Ukrayna'nın Karadeniz’de gemileri battı!
Kırım krizi Karadeniz’e gemi turları düzenleyen uluslararası turizm şirketlerinin rotalarını Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan limanlarına çevirmesine neden oldu
SERGÜL KESKİN
İSTANBUL - Karadeniz’de gemi turları düzenleyen uluslararası turizm şirketleri, gezi güzergahlarını Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan’daki limanlara kaydırdı. Azamara, Oceania, Regent Seven Seas, Windstar ve MSC Cruises gibi şirketlerin, Ukrayna’daki gelişmeler üzerine Karadeniz’deki gemi güzergahlarını değiştirdiği kaydedilirken, bazı turizm şirketlerinin ise beklemeyi tercih ettikleri duyuruldu.
ABD merkezli, yat gezileri konusunda dünyanın en ünlü referans sitelerinden ‘cruisecritic.com’, Ukrayna’daki gelişmeler üzerine gemilerin Karadeniz sahillerindeki Odesa, Sivastopol ve Yalta’ya uğramaya ara verdiklerini duyurdu. Site, yeni güzergahları Türkiye’de Amasra, Samsun, Bartın ve İstanbul, Yunanistan’da Volos ve Nafplion, Bulgaristan’da ise Varna olarak yazdı.
‘Bu kaymaları çok pozitif görmemeliyiz’
Karadeniz’in kruvaziyer turizm anlamında şu an işlevsel olmadığını, mevsimin mayıs ayında başlayacağını ifade eden Tura Turizm Yönetim Kurulu Üyesi ve Operasyon Müdürü Leyla Öner Günçavdı, bölgedeki gelişme nedeniyle tur operatörlerinin problemli limanları, güvenli olanlarla değiştirerek önlem aldıklarını söyledi. Günçavdı, bu kapsamda Samsun, Trabzon ve Bartın’a kaymalar olduğunu, ancak daha önce Yunanistan ve Mısır’da yaşadıkları tecrübeler nedeniyle bunu pozitif bir gelişme olarak göremediklerini söyledi.
Bu tür gelişmelerin uzun vadede bölgeyi kötü yönde etkilediğine işaret eden Günçavdı, sorunların Mısır’da olduğu gibi bölgeden tamamen çekilme sonucunu da getirebileceğini kaydetti. Günçavdı, “Bu küçük sevindirici haberler her ne kadar var olsa da biz bunları çok da pozitif görmemeliyiz. 2015 yılında Karadeniz’e ne kadar gemi koyacakları önemli. Bize gelen bilgi Azamara gemisinin, birkaç Ukrayna limanını iptal edip Amasra’ya geleceği, Quenayt gemisinin rotasını değiştirdiği, birkaç küçük geminin de rotasını çevirdiği yönünde. Toplamda 7-8’i gaçmez. Zaten Karadeniz de çok yoğun kurvaziyer trafiği yaşamadığı için bu oldukça dikkate alınması gereken bir kayma. Ama yine de ‘keşke olmasa’ diyoruz” diye konuştu.
‘Kalıcı olmaz fakat sezon için fırsat’
Bu kaymaları Türkiye için avantaja çevirerek kalıcı hale getirmenin mümkün olmadığını dile getiren Günçavdı, Sivastapol, Odesa ve Yalta’nın daha turistik ve gözde limanlar olduğunu söyledi. Günçavdı, bölge güvenli bir yer haline geldiğinde Türkiye’nin lojistik eksiklikleri nedeniyle rotaların tekrar o limanlara çevrileceğini kaydetti. Amasra’da liman olmadığı için gemilerin Bartın’a gideceğini ve oradan yolcuların 2 saatte Amasra’ya geçeceğine işaret eden Günçavdı, “Lojistik çok uygun değil. Samsun ve Trabzon bir nebze daha uygun ama buralar da kruvaziyer turizme çok yeni. Otobüs, rehber, restoran ve tuvalet imkanları, müzelerin durumları, diğer ülkelerin çok gerisinde. Ama yine de bu bizim kendimizi göstermemiz ve bu sezonu değerlendirmemiz için çok iyi bir fırsat” dedi.
Günçavdı, Türkiye için Karadeniz seferlerinde İstanbul’un önemli olduğunu, indi bindi yapılan şehirde yolcunun tamamının değişmesinin Türkiye için çok ciddi bir ekonomik kazanç olacağını sözlerine ekledi.
THY'nin İstanbul-Simferopol seferleri iptal edildi
Türk Hava Yolları (THY), İstanbul ile Kırım’ın Simferopol (Akmescit) şehrine 17 Haziran’a kadar yapılması planlanan tüm seferlerin karşılıklı olarak iptal edildiğini duyurdu. THY’nin internet sitesinde yapılan açıklamada, “Ukrayna-Kırım bölgesinde yaşanan politik huzursuzluk sebebiyle 17 Haziran’a kadar Simferopol seferlerimiz iptal edilmiştir” ifadesine yer verildi. Açıklamada, iptal duyurularının anlık olarak güncellenemediği belirtilerek, THY yolcularının uçuşlarındaki son durumu “444 0 849” numaralı çağrı merkezi ile internet sitesinden takip etmesi tavsiye edildi.