'Ek vergi, sektörü olumsuz etkiler'

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Süel, cep telefonlarına ek vergi getirilmesi kararı için,"Yüksek vergi sektörün büyümesini olumsuz etkiliyor. Ek vergi tekrar gözden geçirilmeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, akıllı telefonu herkes için erişilebilir kılma konusunda yatırımlarını sürdüreceklerini belirterek, "Vergi oranlarında yapılacak kademeli düşüşlerin Türkiye'de yerli telefon üretimini yaygınlaştıracağını düşünüyoruz" dedi. 

Süel, akıllı telefonların, ülkede mobil internet kullanımının yaygınlaştırılması ve bireylerin dijital hayata uyum sağlaması açısından kritik önem taşıdığını söyledi. 

Yıllık cep telefonu satışlarına bakıldığında 12 milyon adetlik bir hacim görüldüğünü dile getiren Süel, yerli üretimle telefon pazarının daha da büyüyerek hak ettiği satış rakamlarına ulaşacağını düşündüklerini ifade etti. 

Yerli cep telefonu üretiminin, cari açığın kapanması açısından önemli olduğunu anlatan Süel, şöyle konuştu: 

'Yerli firmalar atılım içinde'

"Halihazırda akıllı telefon üretiminin belli aşamaları ülkemizde yapılıyor. Üretim ve Ar-Ge yetenekleri geliştikçe, telefonun tüm tasarımının ve parça üretiminin Türkiye'de yapılabileceğine inanıyoruz. Bu konuda birçok yerli firma büyük bir atılım içinde. Özellikle yerli üreticilerle işbirliğimizi artırarak devam ettirmeyi ve yeni projelerle desteklemeyi planlıyoruz. Böylece, yerli üreticilerimize dolaylı bir yatırım kaynağı oluşturmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar Vodafone markalı 15 telefonu ve 5 tableti tüketicilerle buluşturduk, yerli üretimin akıllı telefonda bir seçenek olmasını sağladık. Akıllı telefonu herkes için erişilebilir kılmak konusunda yatırımlarımızı sürdüreceğiz." 

'Ek vergi kararı gözden geçirilmeli'

Akıllı telefonlara ek vergi getirilmesi kararının gözden geçirilmesi gerektiğini bildiren Süel, "Bugün telefon kullanımında olduğu gibi cep telefonlarına da yüksek vergi oranları uygulanıyor. Bu da perakende fiyatları yükselterek abonelerin yeni nesil telefonlarla buluşmalarını geciktiriyor, sektörün büyümesini olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla, vergilerin düşürülmesi de en büyük teşvik aracı durumunda. Vergi oranlarında yapılacak kademeli düşüşlerin Türkiye'de yerli telefon üretimini yaygınlaştıracağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

'4G için eşit paylaşım çok önemli'

Akıllı telefonların, bu yıl geçilmesi planlanan 4G teknolojisinin yaygınlaşması açısından da önem taşıdığına dikkati çeken Süel, 4G lisans ihalesinin sektörün önünün açılmasını sağlayacağını, sektörde bir rekabet aksaklığı yaratmayacağını söyledi. 

Lisans politikasının, bir operatörün diğer operatöre karşı rekabet avantajı ya da dezavantajına sahip olmasına fırsat vermeyecek adil bir yapı üzerine kurgulanması gerektiğini belirten Süel, 4G için ihtiyaç duyulan 800 MHz bandının eşit paylaşımının büyük önem taşıdığını kaydetti. 

Süel, 800 MHz frekans bandının, geniş kapsama olanakları avantajı nedeniyle mutlaka ihale dönemine kadar boşaltılması, kullanıma hazır hale getirilmesi ve kapsama yükümlülükleri gözönüne alındığında her operatörün eşit ve yeterli düzeyde alabileceği biçimde ihale edilmesi gerektiğini bildirdi. Süel, şöyle konuştu: 

"İhale sürecinde gündeme gelebilecek çok yüksek lisans bedelinin, yatırımcıların iştahını azaltacağını, vergilerin de yüksek olduğu ülkemizde genişbant penetrasyonunu daha da düşüreceğini gözönünde bulundurmak gerekiyor. Adil bir ihale yöntemi, yatırım-istihdam sarmalını olumlu etkilerken, rekabetin duyarlılığını da sağlamalı, günün sonunda kazanan ise tüketici olmalı" diye konuştu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir