3 boyutlu yazıcı geliştirdi şimdi ürününü Çinliler satıyor

Bir kitap okudu, 3D yazıcılara yönelik yazılım ve donanım geliştirdi. Nuri Erginer, “Çalışmalarım Türkiye’yi dünyada 3D yazıcıların geldiği noktaya taşıyabilir” diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL

İSTANBUL - CES teknoloji fuarına bu yıl damgasını vuran 3 boyutlu yazıcıları bir Türk mühendis yıllardır geliştiriyor. Açık kaynaklı geliştirdiği ürün bugün Çin’de üretilip, satılıyor. Mühendis Nuri Erginer, tecrübelerini Türkiye’nin de bu pazarda rekabetçi olabilmesi için aktarabileceğini söyledi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda uzman endüstri mühendisi Nuri Erginer, sık sık yabancı savunma firmalarının Ar-Ge tesislerini ziyaret ederek çalışmalarını inceliyor. Erginer, uzun yıllardır yurtdışındaki teknolojilerin, Türkiye’de de geliştirilmesi ve kullanılması için çalışıyor. Erginer, 1995 yılında bir beyaz eşya firmasında staj yaparken kütüphanede okuduğu bir kitapla 3 boyutlu (3D) yazıcılardan haberdar oldu. O günden itibaren bu konuya merak duyan Türk mühendis, 3D yazıcıların Türkiye’de bilinirliğinin az olması sebebiyle yurtdışında çalışmalara katıldı. CNC makinelerinin 3 boyutlu yazıcı olarak kullanılabileceği fikrinden yola çıkan mühendis yazılım ve donanım içeren bir kit tasarladı. Açık kaynaklı olarak gerçekleştirdiği çalışmaları internette yoğun ilgi gördü. SeedStudio isimli bir Çin firması kendisinden aldığı özel izinle CNC makinalarını 3 boyutlu yazıcıya çeviren bu kiti üretip, satıyor. 3D yazıcıların geliştirilmesinde Amerikalı mühendis Mike Joyce ile birlikte çalıştığını aktaran Erginer, “Onunla tanışmamız benim printerlarla ilgili yazılımımı internette okuyup incelemesiyle oldu. Bana kendi fikirlerini ve yapacağı makinayı anlattı. Bu makinanın yazılımı üzerine internet üzerinden birlikte çalıştık. Kendimize Team 7/24 adını verdik. Ben yazılımı Türkiye’de geliştirirken o ABD’de uyuyor, ben uyurken de çalışmaları o devam ettiriyordu. Saat farkını böylece lehimize kullandık. Kendisi Kickstarter adında bir proje fonlama sitesinde 2 başarılı kampanya yaparak 800 bin dolara yakın para topladı ve yazıcıları üretmeye başladı” dedi.

Üretmek isteyene know-how

Erginer, çalışmalarını Gnexlab isimli teknolojik çalışma merkezinde yürütüyor. Gnexlab, herhangi bir ticari faaliyet göstermeksizin, Türk mühendislerin de bu alanda bir şeyler yapabildiğini ispatlamaya çalışıyor. Teknolojiye meraklı herkesi bu topluluğun içine girmeye davet eden Erginer, “Şu an profesyonel olarak çalıştığım bir işim var. 3D çalışmalarını evde boş zamanlarımda hobi olarak yaptım. Çok emek ve zaman harcadım. 3 boyutlu yazıcıları ticari olarak geliştirmek isteyen şirketler olursa onlara know-how desteği vermeye hazırım. Bu konuda yeni teknolojiler geliştirmek isteyen üniversiteler, vizyon sahibi işadamları, Türkiye’yi dünyayla eşzamanlı olarak 3D yazıcıların geldiği noktaya taşıyabilir. Bu pazarda rekabet edebilecek bir 3D printer markası ortaya çıkarabiliriz” dedi. GN2'nin 240 mikron baskı kalitesiyle çıktı alan ilk Türk malı 3 boyutlu yazıcı olduğunu anlatan Enginer, 5 yıllık bir çalışmanın ardından geliştirilen ürünün 100 mikron hassasiyetiyle dünyadaki örneklerini yakaladığını anlattı. Enginer, "Delta mekaniğini kullanan bu cihaz büyük çıktı ebatlarına ulaşabilmesi ve neredeyse tüm parçalarının Türkiye’de üretilmiş olması nedeni ile büyük önem taşıyor. 3D yazıcılar önümüzdeki 20 yılda üretim metodolojilerini değiştirecek ve yeni ekonomik modellerin doğmasını sağlayacak. Amacımız bir sonraki ekonomik devrimi seyreden değil içinde olan bir ülke olmak” dedi.

3 boyutlu yazıcı nedir?

Geleceğin teknolojisi olarak görülen 3 boyutlu yazıcılar, hayal ettiğiniz bir parçayı bilgisayar ortamında modelleyerek, birkaç dakika içinde yazıcıdan çıkartıyor. Yazıcı, tasarımı somut bir obje olarak elle tutulur hale getiriyor. Son yıllarda bazı yasal patentlerin sürelerinin dolmasıyla maliyetleri azalan 3 boyutlu yazıcıların yakın gelecekte evlere kadar girmesi bekleniyor. Tüketiciler böylece, bilgisayar ortamında hazırladıkları 3 boyutlu nesneleri anında yazıcılarıyla üretebilecek. Bütün bunların ötesinde Nuri Erginer, Fethi ve Firuze Gökçe’nin hazırladığı 3dbility.com sitesi, hazır 3 boyutlu modelleri bilgisayara indirmenize olanak sağlıyor. Iphone kılıfından, makinenizin bozulan parçalarına kadar birçok hazır kalıbı bu siteden indirip yazdırabilmeniz mümkün.

Dünyadaki 3D çalışmaları...

• Dünyada 3 boyutla ilgili çalışmalar hızla ilerliyor. Son olarak yapılan bazı çalışmalarda yiyecek üretmeye başlayan yazıcılar vanilya, nane, elma, vişne ve kavun tatlarını şeker ve çikolatayla birleştirebilen ürünlerini tanıtmıştı.

• Tıp alanında 3D ile yapay organ üretimi çalışmaları sürdürülüyor.

• İngiliz ordusu, Tornado GR4 savaş uçaklarında 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş parçaların kullanımı test ediyor.

• Savunma bütçelerinde yer alan bakım, onarım, bozulan ve kırılan parçaların yerine, 3 boyutlu yazıcılardan çıkan parçaların kullanılması gündemde. Savaş alanına götürülecek bir 3 boyutlu yazıcı, acil parça değişimlerini yapabilir hatta askerler için silahlar üretebilir.

• NASA, bu yazıcıları uzay istasyonlarına götürerek, olası bir ihtiyaç karşısında üretim gerçekleştirmeyi planlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir