136 ülkeye satış yaptı, en büyük beşten biri oldu!

Bu yıl toplam 136 ülkeye ihracat gerçekleştiren Micha, yurtdışı pazarlarda yaşanan daralma nedeniyle iç pazardaki satışlarını artırdı. Micha, 2014’ü 45 bin ton üretimle tamamlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN

İZMİR - Enerji nakil hattı direkleri imalatı başta olmak üzere metal işleme ve galvanizleme sektöründe faaliyet gösteren Micha, yurtiçi ve yurtdışında yaşanan olumsuz pazar koşullarına karşın bu yılı 45 bin ton üretimle tamamlamayı hedefliyor. 

Micha’nın Türk-Fransız ortaklığı ile 2007’de kurulduğunu dile getiren Genel Müdür Canan Kılıç ortaklığı şöyle anlattı: “Türk ortağımız olan Ankara merkezli Mitaş Enerji, enerji nakil hatları direkleri konusunda sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en büyüklerinden biri. 1990’lara kadar sadece iç piyasaya yönelik çalışırken, o tarihlerde başlayan ihracat Mitaş’ı konusunda dünyanın en büyük 5 üreticisinden biri haline getirdi. Şu ana kadar 136 ülkeye ihracat yapıldı. Fransız ortağımız olan Charignon ise Fayat Group’a bağlı bir şirket. İmalat gücü Mitaş kadar olmasa da Afrika pazarında çok etkili. Uluslararası ihalelerde karşı karşıya gelen bu iki grup ortak yatırım kararı alıp, 2007’de de bu ortaklığı hayata geçirdiler. Haddehanelere ve limana çok yakın olması nedeniyle yatırım için en uygun lokasyon olarak İzmir göründü.” 

2007’de kafes direk elemanları üretimiyle işe başladıklarını ifade eden Kılıç, “2008’de galvaniz tesisi kuruldu. Bu, şu an bölgedeki en verimli ocaklardan biri, kendi üretimimiz olan kafes direk elemanlarının galvanizi dışında, tüm bölgedeki galvanizleme ihtiyacının da yüzde 70’ini karşılıyoruz"dedi. Kılıç'ın verdiği bilgilere göre şirketin aylık kapasitesi 6-7 bin ton dolayında. Bu yıl yüzde 60-70 kapasite ile çalışan şirket metal işleme, galvanizleme ve paketleme yapıyor. Alanlarında paketlemenin çok spesifik olduğunu anlatan Kılıç, "Bir direği oluşturacak parçalar lego gibi belli bir düzende ambalajlanarak gönderilir. Enerji türleri değişse de onun nakledilmesi gerekiyor. Bu da bizim pazarımızın önümüzdeki dönemde de canlı olacağını gösteriyor” dedi. 

Geçen senelerde satışlarının yüzde 95’e yakın kısmını ihracatın oluşturduğunu söyleyen Kılıç, “Bu yıl ihraç pazarlarında daralma yaşanınca yurtiçinde de aktif olmaya başladık. Yurtiçinin satışlarımızdaki payı bu sene yüzde 20’yi buldu. Yurtdışında yine Irak pazarına satışlarımız var. Myanmar, Cezayir, Gana, Mozambik, Zambiya ve Sırbistan gibi ülkelere yoğun olarak satış yaptık” diye konuştu.

Mitaş Enerji, yeni bir yatırım için Aliağa OSB'de arsa aldı

En son geniş kapsamlı yatırımı 2011 yılı başında 2 yeni CNC makine alarak yaptıklarını vurgulayan Kılıç, “Sonra dünyada genel bir resesyon olunca yeni bir yatırıma ihtiyaç kalmadı. Şu anki kapasitemiz de yeterli görünüyor. Ama Türk ortağımız olan Mitaş Enerji, bizim bulunduğumuz Aliağa OSB’ye yeni bir yatırım yapmayı düşünüyor. Buranın inanılmaz bir lojistik avantajı var. Hem limana, hem haddecilere yakın. 2013 yılı sonunda arsa alındı. Şu an piyasaların yatırım yapılabilir hale gelmesi bekleniyor. Altyapıyı yavaş yavaş oluşturuyoruz. Ne yapılmak istendiği de netleşti. Bunun için uygun zaman bekleniyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir