'Agresif oyuncu olma hedefimiz başarıyla işliyor'

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Baturalp Pamukçu, “Ülkemizin, makro ekonomik yapıda her yıl büyüme göstermesi ve halen çok gerilerde olan sigorta penetrasyonu sektörün 2023 hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracak en önemli parametrelerdir” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-013.png

Sigorta sektörünün yabancı oyuncularından Türk Nippon Sigorta, sessiz bir şekilde hızla büyüyor. Şirket, yılın ilk sekiz ayında üretimini yüzde 63 oranında artırma başarısı gösterdi. Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Baturalp Pamukçu, “Şirketimiz, iki sene önce başlatmış olduğu, şirkete ve paralelinde satış kanallarına gelir getirecek her branşta agresif bir oyuncu olmayı hedefini etkin olarak uygulamaktadır” diye konuştu. 

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Baturalp Pamukçu, sigorta sektörünün geleceğine yönelik beklentileri ve Türk Nippon Sigorta’nın hedefl erine yönelik DÜNYA’ya açıklamalarda bulundu. Baturalp Pamukçu, 1 Haziran 2015 itibariyle yürürlüğe giren yeni Trafik Sigortası genel şartları gibi gelişmeler ve ilk altı aylık veriler ışığında 2015 yılı sonunda sigorta sektörünün konsolide sonuçlarındaki teknik kâr veya zarar gerçekleşmesinin özellikle trafik ve kasko sigortalarındaki teknik sonuçlara paralel olacağını öngörerek, “Bunun yanında bu branşları yangın ve doğal afetler branşının olumlu yönde etkileyeceğini düşünmekteyim” dedi. 

Trafikte zararı körükleyen etken çok 

IBNR baz etkisinin yanı sıra trafik sigortalarında eksik fiyatlamanın olduğunun söylenebileceğini ifade eden Pamukçu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yandan şirketlerin üzerlerinde taşıdıkları maliyetler artarken, primlerin aynı oranlarda artmaması, bedeni tazminat ödemelerindeki devam etmekte olan artış trafikdeki zararı körüklemekte. Bütün bunların yanında 1 Haziran 2015 itibariyle yürürlüğe giren yeni Trafik Sigortası genel şartları ile; araçlardaki değer düşüklüğü yeni bir teminat olarak tanımlanmış, orijinal veya eşdeğer yedek parça kullanımına dair koşullar net olarak belirlenmiş , bedeni hasarlarda destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanmasına baz teşkil edecek mortalite tablosu ile tazminat değerleme faiz oranı belirlenmiştir. Yayınlanan bu genel şartlar uygulamada belirsiz olan bazı noktaların netleşmesi ve standartlaştırılması açısından olumlu olmuştur. Sektör için ise genel şartlarda belirtilen başlıkların bir kısmı hasar maliyetlerini arttıracak unsurlar taşımaktadır.” 

Penetrasyonun düşüklüğü iştahı yüksek tutuyor 

Türkiye’de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörü’nün çok önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna vurgu yapan Baturalp Pamukçu, “Ülkemizin, makro ekonomik yapıda her yıl büyüme göstermesi ve diğer gelişmiş ülkelere göre karşılaştırdığımızda halen çok gerilerde olan sigorta penetrasyonu sektörün 2023 hedefl erine ulaşmasını kolaylaştıracak en önemli parametrelerdir” dedi. Sektör yatırım çekmeye devam edecek mi? diye sorduğumuz Baturalp Pamukçu, “Sektörümüze bu sene çok fazla olmasa da yatırımcı ilgisinin orta ve uzun vadede devam edeceğine inanmaktayım” ifadelerini kullandı. 

Hedeflerimizin üstündeyiz 

Türk Nippon Sigorta’nın hedefl erini paylaşan Baturalp Pamukçu, şirket olarak, 2015 yılının ilk sekiz ay sonuçları itibarı ile değerlendirildiğinde hedefl erinin üstünde bir gerçekleştirme sağladıklarının altını çizerek şunları söyledi: “ 2014 senesinde olduğu gibi bu sene de özellikle oto dışı branşlarda büyüme isteğimizi ilk sekiz ay sonunda rakamlarımıza başarılı bir şekilde yansıttık. İlk sekiz ayda toplam 73.1 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdik. Şirketimizin; toplam prim üretim rakamlarını, 2015 yılının ilk sekiz ayını yine aynı dönemin 2014 yılı ile karşılaştırdığımızda yüzde 63 büyüdüğünü gözlemlemekteyiz. Şirketimiz 2015 yılının ilk sekiz ayı sonunda da iş dağılımını oto dışı branşlar lehine çevirerek, yüzde 60 oto dışı , yüzde 40 ise oto branşlarından oluşmasını sağladı” diye konuştu.

Bireysel ve orta ölçekli işlere ağırlık veriyoruz

Yıl sonuna yönelik hedefl erini sorduğumuz Pamukçu sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk sekiz ay sonunda elde ettiğimiz büyüme oranını koruyarak prim üretim dağılımda oto dışı branşların payını ve kârlılığı daha da arttırmak. Şirketimiz, iki sene önce başlatmış olduğu, şirkete ve paralelinde satış kanallarına gelir getirecek her branşta agresif bir oyuncu olmayı hedefini etkin olarak uygulamaktadır. Özellikle bu yıl da ürün yapılarını tekrar gözden geçirdiğimiz bireysel ve orta ölçekli iş segmentine ağırlık vermekteyiz. Öte yandan bu yılın ilk sekiz ayında şirketimiz etkin olarak üretim yaptığımız bireysel sigortaların yanısıra özellikle küçük ve orta boy işletmelerin yangın, sorumluluk, nakliyat ve inşaat sigortalarında ağırlıklı olarak büyümüş ve bu büyümesini kârlılığa olumlu olarak yansıdı.”

Hizmete yönelik fiyatlandırma görmeye başladık

Sektörün son dönemlere kadar çoğunlukla üretim hacmine ve fiyata yönelik olarak hizmet verdiğine dikkat çeken Baturalp Pamukçu, “Genellikle üretim yapma isteğinin devamlı ön planda olması riskin seçimini, değerlendirmesini ve fiyatlandırmasını ikinci planda bırakmış, bu gelişimde genellikle teknik zarara yol açan bir unsur olmuştur. Bu süreci sektörümüzün eksi bir unsuru olarak ele alabiliriz. Bu yapı son yıllarda değişmeye başlamış ve her branşta olmasa bile bazı branşlarda teknik karlılığa ve hizmete yönelik fiyatlandırma sektörde görülmeye başlanılmıştır” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir