250 milyon TL’lik sebze meyve sattı
Geçtiğimiz yıl iyi tarım uygulamasına başlayan Şok Market, bu yıl söz konusu uygulama ile gerçekleştirdiği satış miktarını 250 milyon TL’ye ulaştırdı. Şirket, Türkiye’nin en büyük Finike portakalı, salkım domates ve yerli muz alıcısı oldu
YENER KARADENİZ
ANTALYA - Yaklaşık 3 yıl önce Yıldız Holding çatısı altına giren Şok Marketleri, Antalya’nın ardından Bursa’da da kurduğu tarım platformlarında günde 400 ton yaş meyve sebze alımı yapıyor. Direkt tarladan aldığı ürünleri bu merkezlerde toplayarak 24 saatte Türkiye’deki 2 bin 300 mağazasına ulaştıran zincir, Türkiye’nin en büyük Anamur muzu, salkım domatesi ve Finike portakalı alıcısı oldu. Söz konusu uygulamayı yerinde basın mensuplarına anlatan Şok Market Genel Müdürü Mustafa Altındağ, bu yıl yüzde 50 artması beklenen cironun 250 milyon TL’lik kısmını yaş meyve sebzeden elde edeceklerini belirterek, 3-4 yıl içinde 5 bin mağaza hedefl eri doğrultusunda tarım platformu sayısını da 6’ya çıkaracaklarını söyledi. Şok, bu yılı 3.5 milyar TL ciro ile kapatmaya hazırlanıyor.
Şok Market, ilk Tarım Platformunu geçen yılın haziran ayında Antalya’da açmıştı ve Bursa’daki protformu ise şu an bir ortak ile birlikte yürütüyor. İhtiyaçlarının yüzde 70’ini bu platformlardan karşıladıklarını dile getiren Genel Müdür Mustafa Altındağ, ileriki dönemde Çanakkale domatesi, Amasya elması gibi ürünleri de bu platforlar ile tüketici ile buluşturacakları bilgisini verdi.
Her mağazaya aynı nitelikte ürün bulunabilecek
Tarım Platformu sayesinde tüketicilerin Türkiye’deki tüm Şok mağazalarında aynı nitelikte ürün bulabileceğine işaret eden Şok Genel Müdürü Mustafa Altındağ, “Meyve sebzede en büyük sorun standardizasyon sağlamak. Biz ürünü artık tarladan, direkt üreticiden alıyoruz. Böylece devletin denetimlerinin yanı sıra, kendimiz bizzat denetleme fırsatı elde ediyoruz. Kriterlerimize uymayan üreticilerle çalışmıyoruz” diye konuştu. 500 çiftçi ile sözleşmeli olarak çalışan Şok Marketleri, bu yıl 6 bin ton salkım domates, 4 bin ton yerli muz, 8 bin ton Finike Portakalı, 6 bin ton mandalina ve 13 bin ton patates alımı yaptı.
2015 hedefi 150 bin ton satış
Mustafa Altındağ, 2014 yılını yaklaşık 120 bin tonluk meyve – sebze satışı ile kapatacaklarını belirterek şöyle devam etti: “2013’te 2.3 milyar TL ciro elde etmiştik. Bu yıl bu rakamı yüzde 50 büyüteceğiz. Bu rakamın da 250 milyon TL’ye yakın bir kısmı meyve – sebzeden elde edilecek. 2015 yılı hedefimiz 150 bin tonluk bir satış gerçekleştirmek." 5 milyon TL yatırım ile 9 bin metrekare alan üzerine 3 bin metrekare kapalı alandan oluşan Antalya Tarım Platformu’nun siparişi karşılama oranı yüzde 98. Söz konusu işletmede 100 kişilik ekip 45 çeşit ürün işliyor. Bu yıl Bursa’da 22 bin metrekare alan üzerine 9 bin metrekare kapalı alana sahip ikinci bir platform oluşturuldu. Türkiye çapında 17 bölge deposu olan Şok’ta ürünler, 30 adet soğutmalı TIR’la bu depolara ulaştırılıyor. En sakin günde ise 9-10 TIR ürün çıkıyor.
Mağazalaşmada Anadolu’ya yönelecek
Şok’un mağazalaşma hedefl erinden de bahseden Altınbilek, şu anda 2 bin 300 mağazaya sahip olduklarını, önümüzdeki 3-4 yıl içinde bu sayıyı 5 bine çıkarmak istediklerini anlattı. Yıldız Holding, Şok’u bin 100 mağaza ile devralmıştı. Şu ana kadar daha çok İstanbul’a yoğunlaşan şirket, önümüzdeki yıldan itibaren Anadolu’ya ağırlık verecek. Organize perakende pazarında yüzde 5’lik hedeflerine ulaştıklarının da altını çizen Altınbilek, bu yılı 350 yeni mağaza ile kapatacaklarını söyledi.