'Gelin, dar kalıpları basit hesapları ve sınırları aşalım'
Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan, fiber altyapı paylaşımı konusundaki eleştirileri değerlendirdi. Aslan, "Bu konu regülasyonla düzenleniyor. Eleştiriler haksız. Yeni bir vizyon açıyoruz. Gelin fiberi de mobili de paylaşalım" dedi.
NEW YORK - Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, grubun sahip olduğu fiberin altyapının paylaşımına ilişkin iddiaları da yanıtladı. Bu konunun regülasyonlarla düzenlendiğini belirten Aslan, diğer operatörlere çağrı yaptı: “Gelin kendimizi dar kalıplar, basit hesaplar ve sınırlar içerisinde tutmayalım. Büyük düşünüp sınırlarımızı aşalım. Hep birlikte Türkiye’yi, içinde bulunduğu coğrafyanın, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafk asya’nın ‘Telekom Üssü’ yapmak üzere canla başla çalışalım. Bunu yapmak için herkesin ayrı ayrı yatırım yapmasına da gerek yok. Altyapı sadece fiber demek değildir. Fiberi de mobili de paylaşalım” dedi.
Social Good Summit Zirvesi’ne konuşmacı olarak katılmak için New York’ta bulunan Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, zirvenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye’ye son 10 yılda lisans bedelleri hariç 20 milyar lira yatırım yaptıklarını, bu rakamın tüm operatör yatırımlarının %51’ine denk geldiğini belirten Aslan, 2015 yılı 2. çeyrek rakamlarına göre, 81 ilde 202 bin kilometre, Türk Telekom International ile 20 ülkede 40 bin kilometre fiber altyapıya sahip olduklarını söyledi. Aslan, “Türkiye’de fiber altyapıya 10 yıl önce daha ülke ihtiyacı oluşmadan, sektörün gündemi değilken yatırıma başladık. Kriz dönemlerinde bile ara vermedik, tek başımıza Türkiye’yi fiber ağla donattık. Yatırımlarımızda başından beri yalnızca İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirleri değil, tüm Türkiye’yi hedefl edik. Yatırım yaparken Erzurum’u, Kars’ı, Ağrı’yı diğerlerinden ayırmadık. Türkiye’nin erişimi için 81 ile fiber döşedik. Biz bu vizyonla hareket ederken diğer operatörler kısa vadeli stratejilerle fiberde yatırım yapmayı tercih ettiler, sadece birkaç şehre fiber kablo döşediler” diye konuştu.
Mükerrer yatırımı önleyelim Türkiye telekom üssü olsun
Türk Telekom’un sahip olduğu fiberin paylaşımına ilişkin iddiaları da cevaplayan Aslan, “Altyapı paylaşımı regülasyonlarla düzenlenmiş bir konu. Paylaşmama gibi bir durum söz konusu bile değil. Sektör oyuncuları ihtiyaçlarının büyük bölümünü bizden karşılıyor. Ülkemizin her alanda en ileri teknolojiye ve alt - üst yapıya sahip olması için şimdi yeni bir vizyon ortaya koyuyoruz. Sektör oyuncu ve paydaşlarına çağrıda bulunuyoruz. Diyoruz ki; ‘Gelin kendimizi dar kalıplar, basit hesaplar ve sınırlar içerisinde tutmayalım. Büyük düşünüp sınırlarımızı aşalım. Hep birlikte Türkiye’yi, coğrafyasını, ‘Telekom Üssü’ yapmak üzere çalışalım. Bunun için herkesin ayrı yatırım yapmasına da gerek yok. Altyapı sadece fiber demek değildir. Fiberi de mobili de paylaşalım. Mobilde altyapıyı yabancı vendorlardan alıyoruz. Bunu da ULAK Projesi’yle değiştirip yerli üretime destek verip, mobilde yerli baz istasyonu kullanmak istiyoruz. Mobilde ithal ekipmanlar yüzünden ekonomiye on milyarlarca dolarlık yük yaratıyoruz. Bir de anten çöplüğü var ki ona da çözüm bulmamız lazım. Bu alanlarda mükerrer yatırım yapılmamasını sağlamalıyız” dedi.
Fiber altyapımız yetersiz değil, 11.3 milyon hanede var
Türkiye’de fiber altyapının yetersiz olduğuna ilişkin iddiaların doğru olmadığını söyleyen Aslan, hanelerin %98’ine ulaştıklarını belirtti. Aslan, şu bilgileri verdi: “20 milyon hanenin 11.3 milyonunda fiber var. Yatırımlarımız sonucu, 2011 sonunda fiberle kapsanan hane sayısı %20 iken, 2015’in 2'inci çeyreğinde %60’lara çıktı. Bugün sunduğumuz Fibernet ve Hipernet hizmetlerimizle yüksek hızda internet hizmeti alan 1 milyon 252 bin abonemiz var. Bu oran, fiberle erişim sağlayabildiğimiz hanelerin %15’ine denk geliyor. Türk Telekom abonesi her 6 haneden 1’i fiber altyapı kullanıyor. Bu oran Almanya’nın 10, Fransa’nın 3.8, İtalya’nın 3.7 ve İspanya’nın 1.5 katı. Biz bunu daha da iyi hale getireceğiz. 2015 verilerine göre AB üyesi 28 ülkedeki ortalama fiber penetrasyonu oranı %5.6 iken, Türkiye’de yüzde 11. Türkiye, fiber abone sayısında 1 milyon ve üzerinde olan AB ülkeleri sıralamasında 5’inci sırada.”
Yatırım yapmayan ödüllendirilmesin
Türkiye’nin bölgenin iletişim üssü olması için çalıştıklarını, telekomünikasyonda önde gelen ülkelerdeki modellerin uygulaması gerektiğini, Güney Kore, ABD ve Singapur’da altyapı paylaşımı konusunda operatörlerin ciddi destekler aldığını kaydeden Aslan, şöyle konuştu: “Onlardan daha başarılı olmak istiyorsak kim yatırımcı, kim değil belirlenmesi lazım. Bu yatırımların sürmesi için teşvik ve destek gerekiyor. En önemlisi Türkiye’de yatırım yapmayanları ödüllendirmemek lazım. Biz büyük düşünüyoruz. Rakiplerimizin iki adım önünde olmak için çalışıyoruz. Türk Telekom Grubu son 10 yıldır fibere büyük yatırım yaptı. Sadece bize değil tüm GSM ve alternatif operatörlere yetecek altyapımız mevcut. Şu andaki toplam trafik kapasitemizin sadece yüzde 10’u civarında. Yatırım yapmadıkları için bunun rahatsızlığı hissedenler var. Yatırım yapmayanlar da 4.5G öncesi panikte.”
“BİLANÇOMUZ GÜÇLÜ, İSTEDİĞİMİZ KREDİYİ ALABİLİYORUZ”
“Bilançomuz güçlü. Çok sağlıklı bir durumdayız” diyen TT Grubu CEO’su Aslan, şöyle devam etti: “Şoklara karşı dirençliyiz. Hem nakit akışı hem de istediğimiz kredileri alma anlamında iyi durumdayız. İşlemlerimizin çoğunu TL üzerinden yapıyoruz. Hayata geçirdiğimiz entegrasyonla önemli bir verimlilik sağladık. Kur dalgalanmasını buradan telafi ediyoruz. 2015 sonu gelir, kar ve yatırım maliyeti rakamı hedefl erimizde bir değişiklik yapmadan aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Sektör için yatırım zamanı. Entegrasyonla da önemli bir verimlilik sağladık. Fil gibi kıpırdaması zor olmayan, atik ve çevik bir şirketiz” dedi. Aslan, terör olayları nedeniyle bölgedeki kayıplarının yönetilebilir seviyede olduğunu, çalışanları için güvenlik önlemlerini artırdıklarını belirtti.
Yerli 4.5G 'baz'ı üretecek
Rami Aslan, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayınlarından çok memnun olduklarını, TRT ile birlikte yapılan yayınların satışlarına olumlu yansıdığını kaydetti. Aslan, “Tivibu platformu üzerinden maç yayınları 1 ay önce başladı. Satışlara olumlu yansıdı. Abone artışı konusunda rakam veremem ama çok arttığını söyleyebilirim” dedi. Rami Aslan Ar - Ge operasyonlarını %100’ü Türk Telekom’a ait olan Argela çatısı altında yürüttüklerini belirtti. Silikon Vadisi’nde de ofis açtıklarını söyleyen Aslan, “Argela’da Aselsan işbirliğiyle yerli 4.5G baz istasyonu ve 5G yeni nesil mobil iletişim teknolojileri için yazılım bileşenleri geliştiriyoruz. %100 Türk mühendislerinin geliştirdiği, yerli 4.5G baz istasyonu üretmeye başlıyoruz. Prototipi üretildi ve testlerine başlandı" diye konuştu.
Akıllı KenTT, Karaman’da
İlk entegre akıllı şehir projesini Karaman’da hayata geçirdiklerini belirten Aslan, “Tüm iletişim altyapılarını tek bir noktada buluşturup merkezi olarak yönetilebilen, uçtan uca entegre bir akıllı şehir kurduk. Antalya’yı da Akıllı KenTT uygulamaları ile tanıştırdık. Hedefimiz Türkiye’nin 81 şehrini Akıllı KenTT haline getirmek. Akıllı KenTT uygulamaları ile trafik bekleme süresini %25, kaza sayısı %60, karbon salınımının ise %40 azalması bekleniyor. Su kullanımında ise %30’a varan bir düşüş hedefl eniyor” dedi.