34 şirkete ortak oldu, Sopsy ile 6 ayda 13 bin e-dükkan açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Erikli'nin CEO'luğunu bırakıp yeni ekonomiye yatırım yapmaya başlayan Hasan Aslanoba, yıl başından bugüne kadar 34 şirkete; ortalama 1 milyon dolarla, toplamda 30.2 milyon dolarlık yatırım yaptı. Yıl sonuna kadar 4-5 yeni şirketle birlikte 40 şirkete 35 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmiş olacak.

Aslanoba'nın yatırım yaptığı şirketler arasında yazılımı servis olarak sunan bir şirket, e-ticaret sitesi, e-learning şirketi ve e-ticaret platformları var. Sopsy'de bunlardan biri. Sopsy, yarım dakikada online dükkân açılabilen bir platform. 3 kurucu ortağı var. Can Turanlı proje yönetimi ve pazarlama, Cem Gedikoğlu kreatif Direktör ve Murat Yıldırım da yazılım ve sistem'den sorumlu. Kurucu ekip, "Sopsy'i hazırlarken tek bir düşüncemiz vardı. Annelerimiz, hatta dedelerimiz rahatça kullanabilsin. Tüm tasarımlar bu amaçla hazırlandı. Kullanması Facebook'tan bile kolay" diyor. Aslanoba da Sopsy'ye yatırım kararı almasında Türkiye'de daha önce olmayan, tasarımcıların kendi ürünlerini pazarlayabilecekleri bir platformu adreslemesinin etkili olduğunu söyledi.

6 ayda 13 bin dükkan

Sopsy, yerel işletmelerin, üreticilerin, tasarımcıların, zanaatkârların, sanatçıların daha doğrusu bir değer üreten sokaktaki herkesin kendi markalarıyla, kendi adresleriyle internette kolayca e-ticaret sitesi açmasını sağlayan bir e-ticaret platformu. Sopsy çözümüyle 6 ayda 13 bin dükkân açıldı. Paypal'in verilerine göre Türkiye'de 15 bin aktif e-ticaret sitesi var. E-ticaret pazarını adetsel olarak yüzde 100 büyüttüklerini belirten Can Turanlı, "Kullanması gerçekten çok kolay. Tasarımınızı kaybolmadan yapabiliyorsunuz, ürününüzü bir sosyal medyada paylaşır gibi rahatça sitenize ekleyebiliyorsunuz. Sopsy ile açılmış alışveriş siteleri, dünyanın en büyük ödeme sistemi PayPal'ı kullanıyor. Başka bir deyişle, interneti olan her yere satış yapabiliyorlar. Şimdi Sopsy'de dükkân açanların daha rahat satış yapmabilmesi için Sopsy'nin tamamlayıcısı olacak bir ürün geliştirdik. İşini Sopsy ile internete taşıyanların satış ve cirolarını artıracak ve markalarını duyurabilecekleri bir platform gibi düşünebiliriz. Onların iletişimlerini yapacağımız bir platform yaratmaya çalışıyoruz" dedi.
Sopsy kurucu ortaklarından kreatif direktör Cem Gedikoğlu Sopsy'de e-posta adresiyle anında dükkân açılabildiğini belirti. Gerikoğlu, "Ürünlerinizi yerleştirebiliyorsunuz. Kendi web sitenizden bir iki dakika içinde ürününüzü satmaya başlayabiliyorsunuz. Bütün bu işlemleri cep telefonundan da yapabilirsiniz. Sopsy ile açtığınız sitenizi cep telefonunuzdan yönetebiliyor, ürünlerinizin fotoğraflarını çekip hemen sitenize ekleyip siparişlerinizi görebilirsiniz.  Aylık 30 lira kullanım ücreti var. Ayrıca Türkcell'iyseniz 1 yıl ücretsiz üye olabiliyorsunuz" dedi.

'Alt taraf kaynıyor ama destek yok'

Pek çok alanda aracıların ortadan kalktığını, yeni ekonomiye geçiş olduğunu belirten Sopsy yatırımcısı Hasan Aslanoba bu değişimi mega trend olarak tanımladı. Aslanoba, "Bu mega trend dünyanın bütün pazarlarında etkili ancak Türkiye hala emekleme aşamasında. Türkiye'de e-ticaretin toplam perakende içindeki payı yaklaşık yüzde 1. Bu İngiltere'de yüzde 13, Amerika ve Almanya'da yüzde 10'larda. Bana da çok sayıda proje geliyor. Alt taraf kaynıyor. Herkesin bir fikri ve projesi var. Çoğunu daha mail seviyesinde elemek durumunda kalıyoruz. Çünkü bu projelere yeterli fonlar gelmiyor. Devletin daha fazla destek vermesi ve benim gibi eski ekonomiden gelip yeni ekonomiye yatırım yapan iş adamlarının sayısının artması gerekiyor. Yabancı girişim sermayeleri 'Türkiye'de yatırım yapacak şirket bulamıyoruz, en azından 1 milyon lira ciro yapan firmalar lazım' diyorlar. Türkiye'de daha başlangıç aşamasında erken aşama- start-up şirketlerini büyütecek fonlar yok" diye konuştu.

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir