilen NECO’nun şeref madalyasına layık bulunması nedeniyle teşekkür eden Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, dünyada barış ve istikrarın değerini en iyi işadamlarının bildiğini söyledi. Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika gibi farklı coğrafyalarda yıllardır bir işadamı olarak bulunduğunu belirten Çalık, “İş yaptığımız üç kıtadaki 17 farklı ülkede farklı dinlerden, kültürlerden, etnik köken ve anlayışlardan gelen 20 binden fazla kişiye istihdam sağlayan bir grubun başındayım. Bizim atalarımızdan gelen bir söz vardır: “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” Biz bu düşünceyi iş hayatımızın prensibi kabul ettik. Şirket olarak sadece kar odaklı değil, insan odaklı bir yaklaşımla gittiğimiz coğrafyalarda insanların refah seviyesini artırmayı esas alıyoruz” dedi.
Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında, Orta Asya’da oluşmaya başlayan devletlere ilk giden işadamlarından biri olduğunu hatırlatan Ahmet Çalık, “Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın da cesaretlendirmesiyle, 90’lı yıllarda bu coğrafyaya giden ilk işadamlarından biriyim. Hatta kurduğumuz tekstil fabrikalarıyla o bölgelere dışarıdan gelen sermaye olarak doğrudan yatırım yapan gruplar bakımından değerlendirilirse bu konuda “ilk” biz olduk” dedi. "İki hususa önem verdik" diyen Çalık şöyle devam etti: "Birincisi farklı bir iş modeli ortaya koyduk. Gelişmiş ülkelerin güçlü finansal yapısı ve teknolojik üstünlüğünü proje ortaklıkları kurarak o bölgelere taşıdık. Daha sonra bu modeli Ortardoğu’daki bazı ülkelerde de sürdürdük. O ülkelere dedik ki; ‘Biz sizin ülkenize fabrikalar, sanayi tesisleri kurmak istiyoruz. Gelişmiş ülkelerdeki teknolojik altyapıyı ve kaliteyi ülkenize getireceğiz.’ Ve sözümüzü de tuttuk. Bu ülkelere Batılı ülkelerdeki gibi en gelişmiş sanayi tesislerinin kurulmasını sağladık.
“Bizim Orta Asya ve Orta Doğu başta olmak üzere faaliyette bulunduğumuz coğrafyalardaki girişimciliğimiz, bu ülkelerin kalkınma, modernleşme ve dışa açılma hamlelerinde öncü rol üstlenmiştir” diyen Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, söz konusu bölgelerde dikkat ettikleri ikinci konunun ise, ‘yerelleşmek’ olduğuna dikkat çeken Çalık şunları söyledi:
“Global bir şirket olarak Türkmenistan’da, Orta Asya’da, Ortadoğu’da ne kadar büyüdüysek, o kadar çok da yerelleştik. Kurduğumuz fabrikalarda, şirketlerde o coğrafyanın insanlarına iş verdik. O bölgelerin ihtiyacı olan okul, hastane, yol gibi altyapı, üstyapı ne gibi ihtiyaçları varsa yardımlarına koştuk. Sadece kar değil, insan odaklı bir büyüme arzuladık. Ve sonuçlar gösteriyor ki, bunu da başardık.”
İşin aslında insanlığın gelişimine hizmet etmek ve insanların daha müreff eh bir yaşam sürmesi için var olduğunu unutmamak gerektiğini vurgulayan Ahmet Çalık, “Biz de, attığımız her tohumun geniş bir alanın yeşermesine katkıda bulunduğunu, kurduğumuz her işin binlerce genç için ümide dönüştüğünü, milletlerin yeniden ayağa kalktığını mutlulukla izledik. Bu ülkelerin kalkınmalarını, insanların refah düzeylerinin arttığını görmek, her zaman daha fazlasını yapmak ve azimle çalışmayı sürdürmek için bizi hep teşvik etti” dedi.