Türkiye’de 10 bin çalışana 43 endüstriyel robot düşüyor

Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) verilerine göre, 2023’te endüstriyel robotların sayısı 4 milyon 282 bine çıktı. Türkiye’de ise geçen yıl kurulan yeni robot sayısı bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 4 bin 429’a yükseldi. Türkiye’de robot yoğunluğu, imalat sanayisinde 10 bin çalışan başına 43 robot ile hala oldukça düşük bir seviyede bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son zamanlarda yapay zekadaki ilerleme ile endüstriyel robotla­rın kullanımı ve küresel iş gü­cünün değişim hızı artıyor. Uluslararası Robotik Fede­rasyonu (IFR) verilerine göre, 2022’de 3 milyon 904 bin olan faaliyetteki endüstriyel robot sayısı geçen yıl 4 milyon 282 bine yükseldi.

Dünya çapında kurulan ye­ni endüstriyel robot sayısı da 2022’de 552 bin 946 ile re­kor kırarken geçen yıl 541 bin 302’ye indi. Düşüşe rağmen 2023’teki yıllık robot kuru­lum sayısı tarihteki en yüksek ikinci rakam olarak kayıtlara geçti.

Yüzde 70’i Asya’da

Bu yılın verilerinde ise söz konusu sayının 541 binde kal­ması, faaliyette olan toplam robot sayısının da 4,8 milyo­nun üzerine ulaşması bekle­niyor. 2027’de ise 602 bin yeni endüstriyel robotun kurula­cağı tahmin ediliyor. Bölgele­re göre geçen yıl faaliyete ge­çen robotların yüzde 70’i As­ya’da, yüzde 17’si Avrupa’da, yüzde 10’u ise Amerika’da yer aldı.

Dünyanın üretim üssüne dönüşen Çin, 2023’te 276 bin 300 adetlik yıllık kurulum­la sanayi robotlarında dünya­nın en büyük pazarı olmaya devam etti. Mevcut durumda kullanılan endüstriyel robot­ların yüzde 80’i, otomotiv, elektronik, metal ve makine sanayisinde hizmet veriyor.

IFR verilerine göre, Türki­ye’de ise geçen yıl kurulan ye­ni robot sayısı bir önceki yı­la göre yüzde 15 artarak 4 bin 429’a yükseldi. Ülkede faali­yetteki endüstriyel robot sa­yısı ise geçen yıl 2022’ye göre yüzde 16 artarak 26 bin 413’e ulaştı. Türkiye, dünya gene­linde en yüksek robot stokuna sahip 16’ncı ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’de robot yoğunluğu, imalat sanayisin­de 10 bin çalışan başına 43 ro­bot ile hala oldukça düşük bir seviyede bulunuyor.

Yapay zekanın iş gücüne da­ha fazla nüfuz etmesiyle yük­sek ücretli, vasıflı, “süper ya­pay zeka özellikli” çalışanlar ile en düşük ücretli çalışanlar ara­sında giderek artan bir ücret farkı oluşması da bekleniyor.

“Türkiye harika örnek”

IFR Genel Sekreteri Susan­ne Bieller, fabrikalarda çalı­şan robotlarda yeni bir rekor görüldüğünü belirtti. Türki­ye’de kurulan yeni endüstriyel robot sayısının da 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 15 art­tığını belirten Bieller, “Tür­kiye’de son 5 yıldaki uzun va­deli büyüme ise yıllık ortala­ma yüzde 14. Türkiye, robotik kullanımıyla yüksek nitelikli ürünler üreterek bunu tekrar ihracat için kullanabileceği­nizi ve böylece ülkeye zengin­lik getirebileceğinizi görmek için harika bir örnek.” dedi.

Türkiye’nin yüksek kaliteli mallar ihraç ettiğini dile ge­tiren Bieller, “Avrupa paza­rına yakın olduğu için birçok yabancı şirket, üretim tesis­lerine yatırım yapmak için Türkiye’ye geliyor. Ayrıca dö­viz kuru nedeniyle de yatırım yapmak için ilginç bir yer. Bu da beraberinde iş ve istihdam getiriyor. Yatırımlar ülkede bir tür zenginlik bırakıyor. Bu kesinlikle faydalı ve para da­ha fazla üretime yatırım yap­mak için kullanılabilir. Genel olarak bunun uzun vadeli bir etkisi olacaktır.” ifadelerini kullandı.