'Bu yıl rekabet etmek intihardır'
Bulgaristan’dan Azerbaycan’a pek çok ülkede seçimler onun ürettiği zarflarla yapılıyor. Yeni Moii markası ile defter işine de giren Bülent Yener, kârı artıracak işler peşine düştüklerini anlattı
Komşu ülkelerdeki seçimlerde kullanılan zarfların üreticisi, Türkiye’nin zarf pazarının yüzde 30’unun sahibi Yener Kırtasiye Zarf, üçüncü kuşağın elinde ambalajdan markalı defterlere farklı alanlara genişleyerek büyüme peşinde. Hedef karlılığı artırmak. 3’üncü kuşak yönetici Bülent Yener’e göre bunun yolu ise daha üst segment ürünleri satabilir hale gelebilmek. Bu yıl piyasada vadelerin 1 yılı aşan sürelere uzadığını anlatıyor Yener, “Tahsilat sıkıntısı bu yıl çok kötü. 2014’e artık tahsilat yapamıyoruz örneğin. Piyasada neredeyse aynı çekler döner hale geldi, nakit çok az, herkes vadeleri uzatıyor. İhracat olmasa para yetiştiremeyiz” diyor. Tahsilat tıkanmış durumda ama bu yılın ilk üç ayında satışlar beklediklerinin üzerinde: “Talepte beklediğim daralma olmadı. Bu yıla daha az satıp daha çok kar etme stratejisi ile girdim. 2014, ciro artırmak anlamında rekabet edilecek bir yıl değil, kim kimle rekabet ediyorsa intihar ediyor bana göre. Ancak işler düşecek diye bekliyordum, gelen sipariş artışları bizi şaşırttı. Belki enflasyon beklentisi ile stoğa mal alıyorlar, bilemiyorum” diyor. 2013 yıl sonu itibarıyla yüzde 20 büyüme ile 40 milyon TL ciro elde etmiş şirket. Geçen yıl 4 milyon TL yatırım yapılmış. Bu yıl ise yüzde 25 büyüme hedefleniyor.
Ana okulları fırsat yarattı
Yener Kırtasiye, Bülent Yener’in dedesi tarafından 1943 yılında kurulmuş. Şirket, zarf makinelerini Türkiye’ye 1970 yılında getirerek zarf üretimine başladı. 1995 yılında zarf üretimine odaklanan Yener, 15 bin metrekarelik kapalı alanda yılda 8 bin ton kağıt işleme kapasitesine sahip. Yener, şimdi hem zarf gibi ekonomik ömründe düşüş trendine giren bir ürünle ayakta kalmaya hem de karlılığı artıracak yeni alanları yakalamaya çalışıyor. Örneğin sanatsal kağıtlar, örneğin markalı, özel defterler... Ana sınıflarının ve yuvaların yayılması özel amaçlarla kullanılan sanatsal kağıtların pazarını büyütmüş. “Bu alanda hep ithal ürünler var. Biz yerli bir marka olarak sanatsal kağıt işine girdik. Bu alanda önemli bir potansiyel görüyorum. İhracata da başladık” diyor. Yener Zarf, Moii markası ile defter satışı işine de girmiş. Bu işe önemli bir yatırım yapılıyor; ihracat odaklı bir pazarlama çalışması ile görünüşte ithal markalardan geri olmayan ancak önemli bir fiyat avantajı taşıyan bu özel deferler Almanya başta tüm Avrupa’da hızla pazar payı kazanıyor. Yener, “Bu yıl Almanya başta olmak üzere Avrupa’da 2 bin kırtasiye mağazasında Moii standımız olacak. Dünyanın en önemli kırtasiye zincirlerinde varız” bilgisi veriyor.
Moii markalı defterleri ürettikleri hammaddeyi Avrupa’dan aldıklarını ve markalarını koyayarak yeniden Avrupa’ya sattıklarını anlatıyor Yener. Türkiye pazarında kırtasiye dükkanını ayakta tutmaya çalışanların içinde olduğu handikapı anlatıyor ve bu handikaptan nasıl bir iş fırsatı yarattıklarını ortaya koyuyor: “Yıllarca kırtasiyeler ucuz Çin malı ürünleri almaya çalıştı. Ucuza alayım ki ucuza satayım mantığı vardı. Ama bugün ucuza alıp satmaktan yarattığınız katma değer, dükkanı ayakta tutmanıza imkan vermiyor. 10 kuruşluk kalemi 15 kuruşa satıp ayakta kalmak zorlaşınca insanlar 1 liralık kalem alıp 1.5 liraya satayım mantığına geldi. Biz de bu noktada kaliteli ürünlerle pazar almaya başladık. Şimdi popüler kırtasiyelere girin 5 TL’den ucuz mal bulamazsınız. Gelir düzeyi arttıkça bu trend hızla yayıldı. Biz bu ortamda Moii markası altında yeni ürünler geliştirip ciddi bir ürün grubu yarattık. Yerli üretici olmanın avantajı ile Avrupalı rakiplerden yarı yarıya ucuz, o kalitede ürünler üretiyoruz. Güzel duvarlar yarattık, ürünlerimizin olduğu. Kırtasiyelere metrekareyle bu duvarları satacağız.” Moii’ye gelen talebin çok iyi olduğunu, bu yıl geçtiğimiz yılki 5 milyon dolarlık cironun iki katına kadar çıkabileceğini anlatıyor Yener. 2015 yılı için hedef 12 milyon 500 bin TL, 2023 yılı için de 80 milyon TL hedefleniyor.
İç pazarın gücü ile ihracat
Yener Kırtasiye Zarf, yıllık 1 milyar 200 milyon adet zarf üretimi ile 3 kıtada toplam 25 ülkeye ihracat yapıyor. Ancak zarfın kullanımı tüm dünyada her yıl yüzde 3 ila 5 azalıyor. Yener Kırtasiye Zarf için, e-mail ile başlayıp e-fatura ile devam eden “zarf kullanımındaki düşüş” trendini aşmanın bir yolu da ihracat. Bundan 5 yıl önce ciro içinde ihracatın payı yüzde 10 iken bugün bu oran yüzde 50’ye gelmiş. Sadece ürettiklerini değil, üreticiden mal alıp ihracat yapma kanalını da kullanıyor firma. Bülent Yener, “Türkiye büyük bir pazar, çocuğumuz çok. Bu önemli pazar bizim ayakta kalıp ihracat pazarlarını zorlayabilmemize imkan tanıyor” diyor.
Online için özel kutu üretecek
Son olarak ambalaj sektörüne girmiş Yener. Geçen yıl 20 bin ton üretim yapan Nisa Oluklu’yu 8 milyon TL’ye satın alan Yener, yeni bir alana girmiş böylece. Bülent Yener ambalajdaki vizyonunu şöyle anlatıyor: “Bu şirketi almamızın sebebi, ürünlerimizi tamamlayıcı oluklu mukavva kutular üretmek. Online ticarette kullanılan özel kutular var, bunlar postalama amaçlı kutular. Bu tip kutuları üreteceğiz. Hazır, bant kullanmaya gerek olmayan kendinden katlamalı ve yapıştırmalı kutular.” Yener’in yine ihracat odaklı yeni yatırım yaptığı bir ürün de baloncuklu zarf... Türkiye’nin tüm ihtiyacı yurtdışından geliyor. Bu yıl içinde baloncuklu zarf üretme planları olduğunu anlatıyor Yener. “Biz a’dan z’ye alanımızdaki tüm ürünleri üreten bir çözüm ortağı olmak istiyoruz. Çünkü bunu yapabildiğinizde fiyatınız ikinci plana düşüyor” diyor. Zira bu dönemde kârlı olmanın yolu, katmadeğerli ürünlerle çözüm ortağı haline gelip, fiyat rekabetinden sıyrılabilmekten geçiyor.
İşi çocuklara devredecek
10 yıl sonrası için ise Yener’in hayali 20’li yaşların başında olan çocuklarının işi devralması... Belli ki son dönemdeki ekonomik durum yormuş Bülent Yener’i. "Milli gelir 30 bin dolara çıkınca, o insanlara kırtasiye ürünü ürettirip Uzakdoğu ile rekabet edebilmemiz mümkün olmayacak. Biz ağırlığı ihracata vereceğiz” diyor.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde zarflar sarı renkte olacak
Yener Kırtasiye Zarf, seçim zarflarını üretiyor. Son seçimlerde kullanılan zarfların önemli bir bölümünü, 50 milyon adedini onlar üretmiş. Cumhurbaşkanlığı seçimi için zarfları da üretme çalışmaları başlamış. Peki ne renk olacak zarflar? Bülent Yener, “Sarı” diyor. Avrupa’da bölge ülkelerde olmayan bir üretim kapasitesine sahip. Bu durum, şirketin bölge ülkelerindeki seçimlerin zarfını yapma fırsatını da getirmiş. “Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan seçimleri bizim zarflarımızla yapıldı” diyor Yener. Şimdi son olarak Yunanistan’daki seçimlerin zarfını üretmek üzere teklif vermişler.
Konuşan kredi kartlarına özel cüzdan üretiyor
“İnsanların ceplerindeki temassız kredi kartları, yeni pasaportlar ve nüfus cüzdanlarının içinde bir çip var ve bu çip bilgileri temassız olarak karşıdaki makineye ulaştırmanızı sağlıyor. Ama bu istemediğiniz zaman da olabiliyor çünkü kartlar sürekli konuşuyor, “Benim adım bu, kart numaram bu” diye. Belirli cihazlar bu verileri toplayabiliyor. Biz de Amerikalı bir şirketle işbirliğine giderek bu kartların dışarıdan istenmediğinde okunamamasını sağlayan bir kağıt üretmeye başladık. Bu kağıdın olduğu cüzdanlar ürettik şimdi. Hem iç pazarda satacağız hem de ihraç edeceğiz bu cüzdanları.”
TT’nin zarf siparişi e-fatura ile 3’te 1'e düştü
“Türk Telekom’un fatura zarflarını biz üretiyoruz. 5 yıl, e-faturaya geçilmesinden önce her ay 26 milyon adet zarf alıyorlardı. Bu sayı şimdi 6 milyona düştü. 20 milyon müşteri e-faturaya geçti. Çok dramatik bir düşüş oldu bu.”