'Norveç'e girdik, İstanbul'u aşamıyoruz'
Çift Geyik Karaca Group İcra Kurulu Başkanı Cüneyt Güneş, “Oslo’da 2 mağaza açtık. Afrika’da 5 yılda 50 mağazaya ulaşacağız. Ama kendi memleketimizde AVM’lerde hava parasını bile versek istediğimiz yer, yabancı rakibe gidiyor” dedi
Türkiye’nin az sayıda 100 yıllık markasından biri olan Çift Geyik Karaca, Narin Grup bünyesinde hızlı bir büyüme sürecine girdi ancak A ve A Plus AVM’lerde yer bulmakta sıkıntı yaşıyor. Norveç ve Güney Afrika’da bile mağaza açan markanın İstanbul’daki AVM’lerde yer bulmakta zorlandığını anlatan Çift Geyik Karaca Group İcra Kurulu Başkanı Cüneyt Güneş, “Bir AVM’de 200 bin euro hava parası istendi, bunu vermemize rağmen istediğimiz yeri yabancı bir markaya kiralamayı tercih ettiler” dedi.
Çift Geyik Karaca, Türkiye’nin 100 yıllık markalarının toplandığı derneğin 23’üncü üyesi olarak kaydını yaptırmış. Hayrettin Karaca’nın babası tarafından 1917 yılında kurulan markanın Narin Grup tarafından alınma sürecini, ailenin ikinci kuşak yöneticisi Cüneyt Güneş şöyle anlattı: “2005 yılında aldık Karaca markasını. Babamın kurduğu Narin Triko, Sultanhamam’da kurduğu şirketi bu marka ile taçlandırdı. Triko üzerine toptan satış yapan bir firmaydık. 2000’li yıllara gelindiğinde AVM’ler hızla artınca biz de markalaşmak istedik. Ya bir marka almamız, ya da marka yaratmamız gerekiyordu. Karaca kapanmış, deep freezdeydi o zaman. Tekfen Holding bünyesindeydi marka. Kapılarını çaldık, Karaca’ya talip olduk ve anlaştık.”
Yıllık ortalama yüzde 40 büyüyor
Çift Geyik Karaca markasını aldıktan sonra bir basın toplantısı yapmış Narin Triko. Ertesi gün Anadolu’dan telefon yağmuru başlamış, ürün almak istiyoruz diye. Bu talebin kendilerini korkuttuğunu anlatan Güneş, önce toptan satışa başladıklarını daha sonra mağazalaşma sürecinin başladığını söyledi. 2010 yılına kadar 20 mağaza açılmış. 2010’da yeniden yapılanma sürecine girilmiş. Profesyonelleşme ve bu paralelde hızlı büyüme hedefl enmiş. Bu strateji sonrası Karaca bugün 94 mağazaya ulaşmış durumda. Mağazaların 20’si bayi. Güneş, “Yılsonunu 100 mağaza ile kapatmayı hedefl iyoruz. 2017 bizim 100’üncü yılımız. O tarihte 100 mağazaya ulaşmayı hedefl iyorduk. Bu hedefi 3 yıl önce yakaladık” dedi. Güneş yıllık büyümelerinin ortalama yüzde 40 seviyesinde olduğunu belirtti.
Oslo’da iki mağaza açtık, geyiği de seviyorlar
Dünyaca ünlü markalardan iplik aldıklarını, kaliteye büyük önem verdiklerini anlatan Cüneyt Güneş, üretimde teknolojiyi en üst seviyede kullandıklarını söyledi. 140 gramlık, 160 gramlık ürünler üretildiğini, en kaliteli ipliklerin kullanıldığını anlattı. Öyle makineler kullanılıyor ki Türkiye’de sadece Karaca’nın üretim biriminde var... Kalite önemli çünkü Karaca’nın iddialı yurtdışı hedefleri var. Norveç’te iki mağaza açmış marka. Peki neden Norveç? Güneş şöyle yanıtladı: “Rekabetin ters tarafından başlama strateji kurguladık. İskandinav ülkelerine girmek istiyoruz. Kapıyı Oslo’dan açtık. Kaliteye önem veren, iklimi nedeniyle talebin güçlü olduğu bir pazar. Bizim logomuzdaki geyik de çok sevilen bir figür orda.” Şimdi, Danimarka’da tüm İskandinav ülkelerinin birarada olduğu bir fuara katıldıklarını anlatan Güneş, “Yoğun bir talep var. Franchising de vereceğiz. Kuzey’de büyümek istiyoruz” ifadesini kullandı. İlgilendikleri bir kuzey ülkesi de Kanada. Kanada’ya ihracat için çalışmalar yapıyor Çift Geyik Karaca.
Dünyayı iki taraftan keşfetmek için Afrika’da
Sadece soğuk ülkeler hedefte değil. Karaca, tüm yılı değerlendirmek için, burada yaz iken kış sezonu yaşayan Güney Afrika’yı da hedef pazar olarak belirlemiş. O ülkede çok sayıda AVM’si olan bir yatırımcı ile el sıkıştıklarını anlatan Güneş, “Güney Afrika’da da mağaza açacağız. Önümüzdeki 5 yıl içinde tüm Afrika’da 50 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Ben her zaman 8’de işte olurum. İshak Alaton’un kitabında okumuştum, Erken kalkmanın önemini o kitaptan öğrendim. Şimdi kendi hayatımda da bunu uyguluyorum, Güne erken başlamak büyük bir avantaj sağlıyor, vaktiniz çoğalıyor. Güneş, Afrika’da planları istedikleri gibi ilerlerse 5 yıl içinde bu kıtada üretime geçmeyi de planladıklarını açıkladı. Yeni mağaza açmak için Cezayir ile görüşmeler de sürüyor. Çift Geyik Karaca Azerbaycan’da da iki mağaza açıyor" dedi.
İstinye’de kuyruktayız, Beyoğlu’nu zorluyoruz
Karaca, A ve A Plus triko üretiyor. İç pazarda trikoda rekabet zayıfl amış durumda. Bu ortamı değerlendirmek istiyor marka. Yeni teknolojiler ve iplikler, kumaşlar, bu açıdan önemli. Diğer bir önemli konu da A ve A Plus tüketicinin bulunduğu noktalarda olabilmek. Ancak görünen o ki bu İstanbul’da çok kolay değil. Güneş son dönemde yaşadıklarını şöyle anlattı:
“İstediğimiz AVM’lerin tamamına hala girebilmiş değiliz, Beyoğlu, Bağdat Caddesi gibi merkezleri de halen zorluyoruz. İstinye’de kuyruktayız. Bir AVM’de 200 bin euro hava parası verdik, giremedik, istediğimiz yeri yabancı bir rakip markaya verdiler. Bunlar çok üzücü, bizi üzüyor. Avrupa’da böyle bir şey olmaz ama Türkiye’de malesef bunlar yaşanıyor. Özellikle yabancı yatırımlar, yatırımı çok kısa sürede döndürmek isteyince kiralar inanılmaz seviyelere çıktı. Dünya standardı geri dönüşte minimum 8-10 yıldır. Buradaki yatırımcılar ise bu zamanı 4 yıla çekmeye çalışıyor, bedelini de perakendeciye ödetiyor.” Karaca öyle bir marka ki, eski müşterilerimiz atamadıkları kazakları getirip bize emanet ediyor. Yıllarca korumuş, çok hatırası var Karaca ile. Markamızın böyle bir manevi değeri var. Lefkoşa’da Dışişleri Bakanlığı’nın eski binasını gençlik kompleksi yapacak Karaca’nın büyüme programı içinde KKTC de var. Grubun planı burada gençlere yönelik bir kompleks oluşturmak. Bunun içinde daha önce Lefk oşa'da Dışişleri Bakanlığı’nın kullandığı binayı satın almış. Şu anda binada restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Cüneyt Güneş, “Kıbrıs’a bayilik olarak değil, kendimiz gidiyoruz. Binanın üstünü modern bir öğrenci yurdu, altında ise Karaca, TOSS mağazalarımızla birlikte bir de cafe açacağız” diyor.
Tescil ihmal edilmiş, hukuki süreç devam ediyor...
Çift Geyik Karaca Group İcra Kurulu Başkanı Cüneyt Güneş, züccaciye ve ev tekstili alanında aynı marka isminin farklı bir grup altında faaliyette olması nedeniyle bir karmaşa yaşandığını söyledi. Güneş, “Karaca olarak silah markası da var, lojistik markası da. Bunların tescili yaptırılmamış. Sadece 25’inci sınıfı tescil etmiş kurucular. 24’üncü sınıfın kismi bizde, kısmi karşı tarafta ve bu konuda hukuki sürecimiz devam ediyor” dedi. Tanınmış marka olma ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü açıklayan Güneş, Osmanlı arşivlerinden gelen verilerin toparlandığını anlattı. Güneş, “Cumhuriyetten eski bir marka ve kebir defterleri dahi duruyor. Müşteri defterleri, arşivleri... Bir kısmı Osmanlıca, Cumhuriyet’in kurulması sonrası Türkçe yazılmış. Bunları küçük bir müzede sergileyeceğiz” dedi. Atatürk’ün o ünlü süveteri de Karaca’ya tescilli. Firma o süveteri yeniden üretmeye başlamış. Güneş, “Bu bizim gelir kapımız değil. Buradan gelen geliri bağışlıyoruz. Bizim için çok değerli bir ürün” diye konuştu.
Üretimi ve lojistiği Adapazarı’na taşıyor
Triko üretimini halen Bayrampaşa’da yapan Narin Grup, Adapazarı’nda büyük bir lojistik yatırımına hazırlanıyor. Kurulacak tesise üretim de kaydırılacak ve lojistik merkez, depo, üretim aynı çatı altında toplanacak. Cüneyt Güneş, “Memleketimiz Adapazarı’nda büyük bir yatırım yapacağız. Lojistiği yıl sonuna kadar, üretimimizi 2015’in üçüncü çeyreğine kadar taşıyacağız. 50 bin metrekarelik bir alanda yatırım yapıyoruz. Orada gömlek ve daha sonra pantolon bandı da yapacağız” ifadesini kullandı. Üretim ve stok kontrolüne farklı bir yaklaşım getirecek yeni bir teknolojinin kullanılacağı tesisin önümüzdeki yıl sonunda tam olarak faaliyete geçmesi hedefleniyor.