'Yeni kalkınma öyküsü sağlık ve eğitim olabilir'
Koru Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Biri, sağlık turizmiyle birlikte Türkiye’nin kalkınmasında sağlık sektörünün önemli bir rol oynayabileceğini söyledi
MEHMET KAYA
ANKARA – Türkiye’nin en kapsamlı hastanelerinden birini Ankara’da hizmete açan Koru Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Biri, özel sağlık kuruluşlarının ara elaman sorunu bulunduğunu, Türkiye için yeni bir gelişme alanı olduğunu vurguladı. Türkiye’nin sağlık sektöründe finansal sürdürülebilirliğinin ön plana alınması gerekliliğini vurgulayan Hasan Biri, sağlık turizmiyle birlikte Türkiye’nin kalkınmasında sağlık sektörünün önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.
DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Hasan Biri, Türkiye için özel sağlık kuruluşlarının göreli olarak yeni sayılabileceğini, en önemli zayıflık alanlarından birinin de ara eleman sorunu olduğunu kaydetti. Hemşireler dahil yetiştirilen elemanların hızla kamu tarafından alındığını belirten Hasan Biri, bunun gelişmenin önündeki engellerden biri olduğunun altını çizdi.
Taşeronluk standartları aşağıya çekiyor
Sağlık alanında, hizmet ve personel taşeronluğunun önemli bir sorun alanı olduğunu vurgulayan Hasan Biri, kamu ve özel sektörde taşeronluğun sonlandırılması gerektiğini kaydetti. Biri, “Radyoloji, görüntüleme, laboratuvar, yiyecek içecek, güvenlik, temizlik hepsini dışarıdan alıyorsunuz. Geriye doktor ve hemşire kalıyor. Dünya ile rekabet edeceksiniz ama araya sürekli şirket sokuyorsunuz. Bunlar hizmet standardını yükseltmiyor, yeni bir kar marjıyla standardı aşağıya çekiyor. Taşeronluk, çalışan mağduriyetine neden oluyor” dedi.
Koru Sincan hastanesi ve görüntüleme merkezinin ardından, Ankara Çukurambar semtinde26 katlı ve sağlık tesisi olarak tasarlanmış yeni binalarında, Ekim 2014’te hizmete başladıklarını belirten Hasan Biri, 40 bin metrekare alana sahip bu hastaneyle en önemli özel sektör yatırımlarından birinin gerçekleşmiş olduğunu vurguladı. Biri, yıllık 200 bin yeni hasta ve 13 bine yakın ameliyat seviyesine ulaştıklarını açıkladı.
Koru grubunun eğitim alanında da sürekli yatırım içinde olduğunu belirten Hasan Biri, Koru Sağlık Kolejinin Rusça, Arapça ve İngilizce hazırlıkla üç dilde sağlık personeli yetiştirdiğini ve öğrenci sayısının 400’e ulaştığını kaydetti. Hasan Biri, bunun yanında, Koru Anadolu Lisesinin de eğitime başlayacağını hatırlattı.
Yeni kalkınma öyküsü olabilir, özel sektör ağırlıklı gelişmeli
Sağlık turizminin özel sektör ağırlıklı ama kamu ile birlikte geliştirilmesi gerektiğini savunan Hasan Biri, Koru Sağlık Grubunun, yabancı hastaların yatan hastalarda yüzde 23’e ulaştığını, cironun içinde de ciddi paylara çıktığını belirtti. Bunun yararını sıklıkla grup olarak gözlemlediklerinin altını çizen Hasan Biri, kamu ve özel sektörün sağlık kuruluşlarının altyapı ve hekim kalitesi olarak Dünyanın en önemli hastaneleriyle rekabet edebilecek seviyede olduğunu kaydetti. Sağlık turizmine verilen desteklerden memnun olduklarını ve iyileştirme yönündeki girişimleri desteklediklerini anlatan Hasan Biri, Türkiye’nin yakın çevresinin, toplam sağlık hareketliliğinin yüzde 30-35’inin gerçekleştiği yer olduğunu, 400 milyar Dolarlık pazardaki Türkiye payının yüzde 1’ler seviyesinde olduğunu anlattı.
Sağlık turizminin siyasi ve ekonomik istikrara duyarlı olduğunu kaydeden Hasan biri, atılacak adımların Türkiye için yeni bir kalkınma öyküsü olabileceğini vurguladı. Hasan Biri, “Sağlık turizminde Türkiye’nin önü gerçekten açık. Türkiye’nin kalkınmasında birinci öncelikli alan haline getirilebilir. En büyük avantajımız fiyat. Biz Avrupa ve ABD’dekinin sağlık fiyatlarının üçte biri, dörtte biri bedele son derece üst düzey bir hizmeti veriyoruz. İşgücü kalitesi, teknolojide zorlanmamak, devletin farkındalığının üst düzeyde oluşu Türkiye’nin düzeyini yukarı taşır” dedi. Hasan Biri, sağlık ve eğitim sektörlerine yönelik özel planların uygulanabileceğini kaydetti.
Sağlıkta finansal sürdürülebilirlik: Aile hekimliği gözden geçirilmeli
Sağlık sektöründe finansal sürdürülebilirliğin önemli olduğunu belirten Hasan Biri, “Özel bir sağlık kuruluşu yöneticisi olarak, bizim aleyhimize olduğunu biliyorum” diyerek, kamu sağlık harcamaları ve sağlığın finansmanda sürdürülebilirlik için 5 öneri sundu.
Aile hekimliği modelinin beklenen etkiyi sağlamadığını ve harcamaları artırıcı etki sunduğunu kaydeden Hasan Biri, bu düzenlemenin mutlaka değiştirilmesi gerekliliğini vurguladı. Buna ek olarak ve bağlantısı da bulunan şekilde, ilaç harcamalarının hala yüksek olduğunun altını çizen Hasan Biri, mutlaka akılcı bir çözümün üretilmesi gerektiğini kaydetti.
Kamu sağlık kuruluşları ödemeleri geciktiriyor
Sağlık sektöründe, varlıklı kişilerden daha yüksek oranda prim alınması ve bununla dar gelirli kesimlerin sağlık harcamalarının finansmanının sağlanmasını öneren Hasan Biri, SGK’ nın mevcut fiyat politikasının kamu sağlık kuruluşlarını da etkilediğini, ödemelerini geciktiren kamu sağlık kuruluşları olduğunu anlattı. Hasan biri, primlerin yükseltilmesiyle hastanelere yapılan ödemelerin artırılabileceğini vurguladı.
Sevk zincirinin iyi bir çözüm olacağını belirten Hasan Biri, “Dünyada sağlık harcamalarını tam ve iyi olarak kontrol edebilmiş bir ülke yok. Elbette bizim devletimiz de kontrol etmeye çalışıyor ama harcama kısma yerine başka yöntemler geliştirilmeli, etkinleştirilmeli” dedi.
Koru Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Biri, her hastanenin bütün branşlarda hizmet vermesinin gerekli olmadığını, bölgesel olarak “referans merkezleri” oluşturularak uzmanlaşma ve bu yolla harcamaların rasyonelleştirilmesinin mümkün olabileceğini, şehir hastane ve kampuslarının bu yönde işaret sunduğunu anlattı.