'Türkiye’ye 4 Petkim daha lazım'
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Türkiye’nin yeni rafineri ve petrokimya tesisleri kurması gerektiğini belirterek “Türkiye’nin dört Petkim’e daha ihtiyacı var” dedi
MEHMET KARA
İZMİR - SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, İzmir Aliağa’daki Petkim Yarımadası’nda devam eden rafineri, liman ve yenileme yatırımlarını enerji gazetecilerine yerinde anlattı. Petkim’in satın alınması, geliştirme yatırımları ve rafineri kurulması da dahil olmak üzere SOCAR’ın buraya yapacağı toplam yatırım tutarının 10 milyar doları bulacağını kaydeden Kenan Yavuz, “Bu yatırımlar 2018'de tamamlandığında yılda en az 1 milyar dolarlık faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) yaratacağız” dedi.
Star, Petkim’in kârlılığını artıracak
Star Rafineri’nin 10 milyon tonluk rafinaj üretiminin yaklaşık 3 milyon tona yakın bölümünü Petkim’in tüketeceğini kaydeden Kenan Yavuz, “Petkim’in taşıma depolama maliyetlerini ortadan kaldıracağı için diğer sinerji alanlarıyla birlikte Petkim’e her yıl 100 milyon dolar ve üzerinde bir tasarruf imkânı getirecek. Böylece Petkim’in rekabet gücünü artıracağız” diye konuştu.
2008 yılında devralmalarından bu yana Petkim’e de 600 milyon dolarlık yatırım yaptıklarının altını çizen Kenan Yavuz, Petkim’in üretim kapasitesini 3.3 milyon tondan 3.6 milyon tona yükseltecek kapasite artırımı yatırımının da devam ettiğini hatırlattı. Rafineri ve petro kimya yatırımlarının, Türkiye’nin cari açığını azaltacacağını, istihdam ve ihracatına önemli katkılar sunacağını vurgulayan Yavuz şöyle dedi: “Türkiye’nin şu anda 4 Petkim’e daha ihtiyacı var. 2018’de Star devreye girdikten sonra en az bir rafineriye daha ihtiyaç var.”
Türkiye’de sıfırdan bir rafineriyi tek başına yapmanın çok fizibıl olmayacağını savunan Kenan Yavuz, “Bizim projemiz de petrokimya olmadan sadece rafineri olarak gündeme gelseydi böyle olurdu” dedi. Yavuz şöyle konuştu: “Ceyhan’da tek başına bu kapasitede bir rafineri yapmaya kalkarsanız 7 milyar dolardan aşağıya olmaz. Bu da olası projeleri kredilendirme seviyelerinin çok altına indiriyor. Ceyhan’da yeni bir rafineri yapılmasını çok zor olarak görüyoruz. Muhtemel yatırımcılar destek isterse her türlü lojistik desteği vermeye hazırız. Kim olursa olsun. İnşallah olur.”
Elektrikte 1500 MW'a ulaşacak
Kenan Yavuz, “SOCAR Power aracılığıyla iki santral daha kurmayı planlıyoruz. Uzun vadede 1500 MW’ye çıkmayı hedefl iyoruz. Dışarıya da enerji ihraç eden bir yapı kurguluyoruz" dedi. Yavuz, "TANAP’ta yerli borucular kaygılanmasın” şeklinde konuştu.