'Enerji ithalat faturası azalacak'

Linyit ve biyokütleden sentetik petrol üretimi sağlama çalışmalarına başlayacağını belirten, 'Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, 'Hedefimiz enerji ithalat faturamızı düşürmek' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, bu yıl sonuna kadar Manisa'da linyit ve biyokütleden saatte 250 kilogram sentetik petrol üretecek pilot projenin başlayacağını belirterek, "Hedefimiz, bu tesislerimizin sayısını artırarak, enerji ithalat faturamızı düşürmek ve 2 milyar doların üzerinde sentetik petrol üretimini sağlamak" dedi.  

Alaboyun, yaptığı açıklamada, Manisa'nın Soma İlçesi'nde ilk olarak sentetik petrol pilot üretim çalışmaları yapılacağını, bu çalışmaların ardından gelecek yıl bölgede ilk etapta 4 gigavat termal kapasiteli bir tesis kurulacağını söyledi. Yıllık 500 milyon dolarlık sentetik petrol üretilmesinin planlandığını ifade eden Alaboyun, şu bilgileri paylaştı: 

"2009 yılında Bakanlığa bağlı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) iş birliğinde 'Biyokütle ve Kömür Karışımlarından Sıvı Yakıt Üretimi (TRIJEN)' adıyla bir Ar-Ge projesi başlatıldı. İlk çalışmalar TÜBİTAK-MAM Gebze yerleşkesinde laboratuvar bazlı yapıldı. Bu yıl sonuna kadar Türkiye Kömür İşletmeleri Soma ELİ Müessesesinde pilot üretime başlıyoruz. Böylece, linyit ve biyokütleden saatte 250 kilogram, günde ise 6-7 varil sentetik petrol üretimi yapacağız."  

'Faturanın azalmasına katkıda bulunacak'

Alaboyun, geçen yıl Türkiye'nin enerji ithalat faturasının 55 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlattı ve geliştirilecek teknolojilerle bu faturanın azaltılmasına katkıda bulunulacağını aktardı. 

Bakan Alaboyun, "Biz bu teknoloji ile ithal ettiğimiz enerjiye ayrılan bütçeden hatırı sayılır bir oranda tasarruf etmiş olacağız. Hedefimiz, bu tesislerimizin sayısını artırarak, enerji ithalat faturamızı düşürmek ve 2 milyar doların üzerinde sentetik petrol üretimini sağlamak." 

Alaboyun, ayrıca, kömürün sıvılaştırılması gibi özel bir konuda Türk mühendislerinin uzmanlaşmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Dünyada temiz kömür teknolojisi kapsamında yürütülen çalışmalarda, ülkemiz de kendi teknolojisini geliştirerek, söz sahibi olabilecek konuma gelecektir" ifadesini kullandı.  

Sentetik petrol üretiminde hayvan gübresi, anız, dal, yaprak, ağaç kabuğu, fındık kabuğu, çay, meyve kabuğu, sebze artığı, pirinç sapı gibi atıklar kullanılabiliyor. Türkiye'nin sentetik petrol üretiminde tüm potansiyelini kullanması durumunda enerji ithalatının yüzde 20'sinin karşılanabileceği belirtiliyor.