'Türkiye havacılıkta lider pozisyona geldi'

THY Genel Müdürü ve AEA Başkanı Temel Kotil, Türkiye'nin havacılıkta lider pozisyona geldiğini ama henüz dünyanın en büyüğü olmadığımızı açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Türk Hava Yolları Genel Müdürü ve Avrupa Havayolları Birliği (AEA) Başkanı Temel Kotil, Türkiye'nin havacılıkta lider pozisyona geldiğini ama henüz dünyanın en büyüğü olmadığını söyledi. 

İspanya'nın başkenti Madrid'de "MRO Aviation Week Europe" adıyla düzenlenen uçak bakımıyla ilgili Avrupa'daki en büyük toplantıya konuşmacı olarak davet edilen Kotil, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

"Türkiye havacılıkta lider pozisyona geldi ama THY, Pegasus ve Atlas ile birlikte Türkiye olarak henüz dünyanın en büyük havayolu değiliz" diyen Kotil, her şeye rağmen "Türkiye çok iyi gidiyor" diye ekledi. 

THY Genel Müdürü ve AEA Başkanı, "Bu yıl İstanbul'da, Atatürk Havaalanında 56 milyon, Sabiha Gökçen'den de 20 milyon yolcunun seyahat etmesi öngörülüyor. Bu da Paris ve Frankfurt'tan daha çok yolcu anlamına geliyor. Önümüzde sadece Londra olacak" diyerek, önemli bir ayrıntıyı paylaştı. Özellikle AEA Başkanı sıfatıyla Madrid'deki toplantıda konuşma yaptığını kaydeden Kotil, "Dünyada 100 yılda oluşan 21 bin uçak filosunun 20 yıl içinde iki katından daha fazla artarak, 47 bin uçağa çıkacağını ve buna paralel olarak uçak bakımlarının daha çok önem arz edeceğini, teknisyen sayısının da iki katına çıkması gerektiğini" söyledi. Türkiye için de aynı durumun söz konusu olduğunun altını çizen Kotil, "Türkiye'de genel olarak uçak filosu şu anda zaten 3 katına çıktı. Koltuk sayısı da 5 katına çıktı. THY olarak bizim yolcu sayımızda 6 katına çıktı. Bu katlanarak devam edecektir ve teknisyen ihtiyaçlarını da beraberinde getirecektir" dedi. 

Asya pazarı önemli

Havayolu ulaşımında dünyada şu anda liderliğin Avrupa'da olmasına rağmen Asya'nın çok güçlendiğini vurgulayan Kotil, "Gelecek 20 yılda Avrupa'nın liderliğini Uzak Doğu'ya kaptırma olasılığı var. Bu yeni 26 bin uçağın 11 bini Asya'da devreye girecek. Bu da Asya'ya ticaret yapmamız, oralarda bakım merkezleri kurmamız gerektiği anlamına geliyor. Asya iyi bir pazar. Asya'da havayolu şirketleri güçleniyorlar ama bizim de Avrupalı olarak o pazardan pay almamız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.  

THY'nin kısa vadede gelecek planları

THY olarak kısa vadedeki hedeflerini, "Olan pazarlarda daha büyümek ve olmayan pazarlara girerek büyüme yolculuğuna devam etmek" diye özetleyen Kotil, "Asya'da hala istediğimiz büyüklükte değiliz ve büyümek istiyoruz ama Çinliler ile uçuş hakları konusunda sorun var. Aynı şekilde Hindistan'da sorun var. İstediğimiz kadar uçuş izni alamıyoruz. Alsak hemen seferleri koyacağız. Çin ve Hindistan ile anlaşmaların yapılmasını bekliyoruz ama bu yıl içinde olmasını beklemiyoruz" açıklamasında bulundu.  

"THY olarak, şirket alımı konusunda bizde hiçbir gelişim olmadı. THY organik büyüyor ve gündeminde bir şirket alımı yok" diyen Kotil, 42 sefere çıktıkları Afrika'da büyümeye ve daha fazla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. THY Genel Müdürü, "Afrika geleceğin cenneti. 1 milyar nüfusu var. Zaten şu anda yeraltı kaynaklarını değerlendirse, dünyanın süper zengini olabilir" dedi. Kotil ayrıca, mevcut durumda günde 3 olan İstanbul-Madrid seferlerinin gelecek yaz 5'e çıkarılacağını ve bu seferlerden birinin Sabiha Gökçen'e konulacağını duyurdu. 

IŞİD'e yönelik Suriye ve Irak'taki operasyonların havacılık sektörüne etkisi

"Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı yürütülen uluslararası askeri operasyonlar, genel anlamda Türk havacılık filosunu ve diğer havayolu şirketlerini nasıl etkiliyor?" sorusuna ise Kotil, "Her şeyden önce Suriye'deki durum herkesi üzüyor. Büyük ihtimalle bu dünyada Suriye'deki duruma üzülmeyen insan yoktur. İnsanların kıyıldığı bir durum var ortada. Türkiye yapması gerekeni yapıyor. Biz yıllardan beri Suriye'ye ve onun hava sahasında uçmuyoruz, o yüzden ticari açıdan bizde bir değişiklik yok. Irak'ta yalnızca Musul'u kestik. Diğer şehirlerdeki uçuşlarımız devam ediyor. Direkt etkisi bu kadar. Ama uçuşları bir tarafa bırakıp, Suriye, Irak ve Libya gibi ülkelerde sorunların çözülmesi lazım. Biz THY olarak geçmişte yaptığımız gibi bu sorunlar çözülür çözülmez hemen onların yanında olacağız. Bu coğrafyayı sadece para olarak görmüyoruz. 4 yıldan beri tek başımıza Somali'ye uçarak onları dünyaya bağladığımız gibi Suriye, Libya ve Irak'taki insanları da gitmeleri gereken yerlere götüreceğiz" cevabını verdi. 

Son olarak 2005 yılından bu yana THY Genel Müdürü görevini yürüten Kotil, zaman zaman gündeme getirilen "görevini bırakacağı" iddialarını "yok" diyerek yalanladı. Kotil, sözlerine şöyle devam etti: 

"Allah'ın izniyle Türkiye'de yapacak çok iş var. Arkadaşlar çalışıyor, ödülleri biz alıyoruz. Yaklaşık 4 ay önce Allah nasip etti ve "En İyi CEO" ödülünü aldık. Ama şunu söyleyeyim, Türkiye ve THY şu anda daha işin başında. Bu yıl 60 milyonun biraz altında yolcumuz olacak. Hedefte 120 milyon ve fazlası var. Yani çok iş var." 

Bu konularda ilginizi çekebilir