'Rusya'yla daha fazla işbirliği için şartlar çok uygun'
Credit Europe Bank Genel Müdür Yardımcısı Güçlü Tolan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi, bankanın Rusya’daki faaliyetlerini ve Türkiye-Rusya ilişkilerini DÜNYA’ya değerlendirdi
FİLİZ COŞKUN
ANKARA - Credit Europe Bank’ın 1994 yılında temsilcilik ofisinin açılmasıyla başlayan Rusya faaliyeti, 2000 yılından itibaren bireysel bankacılık operasyonlarıyla ivme kazandı. Banka, bugün kurumsal bankacılık ve KOBİ bankacılığı alanları dahil Rusya’nın tüm bölgelerinde etkin olarak faaliyetlerini sürdürürken, birçok bankacılık hizmetlerinde ürün bazında ülke genelindeki bin banka içinde ilk 20 banka arasında yer alıyor.
Credit Europe Bank Genel Müdür Yardımcısı Güçlü Tolan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi, bankanın Rusya’daki faaliyetlerini ve Türkiye-Rusya ilişkilerini DÜNYA’ya değerlendirdi. Rusya’da 4 milyonu aşan bireysel müşteriye kredi kartı taksitli satış kredisi, ipotek, konut, taşıt, ihtiyaç, tatil gibi geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini belirten Tolan, kurumsal, ticari ve KOBİ bankacılığı alanlarında ise çok uluslu şirketler dahil 20 bin müşteri ile çalıştıklarını anlattı.
Tolan, Rusya coğrafyasının yüzde 85’inden fazlasına hizmet götürebildiklerini belirterek, “Türkiye’de Fibabanka’nın da faaliyete geçmesi nedeni ile Rusya’da faaliyette bulunan Türk inşaat, turizm, retail, üretici veya hizmet sektöründe maaş ödemeleri, POS tahsilat, nakit toplama, internet bankacılığı, para transferleri gibi konularda ana banka konumundayız” diye konuştu. Rusya’da sektörde bine yakın banka bulunduğunun altını çizen Tolan, sermaye büyüklüğü açısından ilk 50, taşıt kredilerinde ilk 10, tüketici kredilerinde ilk 20, kredi kartları içinde ise ilk 15 banka içinde yer aldıklarını bildirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından olumlu notları bulunduğunu söyleyen Tolan, “Bankamız güçlü sermaye yapısı, artan müşteri sayısı, riski yayan bilanço yönetim anlayışı ile Rusya’da çok önemli devlet ve özel sektör firmalarıyla çok yakın ilişkilere sahip bir konuma gelmiştir” dedi. Credit Europe Bank Rusya olarak Rus ve Türk müşterilerinin otel, AVM, A ve B class ofis projeleri, lojistik depo yatırımları başta olmak üzere yatırım projelerine 2 milyar doların üzerinde finansman sağladıklarını belirten Tolan, “Türk müteşebbis ve yatırımcılarının neredeyse bütün yatırım projelerini finanse eden banka konumunda olduk” dedi.
Turizm alanında ise 2013 yılında yaklaşık 3.5 milyar dolarlık döviz transferi gerçekleştirdiklerini ifade eden Tolan, otel ve uçak yatırımlarını finanse ederek sektöre önemli katkı sağladıklarını bildirdi. Rus vatandaşlarına tatil kredisi yanı sıra Rus turistlerin Türkiye’de alışveriş yaptıkları mağazalarda kullandırdıkları kredi ile harcamaları finanse ettiklerini dile getiren Güçlü Tolan, iki ülke arasındaki ticaret hacmine de katkı sağladıklarını söyledi. Tolan, Türk müşterilerinin Rusya’da gerçekleştirmek isteyecekleri yatırımlara finansmanın yanı sıra yönlendirme ve tavsiye hizmetleri de verdiklerini kaydetti.
Türkiye cazibe merkezi oldu
Türk bankacılık sistemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tolan, son dönemlerde kârlılık oranları düşse de konut, enerji, tarım, turizm, altyapı, eğitim gibi alanlarda hızlı büyüme ve rekabet olduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülkelere göre düşük faiz oranları yanı sıra siyasi istikrar ve güçlü girişimcilerin Türkiye’yi cazip hale getirdiğini anlatan Tolan, bu durumun Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirdiğini vurguladı.
Türkiye’de Fibabank olarak sağlıklı bir büyüme trendleri bulunduğunun altını çizen Tolan, “Grubumuzun enerji, liman, perakende, finans, gayrimenkul, turizm, sağlık, eğitim gibi farklı birçok alanda yatırımında bulunması zaten Türkiye’deki bankaların da bu alanda kredi büyüme iştahı olması, yeni ürünlerin devreye girmesine doğal katkıda bulunacaktır” dedi.
Tolan, Türkiye’nin yüksek ticaret hacmine sahip olduğu ülkelerin bir çoğunda bulunmaları sebebiyle farklı bankacılık ürünlerini hızlı bir şekilde devreye sokma avantajlarının bulunduğunu dile getirdi. Rusya ve Türkiye’nin son 10 yılda bir çok alanda birbirine yakınlaştığına dikkat çeken Tolan, “Rusya genelde diğer tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de petrol, gaz, nükleer santral, enerjiye dönük yatırım potansiyeli ile gündeme geliyor. Ancak Rusya’nın pek bilinmeyen kurumsal, ticari ve KOBİ anlamındaki ilginç potansiyeli olan firmaları güvenebilecekleri uzun vadeli, stratejik ilişkiler geliştirebilecekleri ortaklıklar arıyorlar. Her iki ülkenin menfaatleri de kanaatimce her anlamda işbirliğinin daha fazla geliştirilmesi yönünde olmalı ve Türkiye’nin tüm özel ve devlet kurumları ile buna hazırlıklı olmasının çok büyük önem arz ettiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Ortak strateji ile hareket edilmeli
Her iki ülkede faaliyeti büyüyen finans kurumları ile devlet kurumlarının birlikte geliştirecekleri ortak strateji ile hareket etmeleri gerektiğini belirten Tolan, bu durumun her iki ülkedeki yatırımcıların ihtiyaçlarının daha kolay ve hızlı şekilde buluşturulmasına katkı sağlayacağını vurguladı