1,5 milyon üyeli portalın hedefi 10 milyar dolar

1,5 milyon üyesi bulunan "www.turkishexporter.net" ihracat portalıyla KOBİ AŞ, Türk ihracatçısına yılda 5 milyar dolarlık talep üretiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Dünya'nın 280 farklı noktasında kayıtlı 1,5 milyon üyesiyle, "www.turkishexporter.net" ihracat portalıyla KOBİ AŞ, Türk ihracatçısına yılda 5 milyar dolarlık talep üretiyor. Firmalar Türkiye'den ithal etmek istedikleri ürünler için siteyi ziyaret ederek taleplerini bırakıyor, gelen talepler firmalara e-mail yoluyla gönderiliyor ve bu yolla yılda 5 milyar dolarlık talep üretiliyor. Konya merkezli web sitesinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Yıldıran yaptığı açıklamada, 16 yıl önce kurulan KOBİ AŞ'nin bugün yeni markalarla büyümeye devam ettiğini belirterek, "Günde yüzlerce alım talebinin yayımlandığı siteye yurtdışında 1,5 milyonu aşkın firma kayıtlı. Dünyanın 280 farklı noktasında bulunan bu firmalar Türkiye'den ithal etmek istedikleri ürünler için "www.turkishexporter.net"i ziyaret ederek taleplerini bırakıyorlar. Yurtdışından gelen talepler detaylı bir incelemeden geçirildikten sonra Türkiye'de ihracatçı firmalara ulaştırılıyor" diye konuştu.

Talepler e-mail olarak geliyor

Gelen taleplerin sektör sektör ayrılarak yayımlanmadığını bildiren Yıldıran, site kullanıcılarına, zamandan tasarrufun yanında bir çok e-ihracat  portalinde olduğu gibi kullanıcıların sayfalar arasından talep aramak yerine, her sabah e-mail kutularında kendi sektörleri ile ilgili ya da takip ettikleri alım taleplerine ulaşabilme kolaylığı sağladığını vurguladı. Siteye üye olan firmalar, yıllık abonelik ücretlerinin yüzde 70'inin devlet desteği kapsamından yararlanarak Ekonomi Bakanlığından iade alabiliyor. Nurettin Yıldıran: "Firmaların Ekonomi Bakanlığından iade alabiliyor olmaları hem devletin e-ihracata yönelik yatırımlarının ciddiyetini gösteriyor hem de sektörel gelişme hakkında ipuçları  veriyor. İnternet portalıyla biz köprü görevi yürütüyoruz. Türkiye'de 50 bin firma ihracat yapıyor, 50 bin firmada ihracat yapmaya hazırlanıyor. Biz, ihracatın kolay yapılabilirliğini göstermeye çalışıyoruz."

Türk ürünlerine dünyanın dört bir yanından talep var

Çocuk bezinden ev eşyasına, makarnadan zeytinyağına kadar yurtdışından gelen taleplerin Türk ürünlerinin dünyada yakalamış olduğu durumu gösterdiğini ve bunun sevindirici olduğunu dile getiren Yıldıran, şöyle devam etti: "Bakın en son gelen talepte Finlandiya yaprak sarması, Portekiz çocuk bezi ve zeytinyağı, Yunanistan perde ve süs eşyası, Romanya hurda metal, kumaş, duş  perdesi, Cezayir otel mobilyaları, Moritanya un, İsveç mezoterapi makinası, Lübnan plastik boru imalatı makinası, Pakistan makarna, Belarus kağıt poşet, Mısır süt tozu, Ürdün dondurulmuş tavuk eti, Gürcistan sera kafesi, Slovakya baskılı havlu, İsrail ısıtma sistemleri, Yemen çikolatalı kek, Irak kağıt mendil üretim hattı, Filipinler  ilaç, Bangladeş elektrik ısıtma cihazları, Malta silah, Hollanda organik bebe kıyafeti, Etiyopya traktör yedek parçaları istiyor. Geniş pazar ağı sayesinde Türk ürünleri marka oldu. İhracata yeni başlayan firmalarada 'ilk adım desteği' veriyoruz ve yurtdışında tanıtımlar yapıyoruz. Bu desteğimiz 35 farklı alanda oluyor." Bu yıl 10 milyar dolarlık talep üretimini hedeflediklerini aktaran Yıldıran, ilk bölge müdürlüğünü İstanbul'da açan "www.turkishexporter.net"in hizmet ağını Ankara,  Bursa, Kayseri ve Gaziantep temsilcilikleriyle genişletmeye devam ettiğini, merkez binası, bölge müdürlükleri ve temsilciliklerinde çalışan 60 deneyimli  personeliyle Türk ihracatçısına hizmet verdiğini sözlerine ekledi.

(AA)