300 milyon TL ciro hedefleyen Kalekim’den yurtdışı atağı
2014'ü 250 milyon TL satış ile tamamlayan Kalekim, bu yıl yüzde 20 büyüme hedefliyor. Önümüzdeki dönemde ihracata da ağırlık verecekerini söyleyen Genel Müdür Altuğ Akbaş, Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Ortadoğu’da yerel iş ortakları ile üretim yapacak
YENER KARADENİZ
İSTANBUL - Yapı Kimyasaları alanında faaliyet gösteren ve geçen yılı 250 milyon TL ciro ile kapatan Kalekim, bu yıl yüzde 20 büyüyecek. Şirketin Genel Müdürü Altuğ Akbaş, yurtdışında yerel ortaklar ile 5’ten fazla ülkede üretime geçeceklerini ve ihracatı da 50 milyon dolara çıkaracaklarını söyledi. Kalekim, alanında Türkiye’de ilk sırada yer alırken, AB’de ise ilk 5 içinde bulunuyor. Altuğ Akbaş, ürünlerinin 250 km’lik alanda ekonomik değerini koruduğuna dikkat eçekerek, bu nedenle İstanbul, Yozgat, Isparta, Mersin, Erzurum ve Mardin’deki üretim tesislerinin birbirini teyet geçtiğini, son olarak bu yıl için de Ege’de yeni bir üretim tesisi daha açacaklarını söyledi. Kale Grubu şirketlerinin kurucusu İbrahim Bodur tarafından 1973 yılında kurulan Kalekim, seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları üretimiyle başladığı faaliyetlerine, bugün her türlü yapı kimyasallarının yanı sıra, boya-sıva ile ısı ve su yalıtımı ürünleri üretimi gerçekleştiriyor. Şirket tek başına, bir yapının tüm ihtiyaçlarının yüzde 15’ini karşılayabiliyor.
Yerel ortaklar ile üretim yapacak
Türkiye’de yüzde 50 pazar payına sahip olan şirket şimdi ciro içinde yüzde 20 paya sahip olan ihracat pazarlarındaki ağırlığını artıracak. 70’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Genel Müdür Akbaş, “Yurtdışı da önemsediğimiz bir alan. Ürümzün pazara yakınlığı önemli o nedenle çok uzağa gönderemezsiniz. Ancak üretimin olmadığı alanlara giderseniz kar edebilirsiniz. İhracat ile büyüyeceğimiz , üretim ile büyüyeceğimiz ülkelere ayrı bakıyoruz. Son üç senedir bilhassa üretimin olmadığı Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerde üretim de dahil olmak üzere iş alanımızı genişlmeye başladık. Cezayir , Kenya, Tanzanya, Gana, Gine, Nijerya Somali, Burkina Faso gibi ülkelere gidiyoruz. AB’de etkin hale gelmeye başladık. Teknik ürünler ile girdik oraya da. Rusya’da vardı üretim tesisimiz. Önümüzdeki yıllarda Suudi Arabistan ve Afrika’da iş ortaklığı modeli üretim yapacağız. Cezayir’de zaten var. Benzerini Türki Cumhuriyetler için de düşünüyoruz. Tacikistan ya da Kazakistan’ın yanısıra İran için de benzer planlarımız var” dedi. Bugün 70 ülkeye satış yapan Kalekim’in satışlarında ihracatın payı yüzde 20. 5 yıl içindeki hedef 50 milyon dolarlık ihracata ulaşmak ve ihracatı her yıl yüzde 25 artırarak satışlar içindeki payını yüzde 25’e çıkarmak.
Sadece TUBİTAK’ta olan iklimlendirme cihazları var
Kalekim’in 700 bini toz olmak üzere 800 bin ton yıllı üretim kapasitesi var Türkiye’de. Şu an sezona göre kapasite kullanım oranının değiştiğini dile getiren Akbaş, yeni ürünler ile brlikte etkinliklerinin de arttığını söyledi. Bu anlamda Ar-Ge’nin önemine dikkat çeken Akbaş, şirketin şah damarı olarak tanımladığı Ar-Ge’ye yıllık bütçenin yüzde 2’sini ayırdıklarını anlattı. Hatta Ar-Ge merkezi olma gibi hedefl eri olduğunu dile getiren Altuğ Akbaş, 2017’ye Ar-Ge merkezi olarak gireceklerini söyledi. Ar-Ge’nin gücü ile sektöre birçok yenilik ile tanıştırdıklarını belirten Akbaş, şöyle devam etti: “Kaleterasit ilk dekoratif sıva, ilk otomatik renklendirme sistemi, ilk fotokatalitik boya, ilk silikon katkılı derz dolgu, ilk tozumayan derz dolgu, ilk su bazlı, beton görünümlü dekoratif sıva, uygulandıktan sonra ürünü tanıyabilme teknolojisi sağlayan ‘Kalekim ID’ sektöre kazandırdığımız bazı yeniliklerimiz. Hatta şirkette sadece TUBİTAK’ta olan iklimlendirme cihazı bulunuyor. Bu cihaz ile kabine konulan ürüne atmosferde 30 yıl kalmış etkisi verilerek ürünün reaksiyonu ölçülüyor ve bu bilgiler doğrultusunda en doğru ürün geliştiriliyor.”
Kurdaki yükseliş yerli tedariği artırdı
Kalekim, geçtiğimiz yıl kasım ayında ‘Garantili Usta Sistemi’ni hayata geçirmişti. Sistem sayesinde telefon ya da internetle ‘Garantili Usta’ servisine ulaşanların evine gelen ustanın verdiği hizmetin Kalekim’in güvencesi altında 2 yıl garantili olduğunu anlatan Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “Uygulamaya, 65 ilde eğitimden geçirilen 2 bin 500 usta ile başladık. Kalekim ürünleri kullanıldığında 2 yıl uygulama garantisi veriyoruz. 10 yıl da ürüne garanti veriyoruz. Şu ana kadar 50 proje tamamladı ustalarımız” diye konuştu. Son aylarda artan kurun etkisine de değinen Altuğ Akbaş, boya tarafında ithalat oranının oldukça yüksek oduğunu ancak Türkiye’de kimya sektörünün gelişmesi ile ithalat oranının yüzde 100’lerden yüzde 60’lara gerilediğini söyledi.