Yalova geofit bahçesi ile eko turizmde büyüyecek
Çiçekçilik sektörüyle ünlenen Yalova’da, ılıman iklim kuşağının en büyük geofit bahçesi kurulacak. Kenti eko turizmin uğrak yerlerinden birine dönüştürmesi planlanan proje kapsamında 2 bin bitki türü sergilenecek. 20 bin metrekare alanda kurulacak geofit
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Gülay SOYDAN PEHLEVAN
YALOVA - Yalova,ılıman iklim kuşağının en büyük geofit bahçesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 2 bin bitki türünün 20 bin metrekare alanda muhafaza edilerek sergileneceği projenin, Yalova eko turizmine büyük katkı sağlayacağı öngörülüyor. Diğer yandan sadece Türkiye’de yayılış gösteren bitki türlerinin yüzde 40’ının endemik özelliğe sahip olması gözleri projenin bilim ayağına çevirdi. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliğinde araştırmalarını derinleştiren Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, ilaç sektörünün rotasını değiştirecek bir çalışmaya imza atıyor.
Türkiye’de yetişen endemik bitki türlerinin hangi maddeleri içerdiği ve tıbbi açıdan hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği üzerinde çalışan yetkililer, ortaya çıkacak bulguların ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı görüşünde. TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı destekli yürütülen Türkiye Geofit Bahçesi Projesi; bitki türlerini toplama, inşaat ve sergileme olmak üzere üç aşamadan oluşuyor.
3 milyon 500 bin TL bütçeye sahip toplama ve ıslah çalışması kapsamında Türkiye’de 300 bin kilometrelik bir arazi çalışması sonucunda 900’ü aşkın geofit pakson türü 4 bin popülasyondan toplandı.
Diğer ülkelerde yayılış gösterenlerden de 200 civarında bitki türü Türkiye’ye getirildi. İsveç ve Hollanda’da toplama işlemi devam ediyor. Projenin ikinci ayağını oluşturan ve bir yıl içinde tamamlanması planlanan proje inşaatı ise ihale aşamasında. Türkiye Geofit Bahçesi Projesi, toplanan geofitlerin aktif dönemlerinde sergileneceği 452 metrekare geofit sergileme alanı; alpin bitkilerin adaptasyonunun ve exsitü muhafazasının sağlanacağı 500 metrekare alpin sera (soğuk sera); bin 180 metrekare çoğaltma-yetiştirme seraları ile 500 metrekare idari bina olmak üzere toplam 2 bin 632
metrekare kapalı alandan oluşuyor. Bu seralar aynı zamanda bitkilerin doğal yaşam ortamlarına benzer iklim özellikleri taşıyacak. Yapay göl, tepe, kaya bahçesi gibi yerlerin bulunduğu Açık Geofit Bahçesi ve diğer alanlar ise 17 bin 368 metrekare alana sahip. İhale aşamasında olan proje inşaatının tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 2 bin bitki türü sergilenmeye başlanacak. Projede görev alan personel sayısı ise 50.
Ilıman iklim kuşağının en büyük projesi olacak
Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Doğal Süs Bitkileri Uzmanı Erdal Kaya, Türkiye’nin endemik, soğanlı, rizomlu ve yumrulu kök yapısına sahip bitkiler bakımından çok zengin bir ülke olduğunu söyledi. Anadolu coğrafyasının çok ünlü bir bitki geni merkezi özelliği gösterdiğini belirten Kaya, yakın tarihe kadar kırlardan bilinçsizce sökülüp yurtdışına pazarlanan bu bitkilerin son yıllarda çeşitli yerli firmalar tarafından da üretilmesine rağmen henüz bu zenginliğin yeterince değerlendirilemediğini kaydetti. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi arazisinde kurulacak olan Türkiye Geofit Bahçesi Projesi’nin dünya üzerindeki ılıman iklim kuşağının en büyük projesi olduğunu dile getiren Erdal Kaya, “Yaklaşık 2 bin bitki türü burada muhafaza edilerek sergilenecek. Proje tamamlandığında dünyanın dört bir yanından doğaseverler Yalova’ya akın edecek. Bu da ciddi bir eko turizm anlamına geliyor. Diğer yandan Türkiye enerjiden ulaşıma her alanda hızla gelişiyor. Bölünmüş yol ve enerji koridoru projelerinin endemik bitki türlerinin doğal yayılış alanından geçebileceği düşünüldüğünde bu proje aynı zamanda ekonomik değerlerle ölçülemeyecek bir ex-sitü yani doğal alanın dışında koruma özelliği taşıyor” açıklamasını yaptı.
Kaya, ülke genelinden 900’ü aşkın geofit pakson türü toplandığını ve bu rakamın bin 20’yi bulacağını söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir