'20 yılında Harvard’dan fazla ders var’
Turkcell 20’nci yaşını kutluyor. CEO Süreyya Ciliv, “Türkiye’den bir global teknoloji şirketi neden çıkmıyor diyenlere Turkcell’e bakmalarını öneriyorum. Turkcell’in bugün geldiği nokta bir başarı hikayesidir” dedi
ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - “Turkcell’in 20 yıllık öyküsünde, Harvard MBA’de okutulandan daha değerli dersler var.” 20’nci yaşını kutlayan Turkcell’in CEO’su Süreyya Ciliv, Türkiye’nin ilk GSM şirketi olan ve artık bir teknoloji şirketine dönüşen Turkcell'i anlatmaya bu sözlerle başladı. Son iki yılda Avrupa’nın en hızlı büyüyen telekom grubunun Turkcell olduğunu söyleyen Ciliv, “Türkiye’den bir global teknoloji şirketi neden çıkmıyor diyenlere Turkcell’e bakmalarını öneriyorum. 9 ülkede 71 milyon müşteri ile Turkcell’in bugün geldiği nokta bir başarı hikayesidir” dedi. Ciliv, Turkcell’i başarıya götürenin takım oyunu, bilgi, inovasyon, çalışkanlık ve teknoloji ile müşterilere eşsiz bir deneyim sunmak olduğunu vurguladı.
Selocan için CEO’yu zor ikna ettik
Turkcell’in 20’nci yıl kutlamaları, bir basın toplantısı ile başladı. Toplantıda Turkcell’in 20 yıllık hikayesi videolar ve resimlerle anlatıldı. Dev ekranda, Turkcell’in kurucuları Murat Vargı ve Mehmet Emin Karamehmet’in 1993-1994 yıllarında şirketin hayata geçme hikayesini anlattıkları videolar gösterildi. Vargı, Turkcell ismini, yatırım için ilk yıllarda görüştüğü Avrupalı bir girişimcinin koyduğunu, Turkcell’in maskotu Selocan’ı yönetim kurulunun seçtiğini ancak ‘Bunu kartvizitime koymam’ diyen o dönemki CEO’yu zor ikna ettiklerini anlattı. Karamehmet ise video röportajda, “Bize gelene kadar 2 yıl dolaşıp yatırımcı aramışlar, biz o gün yatırıma karar verdik” dedi. CEO Ciliv, konuşmasında bu söze atıfta bulunarak, Turkcell’in hikayesinde kendisini en etkileyen noktalardan birinin bu vizyon olduğunu belirtti. Zira Turkcell ilk kurulduğunda 10 yılda 600 bin aboneye ulaşacağı öngörülmüştü. Oysa şirket Karamehmet’in sözleriyle “Herkesi çok memnun eden bir yatırım” oldu.
Global olma vizyonu ilk iş ilanında yer aldı
Süreyya Ciliv, Turkcell’in 20 yılını anlatırken “müşteriye faydayı ve farklıyı sunma” yaklaşımını benimsediklerini, müşterilerini segmentlere ayırıp her segmente uygun fayda ve farklı hizmete odaklandıklarını anlattı. Turkcell’in ilk verdiği iş ilanını ekrana yansıtan Ciliv, 2 Ocak 1994 tarihli bu ilanın İngilizce verildiğini ve Turkcell’in “genç uluslararası Türk GSM şirketi” olarak tanıtıldığına, daha ilk günden vizyonun globalleşme olduğuna vurgu yaptı. Bugün Turkcell 9 ülkede himet veriyor ve 5 ülkede pazar lideri pozisyonunda. 1996’da Azerbaycan’a giren şirket, 1997’de Gürcistan, 1999’da Kazakistan ve KKTC, 2000’de Moldova, 2005’te Ukrayna, 2008’de Belarus ve 2010’da Almanya’da hizmet vermeye başladı. Turkcell’in başarısında hep ilklere imza atmasının önemli etkenlerden biri olduğunu anlatan Ciliv, “İlk alo, ilk SMS, ilk cepten ödeme, ilk 3G... İnovasyonda dünya çapında 300’ü aşkın ödül aldık. 1995 yılında telefonun yanında başka hizmetler de sunmaya başladık; Finans hattı gibi. 1997 yılında, ilk alodan 3 yıl sonra 1 milyon aboneye ulaşmıştık. 1999 yılında Hazırkart’a geçişimizle abonede patlama yaşandı” diye konuştu. Bugün 35.2 milyon Turkcell abonesinin yüzde 60’ı ön ödemeli karta sahip. 2000 yılında New York Borsası’nda halka arzın yine önemli bir ilk olduğunu anlatan Ciliv, bugün şirketin 13 milyar dolarlık değeriyle New York Borsası’ndaki 2 bin şirket içinde en değerli yüzde 15 arasında olduğunu vurguladı.
20 yılda toplam 23.1 milyar TL yatırıma imza atıldı
Turkcell kurulduğundan bu yana toplam 23.1 milyar TL yatırıma imza atılmış. Ciliv, “Bu sayede Apple’ın kurucularından olan Steve Wozniak, Türkiye’ye geldiğinde ‘Türkiye’de 3G, ABD’deki 4G’den hızlı’ diyebiliyor” sözleriyle altyapıya yapılan yatırımın öneminin altını çizdi. Hakkari’nin köylerinde, Van’ın dağlarında Turkcell çalışanlarının ne şartlarda altyapıyı kurduğunun, katır sırtlarında nasıl jeneratör taşındığının ortaya konulduğu fotoğrafl arı gösteren Turkcell CEO’su, “Başarımızda en önemli pay bu insanlardadır” ifadelerini kullandı. Fiber’in önemini erkenden görüp bu alanda ciddi yatırımlar yaptıklarını anlatan Ciliv, Türkiye’nin bu sayede ‘dünyada 1000 mbps fiber internet sunan 7 ülkeden biri’ haline geldiğine işaret etti.
Çağrı merkezleri ile illerin kalbine dokundu
Turkcell, 2005 Erzurum çağrı merkezi ile Anadolu’da çağrı merkezi yatırımlarını başlattı. Erzurum’un çağrı merkezindeki başarısı, tüm Anadolu’da bu merkezlerin yayılmasını sağladı. Ciliv bugün Van’daki çağrı merkezinde çalışanların yüzde 50’sinin engelli vatandaşlar olduğunu, Van depreminde yaralananları işe aldıklarını anlattı. Dünyada kurumsal sosyal sorumluluğa en çok önem veren şirketlerden birinin Turkcell olduğunu söyleyen Ciliv, “Sosyal sorumluluğa 620 milyon TL aktardık. Kardelenler projesi ile 100 bin genç kızımıza burs verdik. Şimdi Kardelenleri, teknoloji, bilim gibi daha spesifik uzmanlık alanlarına yönlendirmeyi planlıyoruz” dedi. Ekonomiye Kadın Gücü de Turkcell’in imza attığı önemli projelerden biri. Ciliv yeni dönemde bu projelerin hız kazanarak süreceğini anlattı. Ciliv 20’nci yıl kutlamaları kapsamında Turkcell müşterilerine özel hediyeler sunulacağını da belirtti.
Hatçe ana kosinüsü bilmiyorsa, oğlu Akademi'den öğrenebilecek
“Önümüzde muazzam bir 10 yıl var” diyen Süreyya Ciliv, mobil internet, nesnelerin interneti, bulut, big data ve dijital servisler trendlerinin tüm sektörleri dönüştüreceğine inanıyor. Turkcell’i de bu trendlerin izinde yönetiyor. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin önümüzdeki yıllarda muazzam bir değişime uğrayacağını anlatan Ciliv vizyonunu şu sözlerle paylaştı: “Çocuklar evde derslerin videosunu izleyip okulda bunu tartışacak, proje yapacak. Giyilebilir bilgisayarlar tansiyonumuzu ölçüp gerektiğinde doktora haber verecek. Turkcell Akademi’yi bu anlamda çok önemsiyoruz. Ben Ankara Fen Lisesi mezunuyum. Şansıma bilgiye çok kolay sahip oldum, okulumuzda kişi başına bir mikroskop düşerdi, deneyler yapardık. Ama köyde okuyan bir çocuk da artık bu şansa sahip olabilecek. Hatçe ana kosinüsü bilmiyorsa oğlu cep telefonundan Turkcell Akademi’ye girip video izleyip öğrenebilecek."
“Zor bir dönemde görev aldım, Barcelona’ya bakın...”
Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, son dönemde şirketin ortaklık ve yönetim yapısındaki karmaşık sürecin CEO olarak kendisine ve şirketine etkilerine dair soruya şu yanıtı verdi: “Turkcell’in zor bir döneminde görev aldım. Hem içeride hem dışarıda... Ama biz hep işimize odaklandık, çok işimiz var, geride kalma şansımız yok. Çalışanlar, ‘Süreyya Bey bize hiçbir şey hissettirmedi’ diyor. Biz hep şirket toplantılarında Barcelona’nın futbol başarısını örnek gösterirdik. Her zaman kazanırken birden bir takım değişiklikler oldu, Barcelona kendisinden zayıf takımlara yenilmeye başladı... Problemlere odaklanmadık biz hiç. Çünkü hepimiz yüzde 100 performans ortaya koymazak önümüzdeki 5 yılda zor duruma da düşebiliriz. Kaybedecek vaktimiz yok, yapacak çok işimiz var.”